bugün

crusader kings 2

1241 rise of hansa senaryosunda anadolu selçukluları ile oynamanın gayet zevkli olduğu oyundur.
velhasılı büyük sultan alaaddin keykubat'ın bıraktığı sağlam miras ve kösedağ savaş'ının henüz yaşanmamış olması tarihi çevirebilme imkanını sunmakta. bende doğudaki ilhanlı kağanlığının beni yiyecekmiş gibi komşum olarak konumlandığı o yılda risk budur deyip oyuna başladım.
ilk işim baş vezirimi ilhanlı başkentine diplomatik misyona yollamak oldu. 3-5 yılda hülagu han'ın bana olan düşüncesini pozitife çeviren eventler yağmaya başladı böylelikle moğol istilası anadolu'yu kapsamadı.
yine de bu devletle nihai hesaplaşma kaçınılmaz olacaktı ve bende hazır olabilmek için toprakları genişletmeye başladım. kilikya(adana) ermeni krallığını yıktım. peşi sıra trabzon imparatorluğundan trabzon yöresini aldım adamların elinde bir tek kırım kaldı. onu da altın orda süpürdü. bundan sonra durmadan bizans'a saldırdım. bizans bu saldırılara dayanamadı ve 1270 yılında ortadan kalktı. artık başkenti konstantinopolis olan ve günümüz türkiye'sini kapsayan bir devlet haline geldim ve ilhanlıları çevreleyecek ittifak sistemini inşaya başladım. bu noktada müslüman hükümdarların 4 tane yasal eş seçme hakları olduğundan her bir seçeneği kudretli kralların kızları lehine kullandım.
ilk hatun eyyübilerin prensesiydi. ikincisi hindistan'ın kuzeyi ve orta kısımlarında egemen olan gulam devletinin prensesiydi. üçüncü seçenek hala daha ayakta kalan abbasi halifeliğinin prensesiydi. abbasiler ayakta kalmakla kalmayıp ırak'ta etkin bir şekilde varlıklarını sürdürmekteydiler. son seçenek ise gürcü kralının kızı oldu. böylelikle kuzey hariç ilhanlıları her yerden çevreleyen bir ittifak sistemi kurdum.
plandaki tek sıkıntı ilhanlıların aynı soydan olduları için altın orda ile doğal müttefik olmaları. bakalım ben saldırınca savaşa dahil olacaklar mı? başka türlü de bu moğollarla başa çıkma yolu yok nasıl bir belaysa adamlar. *
neticeyi editleriz...