bugün

beyin yakan borç sorusu

Dolar yükselmek yerine düşseydi aynı şekilde mi düşünürdün diye olmayan beynini yakacak bir soru ile karşılık vereceğim sikimsonik sorunsal.

Dün dolar 2 lirayken 500 dolar yani 1000 lira borç aldın. Bugün 3 lira ve borcun 1500 oldu. Diyelim ki 1 liraya düştü dolar. Sen yine karşındakine 1000 lira ödemeyi mi isterdin yoksa 1 liradan dolar alıp 500 lira değerinde 500 dolar ödemek mi işine gelirdi?
Borç işine geldiği gibi ödenmez aga. Borcun neyse onu ödersin. Madem borcunu tl üzerinden değerlendirecektin, o zaman tl olarak borç alsaydın. Veya borcunu dolar olarak aldıysan bile(olur ya, o an bozdurmaya fırsat olmamıştır) tl karşılığını hesaplayıp borcunu tl olarak aldığına dair karşılıklı anlaşmaya varacaktın.
Sen her türlü bana girmesin de kime girerse girsin mantığındasın amk.
Bu borç dolar değil de altın üzerinden olsaydı altın alınıp verilirdi. Para girince işin içine, ufacık beynin yanmış amk.

Bizzat bu durumdan mağdur olmuş biri olarak kendi ülkemin parası haricinde başka bir para ile alışveriş yapmayı mantıklı bulmuyorum. 1999 krizinde doların bir gecede iki katına çıkması olayından bir kaç hafta önce ev yaptırdık ve o dönem herkes dolar ve markla ödemeyi bi bok sandığından biz de borcumuzu dolar üzerinden hesaplamıştık. Dolar iki katına çıktı, bizim götümüze de yağlı kazık girdi. O borcu sike sike dolar üzerinden ödedik. Arabamızı sattık aça ödedik. Söz var abi ortada bi kere. Kimse bize dolar ile yap bu boku demedi sonuçta.

Sen de işine geldiği gibi kıvıracaksan hiç dövize falan bulaşma, paşa paşa Türk Lirası üzerinden borçlan. Alanın da verenin de kafası rahat olsun.