bugün

bilim ve sanat

her güzel ya da yararlı olan şey bilim ya da sanat olmak zorunda değildir elbette. bu açıdan bakınca bilimi "entelektüel girişimlerden" ayırmak gerekiyor. bilim dünyevidir. doğanın saçmaladığını düşünürüz ya kimi zaman. bilim, bu saçmalığı iyiye kullanır ve giderek "saçmanın" saçmalıktan arındırılmasını sağlar.

doğanın kendi ritmi ve işaretleri var. bazı insanlar (bilim adamları) bu işaretlere, olgulara bakmaya ve daha da önemlisi, onları kaydetmeye başlamışlardır yıllarca önce. bilim gözünü kapatmıyor, tam tersi, kafasını pencereden çıkarıp "dışarıya" bakıyor. olup bitenin gözleminden bir başka teorik yoruma ulaşmak için. büyüklerimizin med/cezir, küçüklerimizin gel/git dediği fenomenin anlamı, nedeni ve önemi nedir? bunu önemsemiyorsanız milliyetçi hareket partisi'nin gelecek liderini önemsemekte haklısınız...

öte yandan, insanların mikolaj kopernik'le, galilei galileo'yla, johannes kepler'le ilgilenmesi sir isaac newton'un kafasına düşen elmadan çok daha yaşamsal bir önemi olduğunu bilmesi fena bir şey değildir.