bugün

akpciler yüzünden dinden soğumak

"inandığı" din'i anlayamamış, kavrayamamış insan söylemidir.
din'in sahibi olan allah'ın sözlerine bakmak yerine, allah'ın emrettiğinin dışında eylemler içinde olan "yaratılmış" her hangi bir zumrelerin oluşturduğu kavram ve algılara göre din'i öğrenen, öğrendiğini sanan kişidir.
din'i allah'a has kılmak yerine, kullara has kılmaktır diyer bir ifadesi.

böylece kişi kendisini kandırmış olmaktadır, fakat suçlu olarak allah'ın emrettikleri dışında kendisine sunulanları din sanmakta ve inanmaktadır. doğruluk, şeref ve izzet gibi kavramlardan yoksun ideolojileri benimsemekte, kendi inancını, kendi cennetine, kendi kurtuluşuna giden yolda, amelleri üzerine kendi elleriyle barikatlar inşaa etmektedir. sözde din diye insanların kendi ego ve nefislerine göre harmanladıkları yaşam biçimlerini, doğru ve yaşanabilir olarak kabul etmekte, hüsrana uğradığında veya bir çelişki gördüğünde, ona sebep olanları suçlayacak, yanlış yapmasına dayanak olarak gösterebileceği sebepler türetmektedir. insanın kendisine verebileceği en büyük zarar budur.
tüm yaşamından, hayatından, çıkarı olmayacak, kendisini sömürmeyecek, asla aldatmayacak, mükafatlandıracak, azaptan ve sıkıntıdan koruyacak "mutlak güç!" ve "mutlak kudret!" sahibi olan, "mutlak doğruluk!" sahibi olan, bir güç ona şah damarından bile yakınken, beslenen, acıkan, uyuyan, ağlayan, gülen, acı çeken, hasta olan, tuvalet ihtiyacı olan, terleyen, yaşlanan, her zaman güzel kalamayan, her zaman doğru olamayan, kısaca "yaratılmış olan" kişilere, onların söylemlerine, onların sözlerine kanan, aldanan, sonunda hüsrana uğrayan.

"iş bitince şeytan da der ki: Allah size gerçek olanı va'detti; ben de bir va'd yaptım, size karşı yalancı çıktım! Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu; ancak sizi çağırdım, siz de bana uydunuz; o hakte beni kınamayınız, kendinizi kınayınız! Ben sizi kurtaramam, siz de beni kurtaramazsınız. Bundan önce de ben, sizin beni Allah'a ortak koşmanızı tanımamıştım; muhakkak ki, zalimlerin hakkı acı bir azaptır! (ibrahim, 14/22)

bu gün inandığınız her hangi bir değer, her hangi bir ideoloji, veya nefsinize hoş gelen rasyonel inanç temeliniz, ahiret günü sizi tanımayacak diyor allah. öyleyse birilerini suçlamak yerine, din'i kaynağından kur'an-ı kerim'den öğrenelim, allah'a ve peygamberine itaat edelim.

"Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygambere de itaat edin ve sizden olan emir sahibine de itaat edin. Eğer herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz; Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resulüne arz edin. Bu, daha iyidir ve sonuç bakımından da daha güzeldir." (nisa/59)

dik not: bilgi içerikli entry.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar