bugün

le sacre du printemps

Stravinsky'nin, Bahar Ayini eseri 1913 yılında Paris'te ilk sahnelendiği günden bu yana müzik tarihinin en çok tartışılan eserlerinden biri oldu. Bestecinin kalabalık bir orkestra için yazdığı bale eserinin dört el piyano için hazırlamış olduğu versiyonu ise piyano ikililerinin sıklıkla repertuarlarında yer aldı.

Birçok kez piyano ikilileri tarafından kaydedilen eser, 2000 yılında müzik tarihinde ilk defa Fazıl Say tarafından üst üste yapılan iki kayıtla seslendirildi ve ilk çıktığı dönemde Fransa'da "Diapason D'Or-Altın Plak" ödülünü aldı. "Classica" dergisinin "Yılın Plağı" ve Repertoire'ın "En iyi Plak-R10" ödüllerine de layık görülen albüm, Almanya'nın önde gelen müzik eleştirmenlerinden Peter Cosse tarafından ise; Nefes kesen bir olay. Eserdeki ritm cümbüşü, renkler ve folklorik canlılık, şimdiye değin böyle iyi verilmemişti; sözleriyle nitelendirilmişti.

Eserin Fazıl Say tarafından tek bir piyanoda her iki piyano partisyonunun birden seslendirdiği konser yorumlarında ise Bösendorfer firmasının Say için özel olarak ürettiği "bilgisayar endeksli" konser piyanosu kullanılıyor. Eserin konser performanslarında Say'ın önceden seslendirmiş olduğu ve piyanoda kayıtlı olan partisyon üzerine konser sırasında oluşan performansı ekleniyor.
güncel Önemli Başlıklar