bugün

yapay zeka

(bkz: artifical intelligence) olarak ta nitelendirilebilir kendisi.

Üniversite'deyken bu dersi, ülkenin en sağlam adamlarından bir tanesinden almanın mutluluğunu yaşıyorum şu başlığı görünce. Yardırma potansiyelim tamamiyle yüksek.

Evet bu işin uzmanı olan hocam, (bkz: Prof Dr Ercan Öztemel) , özelde de uzun bir süre görüştüğüm, fikirlerini, anlatış tarzını çok sevdiğim çok zeki bir insandır kendisi.

Yapay zeka konusuna gelirsek,
makinaların akıllı veya zeki davranmasının birbirinden ayrılmasını sağlayan bilim dalı olarak nitelendirilebilir. Ercan hocamın anlattığı şu hadise, olayı çok güzel özetliyor.

--spoiler--
Bir gün eşim beni çıkarttı evden, akıllı fırın gelmiş. Fırınımız bozuldu, yenisini almamız lazım diye. Gittik fırını almaya. Adam saydı tüm özelliklerini ve fırın zeki dedi. Peki yemek koyduğumuzda piştiğini anlayabiliyor mu dedim? Hayır siz burdan 50dk süre belirtiyorsunuz o 50dk sonra kapanıyor dedi. Bende bunun üzerine sordum, madem zeki yemeğin piştiğini niye anlayamıyor diye. Adam şaştı kaldı. Ama hanım istediği için mecburen aldık
--spoiler--

Zeki sistemlerle, programlanmış sistemleri birbirinden ayırmak gerekiyor. Entry'leri okuduğumda şunu görüyorum ki, insanlar genel olarak bu ayrımda kalmışlar. Fırın üzerinden gidecek olursak, eğer fırın kamera yardımı, koku yardımıyla o yemeğin gerçekten piştiğine bir insan gibi karar veriyorsa, zeki sistemdir. Diğer türlü dakikasını ben ayarladıktan sonra kendisi kapanıyorsa, bu programlanmış sistemdir.

Aslında yapay sinir ağları falan gibi uzun uzun konular var da, vakit oldukça uzun uzun konuşuruz gençler.