bugün

hava harp okulu

askeri pilot yetiştiren yegane okul.

geçtiğimiz yaz mülakatlarına katılmıştım girerim ümidiyle ama olmadı. şimdi oraya başvuracak pilot adaylarına başlıca nelerle karşılaşacaklarını anlatayım.

ilk olarak bu aylarda ön başvurunuzu yapmanız gerekiyor(internet sitesinden takip edin), daha sonra ygs baraj puanı açıklanıyor ve sizin ygs 1-2-5-6 puan türlerinin birinden barajı geçmiş olmanız gerekiyor.
sonrasında bana bir zarf geldi, çok sevinmiştim o sıra, koskoca hava harp okulu üşenmeden bana zarf yollamış he diyordum. içinden "sevgili mavi adam..." ile başlayan bir mektup ve broşür çıktı. mektupta beni okulda görmek istediklerini anlatmışlar.
neyse gün geldi ve saat 07.00 de okulda olduk. ilk önce 30 kişilik manga yaptılar bizi. bahçe çok kalabalıktı, bizim gibi 15-20 tane manga vardı sadece gördüğüm olarak. biz beklemeye geçtik ve yeşil çimenlere oturduk. o sıra dingilin biri sigara yaktı, neyse ki komutan görmedi, görse ne yapar onu da bilmiyorum.

daha yeni geldiğimiz için kimseyle de konuşmuyorum yabancı gibiyim ama bilmiyorum ki herkes öyle. neyse sonra 4. sınıf bir teğmen geldi ve bizi dosya işlemleri için biyere götürdü. orada da yarım saat civarı bekledik. ankaradan yunus emre diye birini tanıdım o sıra.

işlemler halledildikten sonra kahvaltı yapmaya gittik saat 8 buçuk civarı. kahvaltıda karper peynir, yarım domates, yarım salatalık ve bayat ekmek vardı. çok bayat değildi ama insanın canı yemek istemiyordu ben de pek yemedim.

kahvaltıyı yaptıktan sonra ön sağlık için biyere götürdüler bizi. soyunduk. bir katta 200-300 tane erkek sadece şortla duruyordu. ön sağlıktan sonra bizim elemanı bir daha göremedim elenmiş sanırım. ben ise geçmiştim ilk aşamayı.

saat 3 falan olmuştu bizi bedensel yeterlilik için spor salonuna götürdüler. şimdiki manga 20 kişilikti ve hepsi farklıydı. ama bunlarla kaynaşmam zor olmadı, kayseriden malatyadan arkadaş edindim.

o sıra karnım acıkmıştı gerçekten. ama ben aç karnına da yaparım diyerek cesaret aldım.
ilk olarak atlama zıplama gibi şeyler var çok kolay, orda takılan olmadı. sonra mekik yaptırıyolar. bir dakika içinde 30 alt sınır olmak üzere ne kadar çok yaparsan o kadar puan. ben 52 tane yaparak tam puanı kapmıştım.

barfikste asılı kalmak diğerlerinden daha zor. 30 saniye alt sınır oluyor. bundan elenen epey kişi vardı ama tekrar deneme hakları oluyor.

bunlar yavaştan yormuştu beni, karnım da iyice acıktı ve koşacak halim yoktu.
ha bi baktım koşu başladı, 400 metreyi can havliyle koştum ama barajın altında kalmadım yine.

totalde spordan iyi başarı sağlamıştım. sporu geçtikten sonra artık senin bir hava harp okulu dosyan olmuş oluyor.

sonrasında ise psikomotor testi denilen yere gidiyorsun. lan yine başka bir grup vardı yanımda, artık hemen muhabbete girmeye başladık onlarla, hiç tanımadığın kişiyle direkt kanka oluyosun.

saat akşam 7 oldu. karnım nasıl aç anlatamam, sabah yemediğim o bayat ekmeği yemeyen kafama küfür ediyorum. üstelik hem beden olarak da yorgunsun, iyice sinirli birine dönüşüyorsun o an.

psikomotor testine bu kafayla girdik. 13 haneli bir sayıyı 5 saniye içinde aklında tutmaya çalışıyorsun ve daha sonra bunu yazıyorsun. neyse ki ezberim iyi yaptım onları ve daha binbir türlü beyin egzersizi yapacak oyun oynuyosun ve sonunda belli bir puan elde ediyorsun.

iyi geçti dediğim testte elendim amk. ben nerde hata yaptım sorusunu sormak yerine o aç karnımla oh be iyiki elendim dedim ve 13 saat aç olan bedenimi saat 9 buçukta hava harp okulu kapısından çıkardım.