bugün

içerik bulunamadı.
(bkz: gece vardiyası)
bu kelime yunancadan dilimize girmiştir...
işletmelerde memur vardiyası, ikili vardiya ve üçlü vardiya olarak görülen çalışma saati. birde memur vardiyasına fazla eklenmiş vardiya vardır ki biz ona hayvan vardiyası diyoruz.
çok zorda kalmadıkça çalışılmaması gereken bi sistem.
bazı saglam çalışan kurumlarda üçlü vardiyanın yanında birde yedek varyiya olur ki bu vardiya haftanın üç günü gündüz postasında takılır dier günler diğer calışma saatlerinde hafta tatili, hastalık mazaret izni gibi durumlarda boşlukları doldururlar. serseri vardiyası da denir...
1 yıldır çalıştığım iş şekli... gerçekten de gece vardiyaları insanı yıpratıyor. alternatifim olsa bir dakika durmam. vardiyada müdürlük teklifi gelse ama aynı zamanda başka bir yerden de düzenli sabah akşam çalışma şekilli normal pozisyonlu bir iş teklifi gelse yemin billah vardiyalı çalışmadaki müdürlüğü ansızın reddederim.
özellikle gemide olanı nefret edilesidir. haftanın 7 günü, günde 4 saat çalışma 8 saat dinlenme süresiyle toplamda 8 saat çalışma ve 16 saat dinlenme süresi vardır. uzaktan güzel gözüktüğüne bakmayın. özellikle uyku kısmı büyük sıkıntıdır. çünkü bir gemi personelinin vardiyadan çıkıp duş alması vs. si 1 saati bulur. kalır 7 saat. yemeğe gider 1 saat sürse kalır 6 saat. vardiyasına gitmek için yarım saat önceden uyanması lazım. oldu mu sana 5.5 saat. geminin sallantısı şusu busu derken o 5.5 saatte piç olur zaten. al sana 6 aylık bir askerlik. *
Türk metal tarafından çıkartılan aylık gazete.
Ben hayatımda bu kadar rezil bir şey görmedim.

8 aydır otelcilik sektöründeyim. Başlarda, "ya monoton hayat kötü, düzen de neymiş! Değişen saatlerde çalışmak daha zevkli olmalı" deyip ofis işimi bırakıp otelciliğe atıldım. Bir insan kendi ağzına bu şekilde edebilir gerçekten.

07:00-15:30-15:00-23:30 ve 23:00-07:30 gibi 3 çeşit vardiyada çalışıyorum bir ayda.
Bir düzen kesinlikle yok! Haftalık iznim bir gün, ve hangi gün izinli olduğumu ancak cumartesi öğrenebiliyorum, düşünün. Bunun haricinde, üstteki yazarların birinin bahsettiği gibi, 8 saatlik çalışma asla az gelmemeli. işe gitme süresi, yol, hazırlanma süresi, o vardiya için uykunuzu ayarlamanız vesaire bunlar da işten sayılması gereken aktiviteler aslına bakarsanız. Özellikle istanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız. Ben bu kadar yıprandığımı daha hatırlamıyorum.

Hani derseniz ki, "ya gündüz erken çıkılıyormuş, geriye sosyal hayat kalır". Kesinlikle değil. Öncelikle ne kadar uyursanız uyuyun, sabah shiftinden çıktığında o bünyeye basan uykuyu tarif etmem zor. Öyle ki, arkadaşlarımla buluştum diyelim, bildiğiniz karşılarında uyuyakalıyorum! Bu nasıl bir şey farkında mısınız...
Bu yalnızca bir kısmı.
istemiyorsan çalışma diyenler, yüzde yüz haklısınız. Ben de bunun için çabalıyorum merak etmeyin.
askerlik yapanlar, 3-5, 5-7 nöbetinden sonra ne hale geldiklerini anımsayıp, vardiya düzenininde çalışanlara hak verirler.