bugün

dobermann

bu köpek de tıpkı diğer köpekler gibi, kemik gelişimini durdurduğunda, beyin gelişimi de durur. doğal olarak beynin kafatasına sığmaması, laboratuar köpeği olması falan filan külliyen yalan olan köpek ırkıdır dobermann. sahibine bağlılığıyla, cesaretiyle, asaletiyle, eğitilebilirliğiyle tanınır. dünyanın en eğitilebilir ırkları arasında ilk 5'te yer alır.

son yıllarda hypertype denilen damızlıkların çiftleştirilmesi sonucu göğüs ve kafası her geçen nesil büyüyen, sonunda bir ejderhaya benzeyeceğini düşündüğüm asıl yazılış şekli dobermann olan köpek ırkı. Son derece zeki ve eğitilebilir olmasına karşın dominant bir köpek olması nedeniyle ilk kez köpek sahibi olacaklara tavsiye edilmez. inanılmaz derecede duygusal ve sahibine ters bir hareketinizde gözü dönebilen köpek ırkıdır. Son derece süratli ve güçlüdür, aseletiyle göz doldurur. bir iş köpeği olması nedeniyle öyle miskin miskin yatmaya gelemez. ancak ülkemizde diğre bir çok köpek ırkı gibi yanlış üretimin ve eğitimin kurbanı olmuştur. akıllarda "beyni pörtleyen köpek" efsanesi çok fena yer etmiştir. bunun yanısıra genellikle sahiplerince "pet" olarak kullanılır. dobermann işte bu iki çizgi arasında gidip gelmektedir. gerçekte ise hızla komut öğrenen, öğrendiği komutu %95 itaat yüzdesiyle yerine getiren, dengeli ve karakterli bir köpektir. dobermann alıp pet yapmak, ferrari alıp garajdan çıkartmamakla eş değerdir.

edit: bunu ve diğer bilgi içeren entry'lerimi eksileyen şahıs acaba ömründe dobermann görmüş müdür, yoksa siyasi görüşüme mi takmıştır?