bugün

allah gerçekten varsa kapıyı üç kere tıklatsın

Tanri vardir, ya da yoktur belki, bilmiyorum... Ancak bildigim bir sey var ki, su anda dunya ustunde bulunan cogu seyi bilim insanlari matematiksel olarak aciklayabiliyor, kisaca insanin, yildizin ayin ve gunesin olusumu icin tanriya, bilimsel olarak ihtiyac yoktur... (merak eden varsa ozelden mesaj atsin, anlatayim)

Buradaki yargi, tanri algisina gore degisir, tanri nedir nasil tanimlanir. Ya tanri, eski insanlarin doga dedigi seyse? ya da kutsal kitaplarda anlatildigi gibi tek ve herseye kadir bir varlik ise? ya da elinde sihirli asasi olan bir cocuk? belki de hapsirarak evreni yanlislikla yaratan enteresan bir varlik? Kimse aslinda inandigi seyin ne oldugunu bilmiyor... Hatta onu gectim, kimi paradokslar var ki, sonsuzluk kavrami isin icine girince cikilmaz oluyor, mesela, tanri kendi kaldiramayacagi buyuklute bir tas yaratabilir mi?

Dedigim gibi, tanri var mi yok mu bilmiyorum. Bildigim bir sey var ki insan beyni ve algisi limitli, ancak yine de kendi kendine dusunebiliyor. Tanri (varsa eger) sana secim hakki vermis, mantik vermis, akil vermis, dogru yolu bul diye. Kendi adi altinda yapilan ahlaksizliklara goz yummamak, din dogmasi ile somurulmemek insanin elinde. Tanri kavrami bizim algimizin disinda, asla anlayamayabiliriz ne oldugunu, o yuzden bosuna ustunde dusunup kafa yormayin, kendi kendinizin efendisi olun, kurtulun bu kole kul zihniyetinden, cunku hepinizde ozgur irade var...