bugün

istiklal marşı nın dini öğeler içermesi

türkiye nin kurulduğu ilk yıllar ile sonraki yılların farkını gösteren tarihi bir kanıttır. kurtuluş savaşı veren dedelerimiz ve ninelerimiz allah yolunda ölmek için çarpışmışlardır. siperdeki yiğitlerin dudaklarında sadece allah kelimesi vardı. her fert şehitlikmertebesine ulaşmak istiyor ve gözünü kırpmadan kurşunun önüne atlıyordu. savaş esnasında ibadetler ihmal edilmiyor, sürekli kuran okunuyordu. yani yüzyıllardır müslüman olan halk yine yegane gücünü inancından alıyordu. toprağa değil yaradana gideceğini biliyordu.

bu savaştaki zafer üzerine yüzlerce, binlerce şiir yazılmıştır. hepsi de bu manevi güç etrafında oluşturulmuştur. o savaşı canlı yaşayan veya tarihi iyi anlayıp özümseyen birinin oradaki maneviyatı ve ilahi kudreti görmezden gelmesi mümkün değildir.

işte mehmet akif in esinlendiği kaynak ta budur. yapılan her şeyin allah yolunda olduğunu gördüğü için bu dizeler oluşmuştur. çannakale şehitleri de buna bir örnektir;

"........
bedr in aslanları ancak bu kadar şanlı idi."
(bedr savaşı ndaki müslümanlar benzetme var)
.............
"kanın kurtarıyor tevhidi..."
(bkz: tevhid)
...
"gökten peygamber inerek öpse o pak alnı, değer.."
(peygamberimizin mükafatlandıracağını buyuruyor.)"

mehmet akif ersoy dindar bir adamdı. çocukluğundan itibaren islam ahlakı ile yetişti ve hayatını islama göre yaşadı. bu ülke için çok savaş verdi, halkına umut kaynağı oldu, bu ülke var oldukça unutulmayacak eserler bıraktı. cumhuriyetin ilk yıllarında çok etkindi, sonradan oluşan laiklik kavramını ve "halka, dinini unutturma" çalışmalarını eleştirdi. birçok çevre tarafından vatan haini ilan edildi, halkın gözünün önünde küçük düşürülmeye çalışıldı, bunda başarılı da olundu. vefat ettiği zaman cenazesi sahipsiz kalmak üzereydi. törenle gömülmesi bir yana kimsesizler mezarlığı na gömülmesi düşünülüyordu ama halk buna izin vermedi. unutturulmaya çalışılan mehmet akif i bu halk unutmadı, cenazesine sahip çıkıp gereken ilgiyi göstermeye çalıştı.

laikliği farklı yorumlayanlar sadece bu zamanda değil cumhuriyetin ilk yıllarında da mevcuttu ve maalesef bu gidişle hep var olacak. siz var oldukça biz de var olacağız. bu halka unutturmaya çalıştığınız değerlere sahip çıkacak, soyumuzu inkar etmeyeceğiz.