bugün

anoreksiya nervoza

son yıllarda manken hastalığı olarak ünlenen psikolojik rahatsızlık. tıpta anoreksiya nervoza adıyla bilinir. 'anoreksiya' iştahsızlık, 'nervoza' sinirsel, 'anoreksiya nervoza' sinirsel iştahsızlık anlamına gelmektedir. ancak bu anlam anoreksiya nervoza hastasının iştahsız olduğu anlamına gelmez.
zayıflamak, ince görünmek için yemek yemeyi reddetmektedirler. asıl sorun ne kadar zayıf olsalar dahi hala şişman olduklarına inanmaları. yemek yedikleri zaman boğaza parmak atmak, kusturucu ilaçlar kullanmak vb. gibi yöntemlerle midelerini boşaltırlar.
yemek yemeyi reddetmelerinin üzerine tedaviyi de kabul etmemeleri cabası. ta ki hayati tehlikeye girip hastahaneye zorla ya da kendi isteğiyle yatırılıncaya kadar. hastalık öldürücü niteliktedir. her 10 anoreksiya hastasından biri hayatını kaybeder.

zayıflık takıntıları olan hastalarla arasında fark vardır. takıntı hastalarının takıntılarını yersiz bulmaları ve durumlarından rahatsız olmaları aşikardır. zayıflama hastaları ise bu gerçeği göremez, hasta olduklarını kabul etmezler ve inatla zayıflamaya çalışırlar.

belirtileri şu şekildedir:
-beden algısında bozukluk.
-kilo almaktan korku duyma.
-en az 3 ay adet olmaması (belirli bir kilonun altına düştükten sonra hormonlar onu artık bir kadın olmaktan çıkarır.)
-normal kilosunu kabul etmemesi.
zengin batı toplumlarında daha çok rastlanır. türkiye de ise bu tarz vakıalar giderek artmaktadır. şaşırmamak gerekir çünkü toplumumuzda insan bedenine (özellikle bayanlara) yüklenilen anlam ve algı giderek saçma bir hal almaktadır.