bugün

entry'ler (19)

insanlık anıtı nın başının koparılması

"türkiye cumhuriyeti başbakanının, herhangi bir sakıncası olmayan insanlik anıtını, sadece ve sadece kendisi beğenmediği nedeniyle yıkım kararı alması, hangi "ileri demokrasi'ye sığar?" sorusunu akıllara getiren olay. benim anlamadığım; ne zaman eline mikrofon geçse demokraside kat edilen mesafeden bahseden, ve aynı alanda çok daha fazlasını vaadeden bir başbakanın hangi akla hizmet bu gibi son derece otoriter ve gerici kararlar alması. yani yabancı biri bu haberi görse, türkiye bir diktatörlük tarafından mı yönetiliyor acaba diye sorar kendine. adam dediklerinin tersini yapıyor, bizler izliyoruz...

kavalalı mehmet ali paşa

pamuk ihracatını mısır'ın 1 numaralı endüstrisi haline getirmiş, arnavut kökenli osmanlı paşasıdır.

sergio cammariere

cantore, italya doğumlu piyanist şantör. italyan caz'ın önemli isimlerindendir. 1993'den bu güne 6 albüm çıkarmıştır. tutto quello che un'uomo, ve l'amore non si spiega adlı parçalarıyla tanınır.

tutto quello che un'uomo klibi için: http://www.youtube.com/watch?v=5m-xmWHr-Mc

annelerin dağınık oda hakkındaki yorumları

-dilimde tüy bitti şu odayı topla demekten. oğlum bak, aslan yattığı yerden belli olur. bak günün birinde karın dayanamaz böyle pasaklı kocaya... vs.

doğuya gittikçe insanların barbarlaşması

kimseye sakıncası olmayan insanlara durduk yere çamur atmaktır. tarih boyunca batı tarafından türklere yapılan seviyesiz yakıştırmadır aynı zamanda. geçmişteki roma ve bizans imparatorlukarının yaptırımlarına bir göz atıp geri gelinmelidir. kültürlerine ayak uyduramadığımız veya anlam veremediğimiz topluluklara barbar etiketini yapıştırmak, kolaya kaçmaktan başka birşey değildir.

kız arkadaşı için beş ayda elli kilo veren liseli

ayrılınca yeniden 50 kilo takacak liselidir. yavaş be oğlum.

madiran

fransa'nın güney-batısında bulunan bir komün. şaraplarıyla meşhurdur. bölgede üretilen kırmızı şaraplar "tannat" üzümlerinden yapılır ve bu şarapların tanen oranları oldukça yüksektir. yapılan araştırmalara göre, fransa'nın güney-batısında bulunan gers departmanında yaşayanlar, yüksek miktarda yağlı yiyecekler tüketmelerine rağmen, ortalama olarak avrupa'nın en uzun yaşayan topluluğunu oluştururlar. bunun nedeni olarak da bölgedeki tannat üzümünden üretilen kırmızı şarap içmeleri gösterilir. kısacası; madiran, dolaşım sistemine en faydalı şarap çeşitlerinden biridir. içiniz.

kaynak: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/choose-the-right-red-wine-for-a-healthy-heart-443165.html

quizas quizas quizas

paco de lucia'nin kardesi ramon de algeciras'la birlikte muhtesem yorumladigi, sozleri küba'li osvaldo farres'e ait olan eser.
[http://www.youtube.com/watch?v=njV8DZMSJiQ ]

san pellegrino

abd'de, özellikle east coast'ta yaygındır. cam şişelerdeki sodaları plastik şişelerdekilere nazaran ayrı bir güzeldir. deneyin, hak vereceksiniz.

arnavutluk

1946-1992 yılları arası, diktatör enver hoxha tarafından dünyada görülen en katı komünist rejimine tabi tutulmuş ülkedir. işsizliğin ayyuka çıktığı o dönemlerde, ülke gençliği başta italya olmak üzere batı avrupa ülkelerine ve türkiye'ye çalışmak için göçmüşlerdir. yine enver hoxha döneminde, arnavutluk dünyanın ilk ateist ülkesi olarak deklare edilmiştir. ülkenin bir çok insanıda bulunan dinlere ilgisizlik, enver hoxha diktasının geriye bıraktıklarının sadece bir örneğidir.

stavro skendi

1905 yılında arnavutluk'un korce (gorice) şehrinde doğmuş arnavut yazar. istanbul robert koleji'nde öğrenim görmüş, 1928'de mezun olmuştur. 2. dünya savaşı'nda ülkesini savunduktan sonra doktorasını columbia üniversitesi'nden almak üzere abd'ye gitmiştir. zamanla aynı üniversitede ders vermiş, balkanlar ve doğu avrupa tarihi üzerine bir çok çalışma yapmıştır. eserlerinden 'arnavut milli görüşü'nün doğuşu' (the albanian national awakening), 19. yüzyıldaki arnavut ayaklanmalarından başlayan, ve arnavutların osmanlı'dan kopmasıyla sonuçlanan kaotik periyodu kapsayan bir başyapıt olarak kabul edilir. arnavutça ve arnavut tarihi hakkında bir çok önemli yapıta da imza atmıştır. 1989'da aramızdan ayrılmıştır.

akp nin kürdistanı resmen tanıması

daha normal bir olay yoktur. kürdistan bağımsız bir devlet anlamına gelmemelidir. kürtlerin yoğunlukla yaşadığı bölgeye bütün dünya kürdistan der. zaten haliyle ırak devleti'nin resmen kabul ettiği bir bölgedir. kendi polis güçleri de mevcuttur. yani iş biraz constantinopolis-istanbul olayına dönmüştür. yunanların constantinopolis demeleri, herhangi bir kuyruk acısından dolayı değildir. şehrin yunanca'daki adı constantinopolis olduğu içindir. bu aynı bizim thesselonika'ya selanik dememiz gibi bir şeydir. geçiniz.

maniates

yunanistan'ın mora adası'nın güneyinde bulunan 3 yarımadanın ortasındaki; mani yarımadası halkına verilen ad. kendilerinin spartalıların torunları olduklarına inanırlar. mani yarımadası'nın erişilmesi zor coğrafyasının yardımıyla, tarih boyunca osmanlı imparatorluğu dahil tüm yabancı güçlere karşı gösterdikleri direnişle bilinirler.

leke dukagjini

15. yüzyılda, iskender bey (gjergj kastrioti) kumandası altında osmanlı imparatorluğu'na direniş göstermiş bir arnavut prenstir. iskender bey'in ölümünden sonra arnavut liga'sının (15. yüzyılda osmanlı seferlerine direniş gösteren arnavut birliği) lideri olmuştur. ölümünden sonra arnavut liga'sı yıkılmış ve arnavutluk osmanlıların eline geçmiştir.

rutgers üniversitesi

abd'de new brunswick, nj'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1766'da kurulmuştur ve abd'nin 8. en eski üniversitesidir. ana kampüsü new brunswick olmak üzere, newark ve camden ile toplam 3 kampüsden oluşur. üniversiteler arası amerikan futbolu'nun "doğum yeri" olarak görülür. 1869'da rutgers ile princeton arasında oynanan ve rutgers'ın galibiyetiyle sonlanan karşılaşma, ilk resmi amerikan futbolu müsabakası olarak kabul edilir.

shkumbin nehri

arnavutluk'un ortasından geçer. coğrafi bakımdan ülkeyi ikiye bolmesiyle beraber, konuşulan lehçe bakımından da ayırır. shkumbin nehri'nin kuzeyinde yaşayan arnavutlar gega, güneyindekiler toska konuşurlar.

ergiri

arnavutça'da 'gjirokastër' olarak geçer.

peter golden

amerikali dünyaca tanınımış türkolog. eserlerinden 'türk halklarına giriş' dünyada baş yapıt olarak görülür. kendisi uzun yillar rutgers üniversitesi newark kampüsünde ders vermekle birlikte, spring 2011 semesterı'nda ana kampüs olan new brunswick'in tarih bölümüne katkıda bulunmak amacıyla, Osmanlı Imparatorluğu üzerine bir ders vermiştir.

şemseddin sami

kardeşleri abdul frasheri ve naim frasheri ile birlikte arnavut milliyetçiliğinin babalarindandir. eserlerinden "besâ yâhut âhde vefâ", bir arnavut'un verdiği sözü (besa) hayatından olma pahasına bile tutacağını vurgular. ayni zamanda anadolu'daki osmanli arnavutlarini kokenleri hakkinda bilgilendirme ve sahiplenme amaciyla yazilmistir. arnavut milliyetçiliğinin destekleyicilerinden olsa da, arnavutların her daim osmani imparatorluğu himayesi altında kalmasını savunmuştur.