bugün

new york ta bulunan özgürlük heykeli. liberty island da yer alan turistik bölgedir günün her saati tekneyle ellis adasını da kapsayan turlarla ziyaret edilir
fransız olduğu için, iç çamaşırı giymediği iddia edilen hanım..
güya bu heykeli türkler yapmış da avrupadaymış da sonradan taşınmış amerikaya uçakla * her şeyde bi payımız olduğunu kanıtlamaya çalışıp duruyoruz ama artık bokunu çıkarmışlar yani..

bir de beendiğim bi woody allen sözü vardır :
My love life is terrible. The last time I was inside a woman was when I visited the Statue of Liberty.
eiffel kulesi nin mimari gustave eiffel in yapiminda calistigi, demokrasi, ozgurluk ve esitligin ! savunucusu olan amerika birlesik devletlerine fransanin hediyesi olan heykel. New York eyaletine bagli liberty island da bulunur.
Heykel, 19. yüzyılın ortalarında Türk toprağı olan Mısır'a dikilmesi maksadıyla Fransızlar tarafından hazırlanmış ama sonradan yaşanan bazı şanssızlıklar yüzünden Mısır yerine Amerika yolunu tutmuştu. işin daha da garip tarafı, heykelin masraflarının büyük kısmının, zamanın hükümdarı Sultan Abdüláziz tarafından bizzat ödenmiş olmasıydı.

'NEW York' dendiği zaman, çoğumuzun hatırına ilk önce Manhattan'daki gökdelenler ve şehrin hemen önündeki adada yükselen, kaidesiyle beraber tam 93 metrelik 'Özgürlük Heykeli' gelir. 1880'li senelerde Fransa'da yapılan Özgürlük Heykeli'nin masraflarının büyük kısmının bizden çıktığını, projesinin New York'a değil, o yıllarda Türk toprağı olan Mısır'a dikilmek üzere hazırlandığını ve son anda yaşanan bir talihsizlik neticesinde Amerika'ya gittiğini bilir misiniz?
heykelin elindeki hukuk kitabının üzerinde de 4 temmuz 1776 yazar latince.
Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD'ye hediye edilmiştir.
hayal edilenden daha kısa ve $i$man olan teyzenin heykeli. wall street ve world trade centerın bulunduğu aşağı manhattandan görülebilen liberty island üzerinde yer almaktadır bu hanım kızımız. elini kolunu sallayarak gitmenin mümkün olmadığı için feribot seferleri de düzenlenmektedir.

(bkz: özgürlük anıtı)
(bkz: statue of liberty)
abd'nin new york şehrinde, inşa edildiği 1886 yılından bu yana amerika'nın simgesi olan anıtsal heykel ve gözlem kulesi. dünyada en çok tanınan ikonlardan biridir.
tüm finansal desteğini osmanlı devleti' nden almış, ilk önce mısır'a koyulması planlanmış fakat hem o dönemde müslüman bir ülkede hoş karşılanmayacağı düşünüldüğünden, hem de fransa, ingiltere, osmanlı arasında gerçekleşen paslaşmalar yüzünden fransa'ya verilmesi uygun görülmüş, bir süre sonra da fransa tarafından amerika'ya hediye edilmiş, bir elinde hukuk kitabı diğer elinde ise dünyayı aydınlatan(!) * meşaleyi taşıması tasarlanmış devasa anıt.*
manhattan metrosunun yapılması için yerin altını kazarken çıkan toprakların taşınması sonucu oluşan liberty island'ta yer alan heykel.
google görsellerinden tonlarca yüksek çözünürlüklü resimlerine ulaşabilecek, tasarımına ve kompozisyonuna hayran olduğum sanat eseridir.
gezilip görülmesi için, yaklaşık 2 saatlik bir kuyruğun bitmesinin beklendiği, masonik yapı.
amerika'nın bağımsızlığını ilan etmesinin yüzüncü yılında fransa müttefikine bir heykel armağan etmeye karar verir. bu nedenle 1871 yılında fransız heykeltraş frederic auguste bartholdi heykelin konulacağı yeri seçmek için amerika'ya gider. new york limanının girişindek bedloes adasını görünce ''işte benim heykelim burada yükselmeli, insanların yeni dünyayı ilk gördüğü bu yerde'' der. ve yer seçilmiş olur.
paris'e dönen bartholdi model üzerinde çalışmaya başlar. fransız heykeltraş, mısır'daki anıtlardan, rodos'taki ünlü colossus heykelinden ve italya'nın arona kentindeki st. charles borromeo'nun bakır heykelinden esinlendiğini söyler. bartholdi'nin kız arkadasını model olarak kullandığı söylense de o dönemde heykeltrasın kız arkadası yoktur. heykelin önce küçük bir modelini yapan bartholdi'nin bu modeli seine nehrindeki bir adacıkta durmaktadır
fransızlar heykeli 4 temmuz 1884 gününe yetiştirip amerikalı bakana teslim ederler. parçaları dev kutulara konan heykel 17 haziran 1885'te new york'a getirilir. parçalar halinde limanda sergilenmeye başlanır ve bunu nedeninin heyecanı arttırmak olduğu açıklanır. oysaki gerçek farklıdır. asıl neden parasızlıktır. new yorklular bir komite kurarak para toplamaya başlarlar ancak bu çabalar sonuç vermez. philadelphia heykeli dikemiyorsanız bize verin gibi bir açıklama yapar ve geçen zaman içinde heykelin dikilememesi sonucu boston, milwarkee, vermont gibi kentler de özgürlük anıtına talip olur.
yoksul bir gazeteci çıkarmakta olduğu new york world gazetesinin logosu olarak özgürlük anıtını kullanır ve ''böylesi bir anıtı koyacak yer bulamıyorlar. gelin bu işi milyonerlere bırakmayalım''...diyerek bir kampanya başlatır. bu şekilde başlatılan kampanya ile para toplanır ve kampanyaya katılan herkesin adı gazetede yayınlanır. özgürlüğü yoksul göçmen halkın sahiplenmesinden rahatsız olan zenginler gerekli parayı çok kısa sürede new york komitesine verir. bu arada bu kampanyayı başlatan gazetecinin ismi öldükten sonra adına ödül verilecek olan joseph pulitzer'dir.
emma lazarus heykel için bir sonnet yazar. şiirde heykeli klasik bir tanrıça değil, sürgünlerin annesi olarak ele alır. bu şiir özel hazırlanan bir kitaba konur ve kitap açık artırmada 1500 dolara satılır. şiiri okuyan james russell şiirin heykelden daha güzel olduğunu söyler ve şiir lazarus'un anısına bir plakete yazılarak 1903 yılında özgürlük anıtının içine konur.
bir elinde bağımsızlık bildirisi, diğer elinde meşale tutan bu heykelin kaidesi 27, kendisi ise 46 metre yüksekliğindedir.

-sunay akın'ın bir yazısının özetidir-
kime göre neye göre orada olduğu bilinmeyen heykeldir... ırkçı amerika nın yaptıklarını suya bakınca unutturmayı düşündürdüğüdür belki... elinde anayasa yerine füze olsa daha bir uygun olur sanki..
itici kadin heykeli. mimari gustave eiffel'dir.
meşale sağ elindedir.
Paris'te bulunan ünlü Eyfel Kulesinin tasarımcısı olan Fransız Mimar Gustave Eiffel'in çelik konstrüksiyonunu tasarladığı diğer ünlü yapıtıdır.
Eray Özbek heykelin neden o denli yüksek yapıldığını 1992'de çizdiği karikatüründe çok güzel anlatır: Bir kızılderili barış çubuğunu yakmak için ateş istese de,özgürlük anıtındaki kadın "vermem" dercesine meşaleyi yukarı kaldırmaktadır...
bir filmde iç çamaşırı giyiyor mu diye sorulan heykeldir.
asıl yaptıranın osmanlı devleti olduğunu öğrenince insanı dumur eden heykel.*
sunay akın'ın anlattığına göre ilk iki taksidini biz vermişiz. bizim de payımız var o heykelde yankee, ona göre!
the liberty statue.
bütün dünya tarafından özgürlük heykeli olarak bilinmesine rağmen aslında tam bir ironi anıtıdır