bugün

yüzüncü yıl gelmeden ikiyüzlülükle yüzleşmek

az önce tbmm'deki chp grup toplantısında yaptığı konuşmayla harika bir demagog olduğunu gösteren deniz baykal'ın yapması gereken acil şeylerden biri;

başbakanın, meclis başkanının, başbakan yardımcısının ve adalet bakanının dtp için açılan kapatma davaları sonrasında söyledikleriyle, akp'nin kapatılması sonrasında söylediklerini karşılaştırarak onları tutarsızlıkla suçlamıştır *; ayrıca akp üst düzeyinin dtp için söylediklerinin bazılarını, "lütfen bunları akp için söylenmiş gibi düşünün" diyerek, yeniden okumuştur. yani baykal, kendisini dışarda tutarak diğer politikacıların ikiyüzlülüklerini teşhir etmiş, onlara ayna tutmuştur. yani tutarlı ve akıllı muhalefet yapma konusunda ilk kez iyi bir adım atmıştır ama...

başarılı konuşmasıyla, demokrat olmama konusundaki kendi tutarlılığını da gözlerden kaçırmayı başarmıştır. çünkü baykal hem dtp'nin hem akp'nin kapatılması meselesine de aynı biçimde "tutarlılıkla" yaklaşmıştır, yani üzüntü vericidir falan filan ama yan cebime koy lütfen.

bereket ki akp, mhp tarafından kendisine sunulan şfur ydktjufh ahlaksız teklifi reddetme cesaretini gösterdi ve dtp'nin istisna olmasına karşı çıktı. sadece kendi için demokrat olmamak gerektiğini yaşam galiba böyle öğretiyor.

mhp ise çelişki içinde kıvranmayı sürdürdü; parti kapatmayı zorlaştıralım diyerek demokrat tavra açılım yaparken "ama dtp'yi bunun dışında tutalım" arayışına girerek ikiyüzlülükten kurtulamadığını gösterdi.

dtp başkanı ahmet türk de hem akp'nin kapatılma girişimine karşı çıktı, parti kapatmayı zorlaştıracak bir yasaya destek vaad etti hem de dtp için dava açılınca akp'lilerin, "mesele yargı sürecinde, daha fazla konuşamayız, yargıya güvenelim" dediklerini ama iş akp'ye gelince kıyameti kopardıklarını söyledi ve sordu "sadece kendinize mi müslümansınız, sayın başbakan?"

yüzüncü yıl gelmeden ikiyüzlülükle yüzleşmek zorunda olan çok kişi, parti ve kurum var. demokrasi kültürü ancak böylelikle, adım adım, sıkıntılı süreçler sonunda öğreniliyor. ama mutlaka öğreniliyor.