bugün

dekanlığını haluk kabaalioğlu'nun yaptığı fakültedir. bölümün niteliği gereği derslerin çoğunluğu türkçe olsa da, üniversitenin ingilizce eğitim politikasına uygun olarak ingilizce hukuk dersleri de mevcuttur. bunlardan bazıları***** gerçekten tırt dersler olup, tamamen öğrencilere ingilizce hukuk terminolojisini öğretmek için konmuştur. bazıları ise**** türkçe olarak okutulması da mümkün olduğu halde ingilizcedir. ikinci dil zorunludur ve zorunlu olarak almancadır. son sınıfta, pek bir işe yaramasa da almanca hukuk terminolojisi diye ders bile vardır.

taze bir mezunu olarak geriye dönüp baktığımda fakültenin 2 sorunu olduğunu görüyorum. bunlardan birincisi çok fazla sayıda ders olması. diğer üniversitelerde durum nedir bilmiyorum ama yeditepe'deki diğer bölümlerin aksine hukuk öğrencileri "seçmeli ders" kavramıyla 3. sınıfta tanışır. tanıştığı zaman da kendisinden "elektronik ticaret hukuku", "kadın hakları", "insan hakları" gibi bu derslerin hocalarının bile önemsemediği kadar kıytırık 3 dersten birini seçmesi istenir. yani öyle "ilgilendiğim alandaki dersleri alırım, daha okul bitmeden branşlaşırım" gibi bir seçenek yoktur. tüm dersler zorunlu derstir ve her geçen yıl seçmeli derslerden biri daha dekanın emriyle zorunlu hale getirilir. birinci sınıfta 9 olan ders sayısı, alttan üstten hiçbir dersiniz olmadığı halde dördüncü sınıfta 14ü bulur. bu arada dekanın emri gereği bir öğrencinin bir dönemde alabileceği maksimum ders sayısı 16dır. yani asistanı kafalayamadığınız, dekandan veya dekan yardımcısından araya torpil koyamadığınız sürece zamanında mezun olabilmeniz için son döneme geldiğinizde alttan maksimum 2 dersiniz olmalıdır. aksi halde dönem uzar. bunun sebebi de dekanımızın her dönem yeni yeni dersler koydurmasıdır. ders adeti fazlalığı kendini en çok sınav zamanı hissettirir. ders adeti fazlalığının kendini bir sorun olarak hissettirdiği diğer bir konu ise sabahın 9undan akşamın 6sına, bazen de 7sine kadar dersinizin olması ve 12-13 arası öğle tatili dışında aranızın olmamasıdır. hatta dördüncü sınıfta bazı günler o arayı da koymazlar programa. sabah 9 akşam 6 aralıksız derse girersiniz. derslere devam mecburiyeti vardır. eviniz de uzaksa 2 saate yakın da yollarda geçer. dolayısıyla haftaiçi kendinize vakit ayırmanız imkansızdır. haftasonu da, uyku maratonu mu yapsam, çıkıp gezsem mi ikilemi sizi bitirir. velhasılkelam, sınıftan kendinize yakın arkadaşlar yapmazsanız sonunda ya okuldan ya da arkadaşlardan vazgeçmek zorunda kalırsınız.

ikinci sorun ise asistanların apaçık bir şekilde uyguladığı çifte standarttır. alttan 6 dersi olan iki kişiden biri bu derslere ilaveten dönem derslerinin tümünü alabilirken diğeri dönem derslerinin yarısını alamıyorsa bunun adı çifte standarttır çünkü. ya da adamına göre muamele. artık hangisini beğendiyseniz. sınav gözetmeniyken öğrenciye yaptıkları muamele genelde köpek muamelesi olmakla beraber ayrıcalıklı öğrenciler yine kendilerini belli ederler. dekan yardımcıları da birbirinden cinstir. ya özellikle cins olanlar arasından seçilmişlerdir, ya da dünya kadar öğrenci ve artist asistanla uğraşmak onları bu hale getirmiştir, bilemiyorum. çok şirin görünmekle beraber, her sene programa yeni dersler ve dolayısıyla yeni sorunlar ekleyen dekanımızdan da bahsetmemek olmaz. her tanıdığına bir ders açar (o tanıdıklar okuldan ayrılsa da o ders devam eder), her sene bir seçmeli dersi zorunlu hale getirir, mevcut derslerin içinden yeni dersler çıkarır, yabancı bir üniversitenin hukuk fakültesinin kataloğunda görüp beğendiği bir dersi ekler. ama ne yapar eder o ders sayısını artırır. kötülüğümüzü istediği için yapmaz bunu tabii ki ama programa eklenen her yeni ders, 1 haftaya sıkıştırılan vizelerde ve 2 haftada biten finallerde varlığını hissettirir. ve bu sınav takvimleri asla öğrenci gözetilerek hazırlanmaz. en baba 4 dersin finalinin peşpeşe konulduğu sonraki günlere ise 2şer gün aralıkla tırt derslerin yayıldığı çok görülmüştür.

hocaların bazıları**** hem insan olarak hem de hoca olarak iyiyken, bazılarının sadece insanlığı* bazılarının da sadece hocalığı* iyidir. bir kısmının ise**** hem hocalığı hem insanlığı iyi olsa da sınavları kötüdür. kısacası hoca konusu tüm üniversitelerdeki gibidir.

yeditepe üniversitesi hukuk fakültesi iyi bir fakültedir. öğrenmek isteyene çok iyi bir eğitim verir. dersi geçtikten sonra kitabı çöpe atmayan, az biraz tekrar eden öğrenci almancayı ve hukuk ingilizcesini çok iyi öğrenir. ders adedi fazlalığı da mezun olup uygulamaya geçtiğinizde en azından neyi nerede bulacağınızı bilmenizi sağlar. derslere düzenli devam edip sınav haftası yeterli bir çalışma yapanın 4 senede bitirmesi kuvvetle muhtemeldir. hocalarının tamamına yakını marmara, istanbul ve galatasaray'dan gelmektedir. yani yeditepe, devlet üniversitesindeki hukuk eğitimini, üstüne yabancı dil cilası çekerek veren üniversitedir. yolları aşındırılırken farkına varılmasa da, mezun olduktan sonra özlenendir...
komplekse girmiş fakültenin tekidir.
bu kadar.
çok basit.
ne ilmi öğreniyoruz? hukuk. peki güzel eyvallah.
istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'ndeki adam ne öğreniyor? o da hukuk.
ama sen gidip de bir döneme, onların aldığı dersin 2 katı ders vererek o fakülteyi geçtiğini mi sanıyorsun?
nitelik kavramını öğretmediler mi sana bu zamana kadar?
11 ders alıyorsun ve bunların 11'ini vermeye çalışıyorsun. hadi hepsini bi mucize oldu da verdin diyelim, 11 dersten de verim almış olabilir misin? bu mümkün mü? bu mümkün olsaydı şuan mars'ta yaşıyor olurduk. e be adam demezler mi, e be adam bu kadar çok ders koyup da verim alamamaktansa daha az ders koy, gerisi de seçmeli olsun en azından doğru öğrenilsin şu dersler demezler mi adama?
mehmet emin artuk! marmara üniversitesi dekanı yeditepe'de ders veriyor! vay vay vay.
sokayım o derse ben, bi sikim öğrenemedikten sonra... hocada mı suç? hayır, adam gayet güzel anlatıyor.
ama, 4.sınıfa gelen bi öğrenci ceza hukukundan bi haberse işte bunu oturup düşünmesi gerekenler vardır.
bakın ben burada, "çok çok çok çalışmamız gerekiyor, o yüzden yoruluyoruz, çok çalışsak olur bu iş ama çok yoruluyoruz" demiyorum, "çok çok çok çalışsan da olmuyor, başka bir forma geçmek gerekiyor" diyorum.

alyenler bitmiş, insan versek?
her yıl bir-iki yeni ders eklenen fakültem/bölümüm. haftada otuzbeş saatten altını da görmüş değilim henüz.
http://www.facebook.com/groups/135534319838212/ adlı gruba üye olunulması durumunda oldukça rahat bir şekilde not elde edilebilecektir.
Okul ve fakülte hakkında bilgilerinizi mesajda bekliyorum efendim.
güncel Önemli Başlıklar