bugün

kürt fıkraları

Aynı köyde yaşayan bir Türk, bir Kürt bir de Ermeni köyde kıtlık başlayınca iş aramak için kasabaya gitmeye karar verirler. Saatlerce yürüyecekleri için sabah erkenden yola çıkarlar.

Öğlene doğru iyice yorulmuş ve acıkmışlardır. Bir üzüm bağının yanından geçerken, dinlenmek için mola verirler. Üzüm yiyip susuzluklarını da giderirler.

Tam kalkarken, bağın sahibi bunları fark eder ve sinirlenir fakat karşısında üç kişi olduğundan bir şey yapamayacağını anlar. Yanlarına gider ve tatlı tatlı sohbet etmeye başlar. Tabii konuşmalarından hepsinin etnik kökenini de anlar.

Derken bir ara Türk ve Kürde şöyle der:

- Yahu, siz müslüman adamsınız, müslümanın malı müslümana helaldir, yiyin doyana kadar, ama bu gavur ermeni'ye nasıl olur da yedirirsiniz benim üzümlerimi? Ben anlamam kardeşim, ben bu gavuru bir güzel dövmeden hiçbirinize hakkımı helal etmem.

Bizimkilerin de sesi çıkmaz. Bağ sahibi ermeniyi bir güzel döver. Sonra türk ve kürtle sohbetine devam eder. Bir ara Türk'e döner ve der ki:

- Güzel kardeşim, sen de Türksün ben de Türküm, anamız atamız birdir, aynı topraktanız. Ye üzümlerimi istediğin gibi, helali hoş olsun, ama bu Allah'ın dağlısı kürde neden yedirdin benim üzümlerimi? Ben iyice kızdım, bu kürde de bi sopa atmazsam hakkımı helal etmem.

Türk'ün de canı sıkılır bu işe, ama bağcı da söylediklerinde haklıdır. Sesini çıkaramaz, bağcı kürdü de bayıltana kadar döver.

Sonra Türkle sohbete devam ederler. Bağcı lafı döndürüp dolaştırıp geleneklerinin güzelliğine, adetlerinden kopmamak gerektiğine getirir. Sonra da der ki:

- Yahu, biz senle aynı toprağın adamıyız, sana anan baban hiç mi öğretmedi bizim ananelerimizi? Bilmez misin bizde bağ bozgunculuğunun cezasının ne olduğunu? Ben şimdi sana güzel bir sopa çekmezsem, bana bu bağı bırakan atamın dedemin kemikleri sızlamaz mı?

Türk hık mık diyecek olur, ama bağcı fırsat vermez, üstüne atladığı gibi evire çevire bir sopa çeker.

Sonrasında bu üçlü toparlanır, tekrar yola koyulur. Yolda kürt Türkün yanına yaklaşır:

- Babo ben anlamamışım, bu adam bir kişidir, biz de üç kişiyiz, nasıl olmuştur da bu adam üçümüzü birden tek başına dövmüştür?

Türk de cevap verir:

- Eşeklik bizde kardeşim, dövdürmeyecektik biz bu ermeniyi.
güncel Önemli Başlıklar