bugün

işverenlerin sadaka niyetine verdikleri olaydır. 1200-2000 tl arası değişir.

züdüt: bir konsept olarak yeni mezun ve yeni mezun maaşından bahsediyorum. yoksa ben de biliyorum bölümden bölüme değiştiğini...
hangi bölümden mezun olunduğu ve kişinin niteliklerinin ücret farklılığına sebep olabileceği gibi genel itibariyle işçinin işveren tarafından sömürüldüğü dönemde alınan maaştır. büyük olasılıkla kişinin en çok hırpalanıp en az ücreti aldığı dönem bu dönemdir.

yeni mezunumuz diplomasını alır, iş aramaya başlar. piyasadaki ücretleri önce beğenmeyip, orası az veriyor burası çok çalıştırıyor vesaire sebeplerle iş seçeneklerini tek tek eler. sonra birde bakar ki yeni mezunumuzun elinde hiç bir seçenek kalmamıştır. bir süre bekler, arayışını sürdürür. sonrasında işsizlik canına tak eder ve önüne gelen her işe başvurur. akabinde zorda olsa bu yeni mezun maaşıyla bir işte çalışmaya başlar.
+ ücret konusunu konuşmadık?
- evet
+ evet?
- sen bir başla o iş kolay.
+ pekala

3 ay sonra ücretini alamayan masum genç hayal kırıklığı ile evine döner.
Mezun olduğun bölüme, üniversiteye göre değişen maaştır.
mesleğin ne olursa olsun, onca yaşına gelip milletvekilliğini kavga etmek sanan adamların maaşları yanında esamesi okunmayacak miktarlardaki maaştır.
genelde asgari ücret olarak adlandırılır.
çükünü sallasan işletmeciye denk geldiği için işletme mezunu iseniz 700 ile 1000 tl arasında değişir.
denizci için düşünülmesi gereken en son olaydır....3.kaptan bu abi boru değil.
Bugün öğrenip şok geçirdiğim kadarıyla çorlu'da yeni mezun inşaat mühendisine teklif edilen rakam 500 tl'dir.

Höst yani.
3500 lira civarındadır.**
devlet memuru ise sorun yoktur. fakat özel sektörde ise ilk senesinde hem canını çıkartıp hem de az maaş verirler. çoğu insanın da bahsettiği gibi kimse çalışmasa bile illa ki o paraya razı biri ortaya çıkacağı için işveren için sıkıntı yoktur.
iktisat mezunu 5000 dolar. iktisatçılar sevinmesin hemen, merkez bankası için geçerli bu. Yılda 2-3 arası kişi alıyolar.
Yeni mezun olan birinin önüne dünyaları yığacaklarını sanmak biraz hayalperestlik olur.

Çalıştığınız sürece emin olun çalışmanızla doğru orantılı olarak önünüze fırsatlar çıkacaktır.

Üçüncü senesinde ilk maaşını bugün fazla mesai ücreti olarak alan biri olarak bunu bilmenizi isterim
okunan bölüme göre değişiklik gösteren genel olarak öğrencilik hayatında aileden gelen paradan bile daha az olan zamanla kisinin kalitesine göre şekillenen maaştır. okuduğum bölüm goz önüne alındığında Türkiye sartlarina gore iyi para aldigim gerçektir.
istanbulda 1500 civarı ise "karın tokluğuna mı yaşanacak?" sorusunu akıllara getirir.
ülkemizde yatırımın düşük üniversite mezunu insanın çok olması dolayısıyla düşüktür.
emek arzı fazlası...
ülkemizde üniversite diploması aldı diye kendini üniversite mezunu sanan gençlerin çok olması nedeniyle düşük olduğu düşünülen maaştır.

(bkz: yüksek lise mezunu olmak)
olmayan maaştır. mezun olan kimseye maaş bağlamaz yüce devletimiz.*
Öğrenciliğinde bu safhayı atlatanlar için iyi paradır. Yayıp oturacağınıza, öğrenciyim ben yea diyeceğinize çalışın, diplomayı alınca tecrübeniz olsun.
şu sıralar kafayı yememe sebep olacak rakamlardır. E-ticaret sektöründe çalışmak istiyorum mesela. Çok düşük bir e-ticaret sitesinin 'kategori yetkilisi' adına verdiği başlangıç maaşı 1300 tl. Onun dışında üç beş prim var.
Konu hakkında bilgi verecek varsa yeşillendirsin.
2 yabancı dil biliyorsan 5000 tl den az değildir.
asgari ücretin 1300 lira olması sebebiyle yeni mezun maaşının en en düşük 2000 tl olması gerekmektedir.
denizciysen başlangıç ücreti olarak şu sıralar çalıştığın gemi tonajına ve cinsine göre 2000 ile 4400 "dolar" arasında bir skalaya sahiptir. Yurt dışı şirketlerinde bu paranın 2 3 katını almak mümkündür.
asgari ücret yeterlidir.

kişiden verim alınırsa, aşamalı olarak mantıklı bir seviyeye yükseltilmelidir.

yeni mezunların 99%'u bir bok bilmediklerinden, rakamdan çok iş öğreniyor olmalarına odaklanmaları gerekir.
çalışacağın sektöre, sektördeki firmaya ve firma yöneticilerinin vizyonuna göre değişkenlik gösteren maaştır.

üniversiteden mezun olduğunuzda aslında herhangi bir konuda yetkinliğiniz bulunmamaktadır. o yüzden sürekli yetiştirilmek üzere statüsünde iş başvuruları yapmanız gerekmektedir. bu da ilk işe girdiğinizde 1500-2000 lira maaş alacaksınız demektir.

aslında iş hayatı, ne kadar para o kadar performans şeklinde ilerliyor. o yüzden sektöründe isim yapmış ve vizyonlu firmalar, yeni başlayan adama da 3 bin lira maaş verebiliyor. bunun nedeni de erken şikayet edip hemen işten çıkmasın ki sürekli personel sirkülasyonu olmasındır.

bir tarafta da düşük maaş ödeyip sürekli istifa eden personellere sahip, vizyonsuz olarak nitelendirdiğimiz firmalar vardır. işleri bir şekilde görülür, iyi para da kazanırlar ama personele o paradan çok çok çok küçük bir pay verirler.

eğer şansınız yaver gitmez de vizyonsuz bir firmada işe başlarsanız ve o sektörde hiçbir yetkinliğe sahip değilseniz, en az 2 sene sabredin. düşük maaşa, gergin iş ortamına ve egoist iş arkadaşlarınızla geçireceğiniz o 2 sene, sonrasında maaşınızı ikiye katlamanızı sağlayacak yetkinliğe sahip olacağınız süredir.

kısacası; maaşım düşük diye ağlamayın. kendinizi geliştirin, daha çok işin sorumluluğunu alın, gerekirse uykunuzdan fedakarlık edin zira teknik bölümler haricinde okuduğunuz bölümlerin pek bir faydasının olmadığını anlayacaksınız. bunları yaptıktan bir süre sonra maaşınızın yükseldiğini ve daha iyi bir işte çalıştığınızı göreceksiniz.

teselli ve tavsiye isteyen değerli yazarlara özel mesaj yoluyla yardımcı olabilirim.