bugün

kedi doğurtmak

kedilerin hamilelik süresi 63 gündür. 63-68 gün arası beklemeniz tavsiye edilir. Daha sonra doğumun yapılacağı gün kediniz sessiz,sedasız ortadan kaybolur ve yavrulamak için kendine uygun bir yer bulmuştur. Evinizde böyle bir yer olmasını istediğiniz yerleri her şekilde önünü açın ve oraya girebilmesini sağlayın. (Arkadaşımın kedisi Kanepenin içine arka tarafından girmişti ve kanepe içinde doğurmuştu.) Kedi doğumu yaklaştıkça daha çok ortada dolaşmamaya başlayacaktır. Bu hareketlerden sonra onu ürkütmeden nerelere girip çıktığını ve zaman geçirdiğini görürseniz doğum anında etrafın kirlenmemesi için naylon, gazete gibi şeyler serebilirsiniz, ancak bunları kediniz istemeyebilir.(yerini değiştirebilir) onu her gün gözlemlemeniz gerekiyor. Ayrıca cins bir kediyse ve yavruları sizin için önemliyse (cins olmasa da önemli olması gerekir bence) bir veteriner hekim de ultrasonla yavruların yaşayıp yaşamadığına baktırmaya götürmeniz önerilir. Çünkü herhangi anne rahmi içinde ölümde toksikasyon dediğimiz bir olay şekillenebilir ve hem diğer yavruların hem annenin hayatını tehlikeye sokabilir. (bkz: kordon bağının dolanması) Ancak tam bir güvenli bakım ve sağlık açısından yaşadığınız şehre göre varsa hayvan hastanesine götürmeniz daha yararlıdır. (tam teçhizat vardır.)

Yavrular doğduktan sonra yapılacaklar ise; yavrular doğar doğmaz kesinlikle anne yanından ayırmayın. elinize almamaya çalışın ve bırakın ilk baş anne onları yalasın,koklasın. Ve anneyi yavruları doğurduğu yerden zorla çıkarmaya çalışmayın. (yavrularına zarar vereceğinizi zannedip size tavır alabilir.) Ve o saatten sonra sizin kediniz artık sizin kediniz değildir. o bir annedir ve bu duyguyu erken sahiplenen kediler çok koruyucu oluyorlar. Ancak baktınız ki yavrulardan birisi doğmuş olmasına rağmen hareketsiz ve kıpırdamıyor onu elinize alın ve burnundaki suları çıkarmaya hafif yere sallamaya çalışın üstünü kuru bezlerle silin ve hafif hafif bezle kalp masajı yapın. Yavruları siz beslemeye çalışmayın anneleri onları korur kollar ve onların acıktığını doyduğunu anlar.

Ve son olarak size vereceğim en büyük öğüt doğumu gözlemleyin. Çünkü annenin kanal yolunun darlığından veya herhangi bir sebepten yavrulardan biri kanalda sıkışıp ölebilir ve hem annenin hem diğer yavruların hayatını tehlikeye atar o yüzden size görülmemeye çalışılacak bir yere girer ancak çok fazla ürkütmeden ona bakmaya olayların düzgün gidip gitmediğine bakın.(bunu annenin çok acı ciyak ciyak miyavlamasından veya hafiften aralıklı inleme seslerinden anlayabilirsiniz)

Söyleyeceklerim bu kadar konunun uzmanına denk geldiniz diyebilirim herhangi bir sorun olduğunda özel mesajdan sorunlarınızı iletebilirsiniz. (bkz: Veteriner hekim)