bugün

(bkz: Uludağsözlük astrofizik kulübü)
aynştayn a göre kocaman Hayır. ama bizde denemedik değil hani, harem-gebze minibüsleri bir kere tam aşacaklardı ki musait yerde inmek zorunda kaldım.
merak konusudur.
Fiziğin en zevkli konusu olan Rölativiteyi araştırarak fikir sahibi olunabilir.
Teoride evet. Ama uygulaması yapılmamış hiç.
Yüksek elektrik akımında elektronlar ışık hızında hareket eder.

Edit: Lan amk cahili elektron dürttü mü?
Aşabilirsin belki ama şeklin olmaz. Madde özelliğini kaybedersin.
(bkz: fotonlaşma)
evrende ışık, sadece belli birkaç enerji halinden birisidir. ışığın hızı bile yakın döneme ait güncel bir konu iken, ışık ötesi aktarımların var olması anormal değildir. kısaca ışık evrende hızı en yüksek olan şey değildir, bu da zaten aşılıdır o hız demektir.

(bkz: dünya döner güneş sabittir diyen adam)
belki aşılabilir ama bu sefer akla başka bir soru gelecektir.
zamanda yolculuk yapabilirmiyiz ?

ışık hızı aşıldığı taktirde enerjinin kütlesi yani madde yok olur. maddenin yok olması zamanın da yok olması anlamına gelir. bunun nedeni de; zaman ve maddenin birbirlerine bağlı olmasıdır. dolayısıyla maddenin olmadığı bir yerde zaman söz konusu olamaz ve zamanda yolculuk yapılamaz.
Asildigi an mükemmel şeyler gerçekleşecektir.
2011 yılının Eylül ayında bilim Dünya'sını CERN'de yapılan çalışmalar esnasında Doktor Antonio Ereditato ve ekibinin 3 yıllık araştırmaları esnasında yaptıkları bir deneyde, italya'da Alplerin kolu olan Apenin Dağları'nın altında bir laboratuardan 700 kilometre ötedeki diğer laboratuara fırlatılan nötrinoların hedefe saniyenin milyarda biri kadar önce vardığını hesaplanılması ile "Işık hızının aşıldığı" şeklindeki beyanlarla sarsmış durumdur...

Bu durum atomdan küçük partiküllerin fizik yasalarına ters biçimde ışık hızını aştığını göstermiştir.

Bilim adamları dahi sonuca inanamamışlar, başka deneylerde "sistematik hata" yani aynı hata, ayn hız neticede aynı sonucun olma ihtimali üzerine kamuoyunu bilgilendirmişlerdir.

Bu bir hata değilse Einstein'in Özel Görelelik Kuramı'nın bazı ksımları çökecek,evrenin nasıl işlediğine dair yasalar ise alt üst olacaktır.

ABD ve Japonya'daki bağımsız kuruluşlar konu ile ilgili bağımsız değerlendirmelerini sürdürmekteler...

Öte yandan bu başlık adam gibi başlık konusu açıldığında hiç de azımsanmayacak sayıda sözlük yazarının konuya iştirak ederek bilgi paylaşımında bulunacağının, yani sözlük yazar niteliğinin seviyesinin bazı başlıklarda iddia edildiği gibi yerlerde falan sürünmediğinin de kanıtı olmuştur.

Bu açıdan da önemlidir...
bırakın şimdi ışık hızını felan bana zaman makinesi lazım.
aşalım artık bunları diyerekten yaklaştığım soru. neyse, ben şeyi diyecektim asıl, insanoğlu hep her şeyin daha fazlasını ister. ışık hızı aşılsa, bu sefer de ondan daha hızlı şeyler aşılmaya çalışılacak. konu insanoğlu olunca merak ve doyumsuzluk bitmez.
Tazi gibi ibne ya, nasi asican yakalayamiyosun ki.
Oyle böyle değil cok hizli. Cita gibi serefsiz.
zamanda yolculuk yapılamaz ama belki ölümsüzlüğün anahtarı bulunabilir.
dunyanin sonunu getirecegi icin asilamaz. cilgin bi bilim adami gizlice bu deneyi yapar basariyla aaa allah varmis kiyamet koptu derler sonra.
nötrino adı verilen bir parçacık ışıktan daha hızlı hareket edildiği kanıtlanmıştır. Wolfgang Pauli ilk bu teoriyi ortaya atmış olmasına rağmen bir kaç yıl sonra sadece teoriden ibaret olmadığını bütün bilim adamları kanıtlamıştır. eğer yanlış hatırlamıyorsam, Wolfgang Pauli bir galakside bir süpernova oluşacağını bilmektedir ancak süpernovanın oluşumundan 3 saat önce dünyaya görüntüleri gelmiştir. bunun nedenini biraz irdeleyen Wolfgang Pauli nötrino hipotezini öne sürmüş ki yanılmamıştır.
einstein'ın da bahsettigi üzere uzay zaman bukulebilir ve esnek bi forma sahiptir. buna bagli olarak basit bir ornek verirsem duz 100 km lik bir yolu ortadan ikiye katlarsak sonuyla başı birlesmis olur ve başından sonuna aninda ulasmis oluruz. bu meseleye zaten wormhole yani solucan deligi deniyor. saniyede 300000 km giden ışıktan da bi bakıma hizli gitmis olabiliriz yni. tabi ışık hizi zaman bukulmeden de herhangi bir duz yolda asilmaya kalkilirsa ( ki bu pek mümkün görünmüyor termondinamik yasalari ve surtunme kaynakli isil degisimlerden dolayi) zamanda yolculuk gerçekleşmiş oluyor aslında. Dünya uzerinde de yapilan deneylerde hata payi katrilyonlarda bir olan atom saatlerinden aynı ayarlanmış bir tanesi bir uçağa bir tanesi de dünya uzerinde birakiliginda, ucagin dunya etrafindaki hareketleriyle saniyenin milyonda biri degerinde degisimler gozlenmistir.
Avrupa Parçacık Araştırma Merkezi CERN'deki fizikçiler, atomdan küçük partiküllerin temel fizik yasalarına ters düşen biçimde, ışık hızını aştığını söylüyor.
Uzmanlar, italya'da Alplerin kolu olan Apenin Dağları'nın altında bir laboratuardan 700 kilometre ötedeki diğer laboratuara fırlatılan nötrinoların hedefe saniyenin milyarda biri kadar önce vardığını hesapladılar.

15 bin defa ölçüm yapan bilimadamları sonucun kendilerini şaşırttığını, bu nedenle ABD ve Japonya'dan başka kuruluşlardan da bağımsız şekilde bu ölçümleri değerlendirmelerini istediklerini açıkladı.
Araştırmacılar o zamana dek bu bulgulara temkinli yaklaştıklarını söylüyor.
Albert Einstein'e göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez.

Ancak doğrulandığı takdirde bu deney, Albert Einstein'in Özel Görelilik Kuramının bazı kısımlarını tersine çevirebilir, evrenin nasıl işlediğini açıklayan yasalar alt üst olabilir.
Tüm modern fizik teorilerinin yeniden gözden geçirilmesini dahi gerektirebilir.
Bununla beraber araştırma grubu "sistematik hata" dedikleri durumun oluşması halinde istenildiği kadar ölçüm yapılsın, yine aynı hata, yani hız sınırının aşıldığı gibi bir izlenim elde edilmesi riski bulunduğunu, bu nedenle ölçümlerini kamuoyuna ilan ettiklerini bildirdi.
Doktor Antonio Ereditato ve ekibi bu konuda üç yıldır araştırma yürütüyordu.
Ereditato "Hayalim başka bir bağımsız deneyde de aynı sonucun alınması - o zaman rahatlayacağım" diye konuştu.
Ereditato, "Ama şimdilik hiç bir şey iddia etmiyoruz. Toplumun bu çılgın sonucu anlamakta yardımcı olmasını istiyoruz - çünkü bu çılgınlık ve elbette sonuçları da çok ciddi olabilir." dedi.

Kaynak:http://www.bbc.com/turkce...0923_einstein_light.shtml
hızlı uçaklar bile sürtünmeden kanatlar aşınıyor. ışık hızına çıksa ne olur. hele hele uzayda toz parçalarına çarpsa.
Madde olarak bizim asmamiz imkansiz ama tipki interstellar filmindeki gibi uzayi bukme muhabbeti belki mumkun olabilir diye dusunuyo bilim adamlari. Cunku uzay bukulebilir. Diyelimki masanin ucundaki tuza uzanamiyosun cekersin sofra ortusunu tuz sana gelir. Fikir olarak bunu gibi bisey. uzayda sorf yapmak falan da diyen var.
Bahsi geçen hız ultra hızdır. Işık hızına yakın olan hız. Mekanik olarak mümkün olmayan çünkü klasik fizik tarafından engellenen olaydır ancak kuantum ile mümkünatı düşünülen ancak tanımlamalar gereği bilinenler açısından mümkün olmayan hız limitidir.
ışık hızı değişmemekle beraber ışığın gittiği yolu bükerek aldığı mesafeyi artırmak şekliyle ışığın hızlandırmak teorik olarak mümkün. ancak bunu deneyebilecegimiz teknolojik altyapı su an elimizde yok.
Einstein'a gore ve ne kadar onemli bilmiyorum ama bana gore de asilamaz. Butun teorileri zaten bu temel uzerine kuruludur. Isik hizina ne kadar yaklasirsan zaman o kadar yavaslar cismin boyu o kadar kisalir. Isik hizinda ise teoriye gore zaman akmiyor kabul edilir. Bazilari asilmasi mümkündür demis asildiginda zaten isik hizinda akmayan zaman ne olacak geriye mi akacak ayni sekilde maddenin boyu eksi mi olacak? Bence sacma.
(bkz: kuantum dalgalanma)

(bkz: sanal parçacık)
--spoiler--
denizler aştım geliyorum diyorum, ışığı geçtin mi diyor. hani kezban desem kızacak da, romantikliğe odun tepkisi veren kız da hayat enerjimi sömürüyor arkadaş.
--spoiler--

(bkz: ilgili entry daha önce girilmiştir)

ışık hızı aşılsa da sorun bakalım; ışık sizin bu kafanızı aşabilecek mi?

düzen: anlam darlığı.
güncel Önemli Başlıklar