bugün

hadis i şerif

en eskisi peygamberden 2-3 nesil sonra kayıt altına alınmaya başlamış olduğundan güvenilemeyecek, çoğu kuran'la çelişen, bazıları insanlıkla çelişen, bazıları insan olmaktan utandıran, bazıları müslüman olmaktan utandıran, sayılarına bakıldığında peygamberin yemeden, içmeden, uyumadan, savaşmadan, ibadet etmeden, toplumu yönetmeden, ailesiyle zaman geçirmeden sürekli konuştuğunu, durmak bilmediğini gösteren söz topluluğu.

peygamberin gelecekten bihaber olduğu kuran'da açıkkken hatta peygamberin istanbul'un varlığından bile haberdar olmaması muhtemelken, ak şemsettin tarafından sultan ve askerleri motive etmek amaçlı uydurduğu " istanbul'u alan komutan ne güzel komutan, istanbul'u alan asker ne güzel asker" hadisi güzel bir örnektir.

veya çok bariz bir örnek; temizlik imandandır ya da temizlik imanın yarısıdır.

islama göre hüküm ancak allah'a ait olduğundan hareketle söz konusu ikiliden temizlik imanın yarısıdır sözünün peygambere ait olamayacağı açıktır çünkü hüküm belirtir. fakat temizlik imandandır sözü tavsiye niteliğinde olduğundan peygamber sözü olabilir yine de ona aittir diyemeyiz kesin olarak.

netice itibariyle kuran "korunmuş allah kelamı" iken hadisler "korunmamış kul kelamı" dır. islamı inanç salatasına çevirmek isteyenlerce en çok kullanılan argüman olması da bu yüzdendir.

isteyen herkes istediği gibi uydurabilir. mesela;

"kalplerinde gerçekten iyilik taşıyanlar öyle kimselerdir ki hiç ibadet etmedikleri halde cennete gideceklerdir"

kıçımdan uydurduğum bu sözü hadis adı altında internette gezinirken birkaç yere yazsam 3-5 muhabbette bahsetsem 50 yıl sonra buhari de yerini alacaktır şüphesiz.