Yunanlılar için çok hayırlı bir durumdur. Artık avrupanın şımarık çocuğu olmaktan çıkıp kendi ayakları üzerine basan bir delikanlı olma yolunda ilerliyor. Yunanistan 4-5 sene sıkıntılı bir süre geçirebilir ama sonuçta avrupa kölesi olmaktan ve sermayenin dayatmasıyla senelerce birileri için çalışmaktan daha iyidir. ayrıca avrupa birliği çatlaması görülebilir ve euroya güvenin azalacağı da söylenebilir. avrupanın yunanistanı dışlaması yunanistandan daha çok avupayı etkileyebilir. yunan halkına hayırlı olsun.
iki ucu boklu degnekten daha boklu ama temizlendiginde daha guzel gozukecek tarafini secmislerdir.
Bana göre doğru kararı verdiler. Evet deselerdi Türkiye'de yaşanan olacaktı. Özelleştirmeler, emeklilik yaşının yükseltilmesi, vergilerin artırılması, fakirin daha fakir olması... Bizim hükümet bize danışmadı bile; işte gerçek demokrasi budur.
Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan'ın ebeveyni ab'ye "çükünü" gösterdiği referandumda dediği hayırdır.
Gayet mantıklı karardır.
Euro'dan çıkarak kendi paralarını basmak ve bu parayı zaman zaman devalüe etmek, gerektiğinde bir miktar enflasyonu göze alarak kamu borcu üzerindeki baskıyı hafifletmek için gerekli bir kamu Maliyesi enstrümanı olarak lüzumu halinde kullanılabileceğini bir silaha sahip olmak demektir.ingilterenin de artık üretimden ziyade hizmet ağırlıklı bir ekonomisi olması ve üretim ağırlıklı olmayan ülkeler gibi kolay krize girme riski nedeniyle tehlikeli görüp euroya geçmemesinin sebebi de bu önemli silahtan vazgeçmeyi göze almaması nedeni iledir.
Burada en önemli sorun şu.Yunanistan enflasyonla nasıl yaşayacak.
Enflasyon öyle bir olgudur ki nüfus artış hızının altında olması yatırımın, nüfus artış hızının beş puandan fazla olması ise tasarrufun anlamını yitirmesi anlamına gelir.tıpkı vcuttaki şeker oranı gibi azı lüzumlu çoğu zarar.
Şayet yunanistan için enflasyon yıllık yüzde onu geçerse bu çok ağır sıkıntılar yaratacaktır.ekonomisini bir biçimde hizmetten üretim ekonomisi olmaya doğru transfer etmesi gerekecektir ki bu konuda güçlü lojistik üstünlüğü olsada aşırı yüksek emek arzı fiyatları ve teknolojik yatırımların görece uzun zaman gerektirmesi ve rekabet güçlüğü gibi riskler barındırması nedeni ile eski tavernaya sirtaki yapmaya gitme günleri biraz zor geri gelecektir.
Ama şartlarını ve değerini kendin belirlemediğin bir euro ve bizde olumsuz sonuçları test edilmiş bir gümrük birliği ile bu iş zaten olamayacaktır.
artık euro bölgesinden çıkmış olur ve kalitesinden ciddi kayıp yaşar. gebersinler, sen türkiyeye düşman olursun ha, sürüne sürüne gebersin o çipras orosbusu.
Gerçekleşendir

%61.2 NO
%33.8 YES

gözüküyor şuanda BBC News ve Euronews'den izliyorum canlı.
pusuya yatmış çin gibi bir devin beklediği olay.

bu yunanlar avrupa'ya çin restini çektiler. avrupa'da kendilerine çok güvenip bu olayı kabullenmedi.

bu durumda avrupa'ya bir şey olur mu ? zannetmiyorum.

yunanistan'a bir şey olur mu ? sadece biraz kriz yaşarlar sonra toparlarlar.

peki biz ? olmayan iğrenç bir ekonomi ile insanlar kandırılıyor. biz daha kötü yola gidiyoruz.

adamlar hiç değilse sıkıntının farkında. aynı borçların çok daha büyük kısmı bizde de var. ve bizde yavaş yavaş üretim olayını kaybediyoruz.
Kıbrısın AB ye alınması sırasında da kıbrısta anket yapılmıştı. Türkler evet Rumlar hayır demişti. Mükafatlandırılan Rumlar olmuştu. Allah esirgesin o durumda biz olsaydık başımıza Kemal Dervişi verip bizi adam ederlerdi.. Gözümüzün yaşına bakmazlardı... Ama bekleyelim görelim.
sömürgeci avrupaya karşı onurlu duruş sergilemiştir.
hayır lı olsun ne diyelim.
(bkz: #28351925)
ben hayır çıkar dedim dedim inanmadınız bak ne oldu şimdi.

(bkz: ben hastayım dedim inanmadınız bak ne oldu şimdi)
Oy verenlerin yüzde altmıştan fazlasının hayır demesiyle gerceklesen olay.şimdi bu noktada yunanistanın eurodan çıkması ne yunanistanın ne de ab nin isine gelir çıkarlarsa ve kendi paralarını basarlarsa tembelliğe alışmış bedavaya bolluk yaşayan yunan halkı gerçekten bi seyler üretmek zorunda kalacaktır ki bu sürec kac yıl surer kim bilir ab icinde euro sallantiya girecek belki ilk defa deģil ama kapsamlı şekilde sistemi check etme ihtiyacı doğacaktır.bunu gören ab bi şekilde yunanistanla anlasır ve euro bolgesinde tutar onlari ama yinede kendi paralarıni da bassalar eurodada kalsalar artık tabağı kırmak değil üretmek zorundalar bunun bilincine varmaları gerek.