bugün

üniversitede bazı bölümlerde ders olarak okutulur.
(bkz: wirtschaftsinformatik)
(bkz: informatik)
insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmeye çalışmaktır.
(bkz: saçlarını siyaha boyatmış sarışın) başlığının hangi mantıkla yönlendirildiğini bir türlü anlayamadığım başlıktır..
hakkında yapay denilebilmesi için önce insan aklının nasıl çalıştığı bilinmelidir. yapay zekanın insan aklına göre bir dezavantajı hep belli bir görevle sınırlı olarak kullanılmasıdır(bilgisayar oyunu stratejileri vs.)
fakat eğer bir makineye insan aklının bütün vasıfları verilirse bu makinenin olaylara aşağı yukarı bir insan gibi tepki vereceği beklenir, fakat burada da duygu faktörü işin içine girer, makineler tamamen mantık yoluyla işlem yaparken insan düşüncelerini duygu faktörü ekler, mesela bir insan karşısındakinin üzerinde yaptığı etkiye, ses tonuna ve davranışlarına bakarak içgüdüsel bir şekilde onu aldattığını anlayabilirken bir makinenin bunu yapması için karşıdakinin söylediklerinin gerçekdışı olması veya söyleyenin bir yalan makinesine bağlanmsı gerekir ki bu makine de her zaman kesin sonuç vermez.

işin etik yönüne bakılırsa insanların makinelere kendini geliştiren zekalar vermememesi ve makineleri tek yönlü kullanması lazımdır, aksi takdirde bilimkurgu senaryoları gerçek olabilir.
insan beyninin düşüncelerinin ve duygularının basit bir elektrik akımına dayandığını ve bu elektrik akımının insanoğlu tarafından da elde edilip insanlar gibi düşünebilen bilgisayarlar yapılabileceğini savunan kişilerin ilgi alanına giren şey. ingilizce artifical intelligence kelimelerinin baş harfleri ile kısaltma yaparsak a.i., artifical idiot olarak da düşünülebilendir. *
bulanık mantık üzerinden koordine edilen zeka tipidir.
"Sonunda genel zeka düzeyi ortalaması insandan geri kalmayan bir makine yapılacaktır, ... Bu makine, işte o noktadan başlayarak kendi kendisini eğitecek, birkaç ay geçmeden bize göre üstün zeka sayılan düzeye ulaşacaktır.
Bunu izleyen birkaç ay içerisinde ise, makinenin beyin gücü bugünden düşünemeyeceğimiz düzeylere ulaşmış olacaktır."

"Eğer sözkonusu makineler bizleri evcimen yaratıklar niyetine yanlarında beslemeğe karar verecek olurlarsa, kendimizi talihli sayabiliriz."

Marvin Minsky, massachusetts institute of technology.
akıllara zarar iki yapay zeka alice ve jabberwacky nin konuşması:

http://discovermagazine.c...view?b_start:int=0&-C=
strong(güçlü) and weak (zayıf) olarak ikiye ayrılır.
almadan önce akıllara Steven Spielberg'ün filmini getiren, ancak aldıktan sonra hayal kırıklığına uğratan ders.
canlıların beyinlerine benzer şekilde çalışan elektronik beyinlere verilen isim. genel kanı bunun hep insan beyni olduğudur fakat başlangıç düzeyi olarak farklı canlılar üstünde de çalışmalar yapılabilir. Örneğin sadece bir schmitt triger devresi kullanarak hamam böceği beyni yapmışlığımız vardır. Burada muhtemelen böceklerin zekası var mı sorusu gelecektir, lakin zeka'nın özüne indiğimizde aslında bizim günlük dilde kullandığımızdan farklı anlamlarla karşılaşırız. Örneğin, belli durumlarda belli davranışlar sergileyerek hayatta kalmamızı sağlayan dürtüde aynı zamanda ilkel bir zekadır. bu bağlamda aslında rüzgarı algılayıp ters yöne kaçan veya ışık algıladığında karanlığa koşan hamam böceği'de kendi boyutunda zekidir.
bilimkurgu alanında sürekli olarak bir uyanış ve isyan ile eşdeğer tutulmuştur. lakin biyolojik zeka ile yapay zeka arasında çok önemli bir fark vardır.
bir bilgisayar ne kadar zeki olursa olsun -ki burada zekadan kastım bilgi ve işlem gücünün toplamı- asla bir canlı gibi hareket etmeyecektir. çünkü canlıların zekasını yöneten temel şey, kendinden işleyen içgüdülerdir, yemek, içmek, hayatta kalmak gibi. bunlar kendiliğinden çalışır bir canlıda, istemli olarak hareket vermek gerekmez. ve bana göre zekanın ortaya çıkışını sağlayan ve sonra da onu yöneten de, doğanın yasaları ile kendiliğinden işleyen bu içgüdülerdir.
içgüdülere sahip olmayan bir yapay zeka, ancak bir hesap makinesi kadar otonom olacaktır.
bu nedenle gerçek bir yapay zekanın kontrolden çıkacağını hiç sanmıyorum. gerçek otonom bir yapay zeka üretmek içinse önerim, onu gerçek bir biyolojik organizma ile hibrid hale getirmektir. aç bir farenin beyninden komut alabilen bir zeka, yiyecek ararken epey zeka kazanacaktır.

ayrıca şunu da yazayım: yapay zeka üretmek için pattern tanıyan bir sistemin şart olduğunu düşünüyorum.
buna bilgi işleme yeteneği demek yetersiz kalır. yapay zekası olan sistemler öğrenebilen sistemlerdir.
karar ağaçları, sinir ağları gibi yöntemlerle öğrenme işlemini gerçekleştirirler. böylece yapay da olsa bir zekaya sahip olurlar.

(bkz: neural networks)
(bkz: decision tree)
uzman sistemler
bulanık mantık
genetik algoritma
ve yapay sinir aglari. bu dort temel disiplin uzerinde yogunlasirsak daha iyi kavranmis olur.
ilginç bir örneği http://www.dingobeta.com adresinde görülebilir.
ayrıca farkında olmadan günümüzde kullandığımız pek çok cihaza entegre edilmiştir. klimalar ve otomobiller başlıcalarıdır.
gerçi tehlikeli, şimdi zekasını geliştirdiğimiz makinelere yüzyıllar sonra yapay mallık entegre etmek için uğraşmayız inşallah.
kısaca al(artificial intelligence) olarak anılan yapay zeka, insanlar tarafından gerçekleştirildiğinde zeka gerektiren işleri makinelere yaptırması çalışmaları ile uğraşan bir bilimdir.

bu çalışmalar:
+bir bilgi örüntüsünün seçilmesini,
+bilgileri kullanarak sonuç çıkarmayı,
+bilgiyi gözden geçirerekdeğiştirmeyi ve problem çözmeyi,
+bilgi örüntüleri arasındaki benzerlikleri farkları ortaya çıkarmayı
kapsar.

yapay zeka elektronik makineler aracılığıyla insanın ussal etkinliğini olabildiğince taklit etmek ve belki de insanın ussal yeteneğini geliştirmektir. yapay zekanın sonuçları, insanın müdahalesini ya da kontrolünü gerektiren çeşitli karmaşık veya tehlikeli görevleri insanın yeteneğinin ötesinde hız ve güvenirlilikle yerine getirebilen cihazların üretimi ve tasarımı için de oldukça önemlidir.

günümüzde bilgisayarlar birçok karmaşık işlemi yüksek hızlarla yapabilmektedirler. ancak yaptıklarıbu işleri öğrenip tekrarlama, gereken yerlerde karar verebilme becerisine sahip değilllerdir. yapay zeka araştırmalarını nbir kolu olan bilgi tabanlı sistemler(uzman sistemler) bu olguyu değiştirme çabasındadır. bunun için bilgi tabanlı sistemlere iki temel beceri kazandırılması hedeflenmiştir.

+insanın karar verebilme yetisini taklit edebilme,
+kendi kendine öğrenebilme

uzman sistemler, çözümleri için önemli ölçüde insan uzmanlığı gerektiren karmaşık problemleriçözmek için bilgi, mantıksal çıkarım prodesürleri kullanan akıllı bilgisayar yazılımlarıdır.başarılı bir uzman sisteminin dört temel özelliğ vardır.

+önemli performansyeteneği
+makul cevap süresi
+güncellenebilirlik
+etkileşimli kullanıcı ara yüz

günümüzde uzman sistemler değişik bilim dallarında karar vermeye yardımcı olarak kullanılmaktadır. örn:tıp, petrol araştırmaları,finans, kimya, teknolojik tasarım...

(bkz: alın teri)
(bkz: lulu qian)
işin içine aşk, meşk girince duygusal zeka adını alan zeka kırıntısıdır. filmi bile çekilmiştir.
(bkz: yapay beyin)
2001 yapımı, steven spielberg'in yönettiği bilim kurgu filmidir. Ne kadar bilim kurgu desekte beni ağlatan nadir filmlerden olmuştur.
son dönemde üzerinde oldukça fazla çalışmalar yapılan alan. insanlığın sonunu getirebileceğinden korkuluyor, buna dair endişeler var. ancak insanların merakı her türlü korkuyu alt eder.
johnny deep'in oynadığı evrim filminde de bahsedilen, stephen hawking tarafından ileride insanlığın sonunu getirebileceği öne sürülen çalışmalardır.
ibm' in üzerinde çalışma yaptığı ve yatırım alanı olarak gördüğü zeka türevidir.
felsefe boyutu çok uzun ve anlamakta zorluk çekilecek alan fakat uygulama kısmı dikkatli düşünürseniz fazla zorlnamadan yapabileceğiniz bir alandır. Video oyunlarda, robotlarda, akllı elektronik cihazlarda ve çok daha fazla sistemlerde kullanılan ve gerçekten de mantıklı bir şekilde kullanılırsa insanlığa çok fazla yararı olabileceğini düşündüğüm alandır.
her an patlak vermesi beklenilen icat.

(bkz: Sadece YouTube Videoları izleyerek Yemek Yapmayı Öğrenen Robot)