bugün

kutsal, kutlu vb. kelimeleri bu dinden almışızdır. başta gök tanrı olmak üzere çok tanrılı bir anlayışa sahip olan dindir. türk hükümdarların halkı yönetebilmek için uydurduğu bir inanç sistemidir.
türk insanının geri dönmesi gereken öğreti. orta asya kültürümüzün simgesi.
anadolu müslümanlarının uygulamalarında da etkisi görülen, alevilikte ise birçok ritüelin devam ettiğini gözlemlediğimiz inanış.
bir şeyin din olabilmesi için "tek yaratıcı, onun gönderdiği peygamberler, kutsal kitap, ibadet, ahiret" gibi unsurların olması gerektiğini sananların dinden saymadığı çok tanrılı ulusal inanç sistemi.
çeşitli türk boyları tarafından zaman zaman göktanrıcılık ile karıştırılmış olan inanç. öyle ki şamanizm'deki bir çok tanrı zaman içinde göktanrı'nın yardımcıları niteliğindeki ruhlar olmuşlardır. günümüzde türklerin sahip olduğu islam anlayışında da bu inançların kalıntıları görülmektedir.
Doğaüstü bir güçle ilişki kurduğuna, ondan aldığı bilgilerle büyücülük ve kahinlik yaptığına inanılan ve şaman adı verilen kişilerin yol göstericiliğine dayanan bir tür beşeri din.
türklerin birgün mutlaka yeniden keşfedeceklerine inandığım yaşam felsefesi.
ilkel bir din olmakla birlikte şamanist olduğunu iddia eden bir çok Türk'ün sadece sembolik olarak benimsediğini de biliyorum. Kızıldereli inancı ile benzerlik göstermektedir.
kendinden sonraki bir çok dini etkileyen veya inanılmaz şekilde benzeyen inanç sistemi.
ayrıca türklerin ilk dinlerinden/inançlarından biridir.
Sanıldığı gibi Türklerin ilk dinlerinden inançlarından biri değildir...

Proto-Türklerin ilk (ve tek) dini tengrism'dir...
aslında türklerin eski dini şamanizm değildir,tengrizm ve ya tengriciliktir. çünkü adı üstüne şamanizmde din ve dini törenler bir şaman etrafında şekillenir. eski türklerde ise inancın merkezinde gök tengri durur ve herşey onun etrafındadır.
türklerin ve hatta kürtler'in ilk dinleridir.
(bkz: kam)
(bkz: şaman)
(bkz: baksi)
Şamanizm ya da Kamcılık (şamanlar tarafından "deneyim" olarak ifade edilir), varlığı tüm insanların tarihinde erken taş devrine ve daha da geriye kadar kanıtlanabilen, inisiyasyon içeren bir vecd ve trans tekniğidir.

Günümüzde bazı batılıların ilgi duyup tekrar uygulamaya başladıkları şekline ise Neo-Şamanizm denir.

Şamanist inisiyasyonda her şaman adayı rüyalar, trans, ruhların isim ve fonksiyonları, şaman teknikleri, ‘gizli dil’ gibi bazı konularda bir eğitimden geçirildikten sonra şaman olabilir. Asya Şamanist inisiyasyonlarında sırra (mister) erme denilen “inisiyatik ölüm” ya da “cehenneme iniş” deneyimi Sibirya ve Orta Asya’daki Şamanist Türkler’in (Yakutlar, Altaylılar vs.) geleneklerine göre, hami-rehber ruhlarca, yeraltı denilen öte-alemde veya spiritüel gök katlarında gerçekleştirilir. Bu deneyim, fiziksel olarak, genellikle, orman, kır, mağara gibi toplumdan uzak ve kutsal sayılan bir yerde gerçekleştirilir. Şaman (Kam) adayı önceden hazırlık eğitimini almış olsa da, sırra (mister) erme denilen bu deneyimi yaşamadan adayın şamanlığı resmîleşmez. Bu deneyimi ancak gereken hazırlık eğitimini almış şaman adayları geçirebilir. (Hazırlık eğitimi, ancak, dalgınlık, olup bitene ilgisizlik, birtakım nöbetlere tutulma gibi ön belirtiler gösteren adaylar arasından, bir iç çağrısı alma ve mağaralarda haberci rüyalar görüp hami-rehber varlıklarıyla irtibata geçme gibi ilâhî “seçilme” belirtileri göstermiş olana verilir.) Davulu transa girmeyi kolaylaştıracak bir şekilde kullanmayı öğrenmiş aday, birtakım acı verici sınavlara tâbi tutulduktan sonra, ölüm deneyimini yaşamak üzere, transa girer. Şaman adayı birkaç gün süren bu deneyim boyunca, ruh ve beden bağları gevşemiş halde yatar. inisiyasyonlardaki cehenneme iniş ya da ikinci doğuş denilen bu olgular Şamanizm’de şaman adayının vücudunun sembolik olarak parçalanması suretiyle organlarına ayrılması ve sonra bu parçaların birleştirilmesi veya etlerinden sıyrılmış kemiklerinin etlenmesiyle vücuduna yeniden kavuşması olarak simgelenir. Sırra erme denilen bu süre zarfında, hami-rehber varlıkları şamanın ruhuna şamanlığı için gerekli her şeyi öğretirler. Öğrettikleri arasında meslek sırları, “gizli dil”, hastalıkların özellikleri, iyileştirilme yolları da bulunur. Bu işlemler bittiğinde ve hipnotik uykudan çıktığında, aday kendini birtakım güçlerle donanmış ve bir hayli değişmiş halde bulur. Artık yalnızca bedensel gözleriyle değil, ruhani gözüyle (kalp gözüyle) de görebilmektedir.
kafayı resmi ideolojinin bok yemeleriyle bozmuş tiplerin tek tanrılı diye savunduğu eski türklerin kadim inanışları bütünü. üç beş çapulcu, kanı bozuk, dönme, devşirme bu inanışa laf eder, arap tarrağını fazla kaçırdıklarından kelli araptan çok arapçı olurlar, mühim değildir. ya s.ke s.ke saygı duyacaklardır gerek bu inanışa gerekse bu inanışlardan evrilen inanışlara(örneğin alevilik) ya da kendi dinleri/inanışları/kırmalıkları itin götüne sokulunca kahpe karılar gibi ağlamayacaklar, az biraz delikanlı olacaklardır. karar arapçıoğlanlarınındır.

(bkz: tengriizm)
(bkz: tengrianizm)
şaman inanışına göre ruh fizikî bedeni 40 gün sonra terk etmektedir. (bkz: kırk)
türklerde şamanın karşılığı kam dır. şaman kelimesi 18. yy avrupasında kullanılmaya başlamış ve köken olarak hindistan budist rahiplerini işaret eden yönleri vardır.
şamanizm de gök yer ve yer altı önemli öğelerdir. gök tengri yani gök tanrı inancı türklerin en eski ve köklü inancı olarak karşımıza çıkar. islamiyet öncesi türklerinin gök tanrı inancı, aslında tek tanrılı bir inanıştır. islamda da karşılığı olan ataya saygı esası ve yaratılmış olan her canlıya saygı gösterme temeli olan gök tengri dinini kam adı verilen ve hem doğa ile hem de ruhlarla irtibat kurabildiği söylenen kutsal kişi üstlenirdi. kam olunmaz kam doğulur ve kam ın davulundan tutunda giysisine kadar her türlü ibadet figürünü kam ın taşıdığına inanılan ruh seçerdi.
anadolu türk toplumlarının dini hayatlarında hala gök tengri dininin izlerini bulmak mümkündür. çocuklarımıza koyduğumuz isimlerden tutunda, türbeler de uyguladığımız ritüellere, çaput ve adak geleneklerimize kadar gök tengri nin ayak izleri hala capcanlıdır. dinleri, o dine ibadet etmiş insanoğlunu yoketmeden, yokedebilmeniz olası değildir. unutulmuş da olsalar, kendilerini anımsatacak ipuçlarını daima saklarlar.
entry'lere bakınca ne çok şaman ve anti-şaman varmış diye güldüm. bu konunun uzmanları ne der, ne düşünür bir bakmak lazım. takım tutar gibi tartışılmayacak bir konudur.
dinler tarihi konusu ilginç bir konu: yazılı tarihin başladığı sümerler'e kadar biraz daha net ortaya koyulabilirken ondan öncesi arkeolojik kazılar ve antropolojik incelemelerle ortaya çıkarılabiliyor.
hadi diyelim 3000 - 4000 hatta 5000 yıl öncesine dair birşeyler söylenebiliyor, peki ama 10bin yıl önce, 20bin yıl önce için ne diyebiliriz. türklerin dini şamanizm olabilir bir lafım yok (ki öyledir de) ya şamanizmden önce. türklerle moğollar karıştırılıyor denmiş, şamanizm türklerin dini değildir denmiş, tek tanrılı dine inanıyorlardı denmiş.
diyelim denilenler doğru eee ondan önce neye inanıyorlardı. farzedilerek, umularak, tahmin edilerek tarih yani bilim konuşulur mu?
bu konunun uzmanı değilim ama birkaç kitap okumuşluğum var ancak o bilgilerle ahkam kesebilirim ama doğru bilgiler verenlerin tekrarı olmaktan öteye geçmeyeceğinden yeni birşey ekleyemeceğimden bu konuya dikkat çekmek istedim.
tanımı da verelim: şamanizm eski bir dindir günümüzde şaman pek kalmamıştır.
bir din değildir daha çok tıpkı alevilik gibi bir kültürdür. türklerin gök tanrı inancının iskeletini oluşturur. doğaya saygı ve canlılara sevgi, hayvanlarında bir ruhu olması vb inanışları ve ilkeleri vardır. bazı nehirler *, tepeler, dağlar *, göller * kutsaldır ve farklı anlamları vardır.

eşiğe basmamak, nazar boncuğu, 7. günü, 40. günü, bekaret gibi günümüzde hala canlı olan bir takım adetler ve gelenekler şamanizmden islama geçmedir. günümüzde moğolistan 'da ve tuva türklerinde şamanizm inancı son derece yaygın ve canlıdır.
bazı orospu çocuğu ümmetçiler türklerin bu dine hiçbir zaman inanmadığını söylerler. bunu iddaa eden tüm metinlerde türkler zaten müslüman gibi yaşıyorlardı felsefesi yapılır bolca yalan yanlış şeyler yazılır.
türkler asla ''müslüman gibi'' yaşamamışlardır. hala %100 islama uygun yaşamayız. şamanizmden kalma güzel geleneklerimiz biz farketmesek de kendini koruyor. şu an en müslüman geçinen insanlar bile islamda var zannettikleri şamanist gelenekleri uygularlar.

türkler islamiyet ortaya çıktığı zaman da bu dinde kalmışlardır. islamı ilk kabul eden türk devleti olan karahanlılar bile 942 yılında, yani islamın ortaya çıkmasından epey sonra bu dine geçmiştir. yalnız karahanlılar'da yönetici sınıf islamı seçmişken halkın hemen hepsi hala şamanistti. karahanlılar yıkılana kadar da öyle oldu. şamanist türklerin sayısının azalması fars ve araplarla etkileşimin artmasıyla gerçekleşmiştir. yani halk zaten yakın inançtaydı da islamı görünce sazan gibi hemen atladı diye bir şey yok.

şamanizmde doğa ön plandadır. araştırırsanız doğayı ne kadar sevdiklerini anlarsınız. su, orman, ot gibi şeyler şamanistler tarafından sevilir ve korunur. şamanistler doğaya zarar vermemeye özen gösterir. bu inanç türklerin akrabası olan moğollarda da mevcuttur. türkler ve moğollar altay dağlarının bağrından kopan iki güçlü kavimdir. ikisinin gücünü de diğerleriyle yarıştıramazsınız. öte yandan moğol sözcüğünü ilk kullanan cengiz han olduğu için moğol-türk ayrımı yapmak pek doğru olmaz.
günümüzde ilgi duyulunup tekrar uygulanmaya başlanmış şekline neo-şamanizm denir.
aslında eski türk dini değildir. türklerin eski dini ve tek dini tengriciliktir. tengricilik ise şamanizmden izler taşır. o yüzden karıştırılır. ayrıca bu dinin * islam ile pek alakası yoktur. hatta zeus'lu hades'li yunan mitoloisi islama ne kadar benzerse bu dinde islama o kadar benzerdi.
(bkz: talkan katliamı)
köklü bir sistem, gelenektir. günümüzde şamanizmle alay edip komik olduğunu sananları görünce içim acıyor, üzülüyorum.

ve orta asya'nın unutulmaz sembolüdür. sahip çıkmak, yad etmek borcumuzdur. geride bıraktıkları şöyledir;

kümbetler
halı-kilim desenleri
kurşun dökme
nazar
içki
dede-şaman
ölüm
kurban
mezartaşı
40 sayısı
müzik
mum
ay
şamanizm şamanların bir anlamda trans haline verdikleri isimdir. göktanrı inancında ki en yüksek mertebelerdendir. * *
türk'lerin osmanlıdan ve şeriattan öncede varolduğunu gösteren inanç sistemi.