bugün

başörtülü hakim savcı olur mu

Hep 4 eşlilik konuşulMuş , acep aranızda 4 tane karısı olan müslüman tanıyan varmi ?

Din izin verdi diye uymak zorunda değilsin. Izin isteyince verilir , uygulamak ise sana kalmış. Çoğu müslüman 4 eşliligi abes bulur ve yapmaz. Islamda 4 eşlilik farz değildir. Keza miras konusunda ise miras sahibi istediği gibi mirasini birakabilir suan ise eşit dağıtılması yaygindir.

O dönem şartlarına bakarsak , sadece islam devletinde değil roma devletinde ayni durum var. Kadın demek mirasi azaltma demek , kadın hangi erkeğin karısı ise onun hakimiyetinde olur ve tüm mal varlığı kocasınindir. Miras ile kadına mal bırakmak ailenin kuculmesini sağlar o dönem aileleri büyük aile temellidir. Hakimiyet en büyük erkekdedir. O yüzden kadına miras vermezlerki evlenince başka bir aile mirasa el koymasin.

O dönem şartlarında hakim olabilmek için eğitim veren kurumlar yoktu. Hakimler saygin güvenilir insan ilişkileri iyi olan eğitimli kişiler seçilirdi. Bu özellikleri taşıyan kadınlar ise yoktu. Lakin bugün hukuk eğitimi veriliyor. Kadınlarda alabilir. Islamda kadın mali konularda zaten hüküm verebilir. Ceza konularında veremez deniyor. Bu alınan eğitim ise her konuda hüküm karari verebilme yetkisi verir.

Önemli olan yetkinliktir.

Ilgili hadis

"işlerini bir kadına bırakan topluluk asla felah bulamaz." (Buhârî, Meğâzî, 82, Fiten, 18; Tirmizî, Fiten, 75; Nesaî, Kudât, 8; Ahmed b. Hanbel, V, 43, 51, 38, 47)

Edit : ayrıca kadının hakimlik yapmasini yasaklayan bir hadis ve sure yoktur. Sadece doğru bulmaz.

Edit 2 : neden olmasın. Devletin yönetimi laik. Yargi ise hür özgür ve bağımsız. Hakimi bağlamaz ister Hristiyan Musevi müslüman olsun vereceği karar değişmez. Olur.