bugün

bir kelimenin sözlükte yer alan ikinci anlamıdır. örnek vermek gerekirse;

göz: 1-görme organı. 2- delik: iğnenin gözü
sözcüğün gerçek anlamı ve mecaz anlamı dışında kalan anlamıdır.
organ adlarının genelde sahip olduğu anlamdır.
yan anlamlı sözcükler genelde mecaz anlamlı sözcüklerle karıştırılırlar. halbuki ayırt etmenin çok kolay bi yolu vardır. mecaz anlamlı sözcükler soyut, yan anlamlı sözcükler somuttur. mevzuya bi örnekle açıklık getirmek gerekirse;
''bu taş bana mı?'' cümlesindeki taş soyuttur ve mecazdır. ''böbrektaşı düşürdü.'' cümlesinde ise taş somuttur yani yan anlamlı bi sözcüktür.
Gerçek anlamlı sözcüklerdirler; ancak temel anlamlı sözcüklerle karıştırılmamalıdırlar. Temel anlam sözcüğün akla gelen, zihinde uyanan ilk anlamıdır. Yan anlam ise kazandığı diğer anlamlardır.
cümlenin asıl çocuğu olamamış, fakat işin peşinden de bırakmayarak yandan köşeden cümleye tutunmuş anlamdır.
mecaz anlamla karıştırılan anlamdır.
anlam a yanmasını salık verir emir-dilek tümcesi..

yan ki kifayet yakandan el çeksin..

yan ki herkesce ve hep olarak olakılındığın yan^lış yok olsun..

yan anlam.. yan..

yan ki, olmasın zaten olmayan..

mana.. anam..

yan..

yanyana..
kelimenin, temel anlamına bağlı kalarak edindiği yeni anlamalara verilen isimdir. yan anlamda, sözcük çokanlamlılık özelliği gösterirken, temel anlamla olan ilişkisini koparmaz. yan anlam, gerçek ve mecaz anlam arasında bir geçiştir diyebiliriz.
Anlamın ikinci aşamasıdır. Yan anlam ancak düz anlamın bulunduğu bir yerde değer kazanır, etkili olur ya da önerilir. Örneğin, sarı renk dolgulu bir daire görünümü bir güneş olarak algılanabilir.
mecaz anlamla karıştırılmaması gerekir. gerçek anlama yakın olan anlamdır. göz dediğimizde ilk olarak organ gelir aklımıza. bu gercek anlamıdır. masanın gözü, çantanın gözü gibi örnekler yan anlama girer.
temel anlam dışındaki ikinci ya da üçüncü anlamdır.
masanın ayağı, uçağın kanadı, yarağın başı gibi örneklerle tanımlanabilen bir anlam türüdür.
Bir sözcüğün temel anlamından kopmadan kazandığı yeni anlamlara verilen addır. burada söz konusu olan, sözcüğün gerçek anlamından farklı olup; ancak gerçek anlamından tamamen kopmamış olmasıdır.

hülasa; mecazda ise; bir ilgi veya benzetme sonucu sözcük gerçek anlamından tamamen uzaklaşıp yeni anlamlar kazanır.