bugün

sözlük yazarlarının itirafları

geçen hafta yapılan kpss sınavında gözetmen olarak görev aldım. sınav salonuna elimde kitapçıklarla girdiğimde sınava gireceklerin yüzüme bakışını görmeliydiniz, içim parçalandı. insanlar ne hale gelmiş, sanki kesilmeyi bekleyen koyun gibiydiler. arkadaşlar vakit doldu dediğimde hemen ön sıradaki kızın hıçkırıklara boğulması beni benden aldı. utanmasam ağlayacaktım desem yeridir. utandım canımdan çok sevdiğim memleketimden.

sonra o öğrenciyi aldım kantine götürdüm, konuştuk biraz, ailesi kıt kanaat imkanlarla dershaneye yollamış, okulundan yeni mezun ve iş bulamıyor. kpss'ye umut bağlamış gariban.

--spoiler--
hocam ne yapacağım ben, aileme karşı mahçup olacam
--spoiler--

diyerek hıçkıra hıçkıra ağlıyordu, matematik yüzünden sınavının berbat geçtiğini söyledi, tabi bunda sınavdan yeni çıkmış olmanın verdiği bir vehamet hali de var. çünkü sınavdan ilk çıktığınızda ne yaptığınız konusunda fikriniz olmaz, az önce çözdüğünüz sorular aklınıza gelmez. ama dedim ya, ağlayanlar sızlayanlar... hatta 30 yaşında eşiyle çocuğuyla sınava gelen adamların bile sınav sonrasında gözlerinin dolduğunu gördüm, şans işte. çalışmakta yetmez bazen.

ve ne acıdır ki, bu tezim yine doğrulanıyor, bu ülkede sayısal zeka var ancak geliştirmek için sistemimiz hiçbir şey yapmıyor, sınavdan sonra görüştüğüm öğrencilerimin çoğu matematikten dert yandı. bakın bu öğrencilerimin çoğu da lisans okuyan ama lise ve önlisans düzeyinden sınava giren kişiler, yani zamanın ygs'ye girmiş kişiler ve matematikleri sıfır. nasıl olur bu?

defalarca ilgili makamlara bildirmeme rağmen dikkate alınmadım. alınmadık. paraya kıyacağım ve bir yer tutacağım, matematik kulübü gibi bir şey olacak. ücretsiz hizmet vereceğim karar verdim. bu ülkenin gençleri buna değer bence. kamu mezunu biri matematik çözemiyorsa bu onun suçu olmaktan çok sistemin suçu. insanların hayatlarını 120 soruya bağlaması içimi acıtıyor. hele ki 30 matematik sorusu yüzünden yıllarını kaybedenlere daha çok üzülüyorum, elimden geleni yapacağım karar verdim.

her şeyi devletten beklememek lazımmış! yazıklar olsun.