bugün

hayatını anlamak için milos forman ın 8 oskarlı filmi amadeus izlenmeli ardından requiem eseri dinlenmelidir.
(bkz: mozart etkisi)
gelmiş geçmiş en büyük bestekar, müzik adamı.

melodi fabrikası.

626 şahane esere sahip "tanrısal müzik yapan tek insan..."
"rondo alla turca" yani türk marşının bestecisidir.
hayatı Amadeus isimli bir filme konu olan ünlü bestekar.*
tartışmasız gelmiş geçmiş en büyük besteci, müzik adamıdır. 1756'da avusturya salzburg'da doğmuş, 1791 yaşında viyana da hayata gözlerini yummuştur.

dehası çok küçük yaşlardayken keşfedilmiştir. 5 yaşında beste yapmaya başlamış, 7 yaşında ilk senfonisini 12 yaşında ise ilk operasını bestelemiştir (bkz: la finta simplice). babası leopold mozart ın wolfgang ın gelişimine çok büyük katkısı vardır. kendisi de bir müzisyen olan leopold mozart daha 5 yaşındayken wolfgang a keman ve piyano çalmasını öğretmiştir. 7 yaşına bastığı zaman ise leopold mozart oğlunu ve bazen kızını ile karısını da alarak wolfgang ın bu mucizevi yeteneğini bütün avrupaya göstermek için yollara koyulmuştur. leopold mozart kızının ve oğlu wolfgang ın bu mucizevi yeteneklerini bütün avrupa saraylarında konserler düzenleyerek tanıtmıştır. küçük wolfgang ı dinleyen krallar ve imparatorlar wolfgang a büyük ilgi göstermişler ve onu çok sevmişlerdir. wolfgang bütün çocukluk hastalıklarını bu geziler sırasında geçirmiştir. bu olaylar gezilerin seyrini tabiki de bozmuş fakat leopold mozart asla vazgeçmemiştir. tarihte leopold mozart ın, oğlunu bu gezilere çıkarmasının nedeninin para kazanmak olduğunu öne süren ve sürmeyen tarihçiler arasında tartışmalar hala sürmektedir.

wolfgang artık bir yetişkin olduktan ve operalarını özgürce bütün viyanada sergilemeye başladıktan sonra ev sahibinin kızı constanze ile evlenmiştir. fakat evlendiğinde babasının bundan haberi yoktur. bu yüzden uzun bir süre babasıyla arası bozuk kalmıştır.

viyana da, mozart sanatının doruğundayken saray bestecisi olan salieri ile olan çekişmesinden bahsedilir hep. fakat insanımız filmlerde gördüğü herşeyi gerçek olarak algılamak istediğinden bu konuda bazı çelişkiler yaşanmaktadır. bahsedildiği gibi salieri ile mozart arasında öyle sonucu cinayete bile varabilecek olan bir çekişme söz konusu değildi. sadece aralarında, aynı şimdi bizim zamanımız sanatçıları arasında olan bazı müzik konusunda anlaşmazlıklar yaşanmıştır. daha ileri gitmemiştir bu çatışmalar.

mozart ta tourette sendromu olduğu söylenir hep. bu rahatsızlık nedeniyle olur olmaz yerlerde küfür eder ve gaz çıkarmaktan büyük haz duyarmış. ayrıca viyana dayken kız kardeşine yazdığı mektuplarda durmadan dışkısından ve gaz çıkartmalrından bahsetmektedir.

bilindiği gibi melodi yaratmak, içten gelen birşeydir. dünyanın en büyük müzik okullarından mezun olsanız bile melodi yaratma güdüsüne kavuşamazsınız. işte mozart ın dehası burda açığa çıkmaktadır. mozart bir melodi fabrikasıydı. yazddığı bütün eserler de birden çok melodiyi bir anda kullanır ve bu sayede dinleyici bu melodiler tekrar edilse bile asla sıkılmaz. birçok bestekar tarafından mopzart ın müziğinin "tansısal" olduğu söylenir ve klasik müzik külliyatında hiçbir kategoriye koyulmaz. çünkü o mozart tır. "tanrıdan gelmiştir".

mozart yaşamı boyunca tam 626 esere imza atmıştır. eserleri "kv" başlığı altında isimlenir(mesela: string quintet kv 614...). 35 yıl yaşamış ama müziğe katkısı çok büyüktür. bir katip şu an mozart ın eserlerinin hepsini baştan sona yazmaya kalkışsa ancak 2 yılda bitirebilir...

bestelerini yazarken asla müsvette kağıt kullanmamıştır(beethoven 'ının tam tersi). yapacağı eseri kafasında en ince ayrıntısına kadar tasaryayıp daha sonra kağıda geçirirmiş. asla silgi kullanmamış, yazdıktan sonra bestelerinde en ufak bir değişiklik yapmamıştır.

o çok farklı bir dahidir, özellikleriyle diğer "akıllı adamlar"dan ayrılır. o yüzden;

"bütün dahiler göklere uzanır,oysa
mozart gökten inmiştir..."

albert shweitzer
Annesi yaramazlığın dozunu kaçıran küçük Mozart'ı uyarmış bi gün;
-Bak,sana söylüyorum, böyle devam edersen, seni kümese kapatırım!
üstaddan akıllara ziyan bi yanıt.(allahım yaa!)
-istediğin kadar kapat! Ben yumurtlamam ki! Kümeste de beste yaparım..
(bkz: o kadar!)
"Müzik, her yerde anlaşılabilen, gerçek anlamda ortak olan dildir: Bu nedenle üzerine tüm ülkelerde ve tüm yüzyıllar boyunca ciddi bir şekilde konuşuldu ve anlamlı, çok şey ifade eden bir melodi, kısa sürede tüm dünyaya yayılmaktadır. Buna karşın anlam yoksunu ve bir şey ifade edemeyen bir melodinin içeriği çok daha anlaşılabilir bir şeydir. Fakat melodinin dili kelimeler kullanmaz, daha ziyade istemin tek gerçekleri olan mutluluk ve acılardan bahseder: Bu nedenle beyinlerimize çok fazla bir şey söylemez, kalbimize seslenir. Aksini beklemek müziği alet etmektir. Haydn ve Beethoven'in vaktiyle yollarını şaşırarak başvurdukları resmedici müzikte olduğu gibi. Mozart bu yanılgıya hiç düşmedi."

schopenhauer
klasik dönemin avusturyalı en şebek en bi hiperaktif bestecisidir.muzur evlat..yaptığı eserlerin majör olması ve minör az eserinin olması bu neşeli kişiliğiyle doğru orantılıdır kanımca.saray buna klasik dönemde sahip çıkmış ve bir dönem bütün iş bulamayan besteciler gibi saray için çalışmaya başlamıştır sarayda bir de saliyeri adında mozart'ı çekemeyen başka bir besteci daha vardır daha sonra mozart saraydan ayrılır sefaletten bir hastalığa yakalanır onu çekemeyen ve içten içe hırs yapan saliyeri ise evine bakıcı yollamıştır tabii amacı mozartı iyileştirmek değil zehirleyip hemen ölümünü sağlamaktır. tabii bu arada da saliyeri de boş durmaz bir de işi piskopata bağlar mozarttan bir requiem(ölüm marşı)yazmasını ister zavallı mozart yattığı yerden başlar yazmaya fakat bu yarıda kalır çünkü ölür devamını öğrencisi yazar fakat hala da müzik eleştirmenleri tarafından nereye kadar öğrencisinin nereye kadar mozartın yazdığını bulamaz çünkü tarzları birbirine çok benzer.mozart'ın cenaze töreninde inanılmaz yağmur yağar bu yüzden törende bulunan insanlar da aman hemen gömüp kaçalım bitarafımız ıslanmasın şekline mozartı kimsesizler mezarına gömerler ve mezar ne yazık ki kaybolur..mozartın çok sayıda operası vardır fakat fantasie leri tadından yenmez bir de fazıl sayın jazz versiyonunu yaptığı ünlü türk marşının(alaturka)söz yazarı ve bestecisidir(söz yazarı nerden çıktı yaw yok öyle bişey)
kendileri richard wagner'e göre tüm zamanların gelmiş geçmiş en büyük sanat adamıdır ama mezarının yeri bile tam olarak bilinmemektir bugün, yazıktır...

mozart'ta notaların akışını bulursunuz. onda beethoven'deki gibi duygusal ve hissi patlamalar pek görülmez. müziği alternatif tıpta terapi için araştırmalara konu edilmiştir. Faydalıdır. (harbiden faydalıdır da, kendimden biliyorum...) (bkz: mozart etkisi)

manyaktır, delidir, dehadır, kova burcudur. jüpiter senfonisi şiddetle tavsiye edilir. buradan bu şiddetle tavsiye ettiğim o senfoninin iki hafta gibi uzun, hem de çooo...oook uzun bir sürede yazılmış olduğunu da belirtelim...

dinleyiniz, dinletiniz...
(bkz: mozart dehanın golgesinde)
(bkz: yetenek)
dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik dehalarından birisi olarak kabul edilmektedir. mozart eşsiz yeteneğiyle bütün müzik formlarında eserler vermiştir.
viyanayı yüz bin kisilik ordusuyla kusatma altına alan merzifonlu kara mustafa pasanın, ordusunu motive etmek amacıyla, hic üsenmeden ta istanbullardan getirttigi mehter takımının caldıgı mehteran marslarını evinin balkonundan dinleyerek, sayısız senfoni besteledigi iddia edilen müzisyen.ayrıca (bkz: ikinci viyana kusatmasi)
en iyi eserlerinden biri eine kleine nacht musik yani küçük bir gece müziği adlı eseridir.*
Wolfgang Amadeus Mozart'ın besteleri Mozart Effect diye bilenen bilimsel bir hastalık tedavi yöntemi olarak birçok ülkede uygulanmaktadır. Besteleri hem müziğe hem ruha bedene gıdadır. Mozart'ı dinlemek stresi azaltıyor,zekayı yükseltiyor, ve kalp krizi tedavisinde önemli faydalar sağlıyor. Roger Dobson'a göre doktorlar yakında Mozart'ı reçetelere bile yazacak. ingiltere'de 46 yaşındaki jelastik epliepsi hastası 7 ilaç denemesine ve beyin ameliyatı geçirmesine rağmen iyileşmedi. Hiçbir iyileşme görülmeyen ve sürekli gülme krizleri geçiren hastaya yeniden beyin ameliyatı yapılmasına karar verildi. Ameliyat alınmasına az bir zaman kala hastanının gülme krizlerini azaldığı ve daha kısa sürdüğü belirlendi. Doktorlar hastanın artık davranışlarını kontrol edibilr hale gelmeye başladığı fark edince büyük şaşkınlık yaşadı. Kısa süren bir araştırma sonucu hastanın artık herfün düzenli olarak Mozart dinlemeye başladığı ortaya çıktı. Günde 45 dakika Mozart dinleyen hastanın 3 ayda iyileşmesi Londra Nörololoji Enstitütüsü tarafından yepyeni bir tedavi yöntemi olarak değerlendirildi. Mozart dinleyen farelerin bile labirentlerde daha başarılı ilerdiği belirlendi. Bilim insanları hem hastalar hem de havyanlar üzerinde fiziksel ve psikolojik iyileşme sağlayan bu tekniğe Mozart Etkisi (Mozart Efekt) ismini verdi. Bazı bilim adamları müzik dinleme sırasında beyinde etkin olan bölümün canlandığını ve veya ısındığını düşünüyor. Bilim adamlarının bu iddiası kesin olarak kanıtlanamıyor ancak bu tezi çürütecek çok mantıklı bir görüş de bulunmuyor. Koma'daki hastaya bile faydalı olduğu test edilen Mozart'ın müziği üzerine yapılan deneylerin tamamında olumlu sonuçlara ulaşıldı. Mozart'ın besteleri hem karmaşık olduğu kadar da düzenli ve dinleyiciyi yormadan çeken bir tarzda olduğu için diğer eserlerden farklılık gösteriyor.

NEYE FAYDALI

Epilepsi: Hastalığa neden olan beyinsel faaliyetleri azaltıyor. Chicago'da Mozart dinleyen 29 hastadan 23 iyileşti.

Zeka: Mozart'ın K448 Sonatosu zekayı parlak hale getiriyor. Fareler bile bu müziz çalınırken labirentte daha çabuk ileriliyor.

Göz: Mozart'ın "2 Piyano" eseri gözden beyne algılamayı hızlandırıyor.

Kalp: Kalp ritmini düzenliyor. isviçre Oberwalliser Hastanesi'nde yapılan çalışmada 23 yetişkinin kap atışlarının Mozart veya Bach dinlerken düzeldiği, tanzsiyonu dengelediği belirlendi.

Stres: Özellikle yeni doğanlarda stresi azaltıyor. Bebeklere kuvözde düşük sesle Mozart dinletildi, stresleri azaldı, kalp ritimleri düzeldi.

Balıklarda: Bu çalışma balıklar üzerinde yapıldı. Su altında düzenli olarak Mozart'ın Eine Kleine Nachtmusik eseri dinletilen balıkların daha fazla büyüdüğü, ve stresli davranmadıkları belirlendi.(Kaynak Independent)
kendisi masondur. die zauberflote operası ve birçok eserinde masonik sırları ifşa ettiği için masonluktan atılmıştır
(bkz: rock me amadeus)
(bkz: falco)
tourette olduğunu ve müziğini kendi tedavisi için yaptığını ileri sürer bazı bilim adamları. çok insan sever müziğini ama sadece bazı deliler anlar o müziğin ne işe yaradığını.
"Ölümün tadı dudaklarımda... Bu dünyadan olmayan bir şey hissediyorum" son sözleri ile hayata veda eden. çocuksu coşkuların dahi müzik adamı.

einstein'nin bile dehasının kendinikinden üstün olduğunu kabul ettiği ve müzik tarihinde deha olarak kabul edilen tek bestecidir.
-7 yaşında ilk konçertosunu yazdı.
-8 yaşında ilk senfonisini yazdı.
dahi,çapkın,eğlenceli...
babasının ölümünden çok etkilenmiştir bu olaydan sonra
dahilik ve delilik arasındaki ince çizgiden deliliğe doğru kaymıştır
ne yazıkki bizlere adeta hediye edilen bu insanın değeri ölümünde
sonra anlaşılmıştır.
kimsesizler mezarına gömülüp üstüne kireç atılması iç burkucudur.
mozart dünyanın gördüğü en yetenekli müzisyenlerden biri belki de birincisi. Onun için şu söylenir. Büyük sanatçılar yapıtlarıyla bu dünyadan göğe yükselir, Mozart ise gökten yeryüzüne inmiştir. Şöyle de bir sözü vardır: Yavaş çalmak, hızlı çalmaktan daha zordur.
1984 yılında hayatını anlatan amadeus isimli bir film yapılmıştır.
saray müzisyeniydi ama kendi anlatımıyla " saraydaki hizmetçilerden ve hademelerden tek farkı sofraya onlardan önce oturbiliyor olmasıydı " ...
gizemli bir şekilde vefat ettiği genel olarak kabul gören; mükemmel bir meastro! çok genç vefat etmesine rağmen, bir çok eseri vardır. kesinlikle harika kompozisyonlar yazdıkları...