bugün

algı operasyonu

propaganda ve dezenformasyonun birleştiği nokta.

algı operasyonu insanların duygularına, daha çok da korku ve acıma hislerine hitap eden bir şeydir. bunları kullanarak insanların istenen seçimleri yapmaları, yani aslında seçim yapmamaları sağlanır. biraz cehâlet, biraz eleştirel düşünce yoksunluğu, biraz inanç... tüm bunlarla insanların algıları belirlenir.

örnek verecek olursak:

ışid'in telafer'e girişinde ibne basın bunu yazmadı. kaçan türkmenler türkiye cumhuriyeti'nin kardeş bilip kendilerine kapılarını açacaklarını düşündüler ama türkiye cumhuriyeti'ni türkler yönetmediği için çölde aç ve susuz kaldılar. çocuklar öldü. türkiye'de bir iki ayrık otu dışında yazan çıkmadı. basınden ses çıkmayınca da olaydan bir avuç insan haberdar oldu.

ışid ayn el arap'a saldırdı. kaçan kürtler ellerini kollarını sallayarak türkiye'ye girdiler. kürtler önce "tece bize silah versin" dediler. sonra ihanet sürecinin biteceğiyle tehdit ettiler. sonra sosyal medya başta olmak üzere "kobane'de çocuklar ölüyor" yaygarasını koparttılar. istanbul'da olay çıkartmakla tehdit ettiler. ibne basın bunu da yazın demeye kalmadan ibne basın algı operasyonuna başladı. kamuoyunda bir pokökü sempatisi oluşturuldu. akp'nin suriye'ye girme planlarına destek olundu.

aralarında çok kısa süre olan ve kopya kağıdı gibi aynı olan iki olay bunlar. birinde türkmenler öldüğü için üç maymunu oynayan ibne basın, diğerinde konu kürtlere gelince bunu da yazına bağlıyor. işte algı operasyonu budur.