bugün

genelde istediği yerleri alamayan öğrencilerin en alta garanti olarak yazdıkları bölümdür. isteyerek gidenler için zevkli bir bölüm olmakla beraber ülkemizdeki bir çok üniversitede eğitimi yetersizdir. latince, osmanlıca vs dilleri öğrenmek gerekir. bu da türkiyede 3 üniversitede bulunmaktadır. ayrıca felsefe bölümünü bitirdikten sonra yan dal, yüksek lisans vs yapıp kendinizi geliştirmişseniz iş olanağı daha fazladır. tabi üniversitede kendini geliştirirken kafayı yememek koşuluyla geçerlidir.
zannımca felsefeye gerçekten ilgisi olup da o bölüme giden azdır. örneğin ben felsefeyle ilgili olmama rağmen kesinlikle( belki?) felsefe bölümüne gitmeyi düşünmüyorum. daha çok ismi 'kulağa hoş geldiği' için, havalı olduğu için o bölüme gitmek istiyorlar. hatta öyle de yapıyorlar. cem yılmaz'ın ( hiç sevmem bu arada.) soru cevap dvd'sindeki felsefe bölümünde okuyan kız gibi bölümü okumaya gidenler kendilerini gerçekten de 'Sofie'nin dünyası' gibi popüler kültür zırvalarına okumak zorunda hissediyorsa varın gerisini siz düşünün..
el de kitap boyun da fular hafif bir cool havanın içine gizlenmiş esrarengiz bakışların ötesinde değildir. bazen.
has felsefe üretme, felsefe bölümünde okumaya indirgenemez, malum.
"felsefe bölümünde okunduğunda has felsefe asla yapılamaz", da denemez ama.
piyasa koşullarını gözetmemesi gerektiğini söylemesek de, onları aşırı gözetmesini beklemek de felsefeye hainliktir. o nedenle "sonuçta para kazanılmaz" yollu ifadeler, ancak durum bildirir; zaaf değil...
üstelik -ne yazık ki- iyi addedilen üniversitelerden mezuniyet, "kazanç" da getirir.
ama genelde küçük düşüncelerden fazladan şişirilmiş düşüncelerin çıkması biçimde gösterir kendini felsefe bölümünde okumuş olmak. çünkü "has dertlere sahip olmak" yetersiz akademik kılıflarla ya öldürülür ya da kendinin altına düşürülür. hem yetkinlik hem derinlik taşıyan bir eksene sahip felsefe bölümü de az olduğundan, gerçekten felsefe sorularının peşinden gitmeye gönüllü olanlar tüketilir genelde oralarda.
Amaçsızlıktır, ömür boyu işsizliktir. Bu bölümde okuyacağınıza sağlıkla alakalı 2 yıllık tıbbi dokümantasyon falan okuyun daha iyi.
Özelde olsun devlette olsun diploması hiçbir şeye yaramayan boş bir bölümdür.
Okuyanların yüzde doksanının felsefeyle ilgisi temsilen şu şekildedir:

https://youtu.be/oTcxhqRumkE
bizim nijeryalı frank var, kısa bir süre ev arkadaşım olmuştu. felsefe yüksek lisansı yapıyor. hiçbir halttan anlamıyordu yav. muhtemelen o da benim için aynısını düşünmüştür. ilgi alanlarımız tamamen farklı cünkü. neyse.