bugün

toplum çıkarlarını kişisel çıkarlardan üstün gören bir ideoloji olan soslalizmin yeryüzünde olmayan bir yönetim şekliyle hayal edilmesi durumu. (bkz: engels)
kapitalist toplum içinde oluşan ütopik sosyalizm; halka en adil dağılımın yapıldığı, performasların eş olduğu bir yer tasvir eder... Saint-Simon, Fourier bu görüşün en önde gelenleridir. Marx'ı büyük ütopyacılardan ayıran şey, düşüncel bir toplum planı tasarlamak yerine, sosyalizmi, bilimsel temeller üzerine kurmuş olmasıdır. Her ne kadar kapitalizm konusundaki eleştirileri, genellikle çok keskin olduysa da, büyük ütopyacılar, Marx'a kesin bir üstünlük sağlayacak olan tarihsel materyalizme, toplumlar bilimine sahip değillerdi henüz. O zaman, kapitalist sömürünün sonuçlarını ortaya çıkarmakla birlikte, bunların ancak mekanizmasını yakalayabildiler. Bir karşı-tepki ile, proletaryanın, kapitalizmin yıkılmasında zorunlu olarak oynayacağı rolü bulup ortaya koyamadılar... Marx'ın sayesinde bilim, ütopyanın yerini alır. Marx'ın sayesinde, ütopyacıların düşü, sosyalizm, gerçek olur.
utopik sosyalizm , proleter egemenliğinin parti yapısı içinde kast sistemine dönüşmeden , bireylerin tam katılımı ve tam denetim mekanizması ile oluşan sosyalizmdir.
(bkz: ah bir olsa)
komünizmin ta kendisidir. zira komünizm uygulanabilir bir sistem değil, uygulanması istenen bir sistemdir; sosyalizmin ütopik versiyonudur. her gelişme, komünizm göz önünde bulundurularak yapılır, ancak son aşama olan komünizmin gerçekleştirilemeyeceği bilinir.
Bu ne rezillik yaf, herkes mutsuz, herkes parasızlıktan kıvranıyor, bi de monarklar var, onlar çok mutlu, çünkü paraları var, şanları var, şöhretleri var, yalakaları ve yalaka kanun yapıcıları ve koruyucuları var, dönem şeytanın devri ama bu böyle gitmemeli...! Bir şey yapmalı, bir şey yapmalı, bir şey yapmalı düşüncesi namı diğer ; sosyalizm fikrinin emekleme dönemleri.

Şimdi, şöyle ki okur, sosyalizm fikri, durup dururken çat diye çıkmış bir fikir değildi. Üretim araçlarının ve mülkiyetin kişilere ait olduğu tüm sömürgen sistemlere karşı ilk çağlardan beri savunulan bir düşünceydi ; toplumsal eşitlik; fırsat eşitliği fikri. .bu fikri işte derbeylere, monarşi sistemine karşı ilk savunan düşünürler, birer ütopyaya da sahip olduklarından, ütopyacı sosyalistler olarak anılırlar.

Ütopik sosyalizm , bildiğimiz sosyalizm fikrinin , kadın erkek eşitliği, üretim araçlarının ya da elde edilen kârın toplumun geneline dağıtılması, toprak mülkiyetinin genele dağıtılması, çalışma saatlerinin azaltılması, işçi hakları gibi düşüncelerin temellerinin atıldığı düşünceler bütünüdür. Saint-Simon, Fourier , Thomas More gibi düşünürler varolan sömürgen sisteme karşı bir sistem, bir yaşam sistemi, bir düşün sistemi, oluşturmayı denemişlerdir ütopyalarında ve bunu uygulamayı da denemişlerdir fakat başarıya ulaşamamışlardır. Çünkü, ekonomik sistem meselesini çözememişlerdir. Bi çözselerdi, işte o zaman çok güzel olabilecek miydi, kim bilir?
sosyalizm utopik olmaaz olmaaaaaaz.olsa olsa insanlık için gereçekleştirilebilir bir sistem sayılabilir.komunizm uygulanabilir olduğu için utopik sosyalizm olarak da tanımlanamaz.
Marx'in yazilarinda, marx oncesi sosyalist dusunceye verilen isim. Marx, kendinden inceki sosyalist fikirlerin bir 'iyi niyet' noktasindan oteye gidemediklerini, dolayisiyla bilimsel olmadiklarini dusunerek onlari utopik olarak siniflandirmistir.
ideal toplumu yaratacak sosyalizm olarak görülmüştür. barışçıl sistem olarak da adlandırılır.