bugün

bes'in ar-ge birimi tarafından hazırlanan "türkiye'nin okuma alışkanlığı" raporu.

türkiye’de okunan kitaplar, genellikle "siyaset, aşk, cinsellik" konularını işliyor. günde ortalama 5 saat televizyon seyreden türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor.

türkiye, kitap okuma konusunda çoğu afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. japonya’da toplumun yüzde 14'ü, amerika’da yüzde 12'si, ingiltere ve fransa’da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, türkiye’de yalnızca on binde 1 kişi kitap okuyor.

nüfusu 7 milyon olan azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 71 milyon nüfuslu türkiye’de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor. birleşmiş milletler insani gelişim raporu’nda kitap okuma sıralamasında, türkiye 86. sırada yer alıyor.

bir japon bir yılda ortalama 25, bir isviçreli 10, bir fransız 7, bir türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor. türkiye’de, okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor.

rapora göre, türkiye’de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir norveçli 300, amerikalı 210, ingiliz ve japon 87 katını ayırıyor. dünya ortalaması da türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.

birleşmiş milletlerin yaptırdığı bir araştırmaya göre, kitap için norveçli 137, alman 122, belçikalı ve avustralyalı 100 dolar, güney koreli 39 dolar ayırıyor. dünya ortalaması 1,3 dolar iken, türkiye’de bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar harcıyor.(bu arada kitapların pahalı olduğu gerçeğini de yazsalarmış.)

abd’de yılda 72 bin kitap basılırken, rusya’da 58 bin, japonya’da 42 bin, fransa’da 27 bin, türkiye’de ise 7 bin kitap basılıyor. türkiye’de dergi okuma oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi.

ingiltere’de ortalama bir gazete olan günlük the sun gazetesi türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85'i yalnızca spor ve magazin sayfalarını okuyor.

türkiye’de bin 412 kütüphane olmasına rağmen, sadece 400'ü uluslar arası kütüphane standartlarını taşıyor. kütüphanelerdeki kitap sayısı 12 milyon 221 bin 192, kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 254 bin 7 ve satın alınan kitap sayısı ise 13 bin 862.

türkiye’de öğrencilerin sadece yüzde 19'u, 25'ten fazla kitaba sahip.

türkiye’de en çok basılan yerli kitaplar keloğlan masalları, nasrettin hoca fıkraları, cinsel içerikli kitaplar, karadeniz fıkraları ve dini bilgiler ilmihal kitapları, en çok basılan yabancı kitaplar ise la fontaine fablları, ezop masalları, andersen masalları, çocuk kalbi ve cinsel konulu kitaplar oluyor.

tamam kitap okumak okulla ilişiğini kesmiş, işinde gücünde olan insanlar için bir ihtiyaç gereklilik olmayabilir. ama anlamadığım şey, okula devam eden, okuyan çocukların öğrencilerin sadece yüzde 19'unun, 25'ten fazla kitaba sahip oluşudur. tamam kötü diyorduk da, buna kötü bile denemez..
kazanılması çok kolay, kazandırılması neredeyse imkansız bir alışkanlıktır. (bkz: cin ali)
kitap okumak güzel şeydir, eğer bu kadar fazla kitap almak istiyorsan D&R dan arkadaş edin valla ben indirimli alıyorum, örneğin 50 lira tutan kitaba 20 lira verdim, deneyin %100 çalışır. *
düşüktür hem de çok.
bu tip ve muhteviyattaki başlıkların neden daha az olduğunu açıklayan bir iç çekiştir.
içler acısıdır. Kütüphaneler, mezarlıklar kadar bile ziyaretçi çekmiyor artık. Ülke olarak seyretmeyi, okumaktan daha fazla sever olduk.
(bkz: sözlük yazarlarının en çok para harcadığı şey) başlığı altına ileti girenlerin, türkiye’nin kitap okuma istatistiğini alt üst ettiği alışkanlıktır.

hacı adamlar yemeyip içmeyip parayı kitaba yatırmışlar.. toplam 189 iletinin 41’inde kitap en çok para harcananlar sıralamasına girmiştir..

türkiye’de bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar harcıyorken, (bkz: sözlük yazarlarının en çok para harcadığı şey) başlığı altına ileti girenlerin %22’si harcadıkları paralanın çoğunu kitaba yatırmışlar.. *

türkiye ortalamasını göz önünde bulundurduğumuzda buradan şu sonuçlar çıkıyor;

(bkz: sözlük yazarlarının en çok para harcadığı şey) başlığına ileti giren yazarların

1- büyük bir kısmı kitap tüccarlığı yapmaktadır.

2- büyük çoğunluğu kazandıkları paranın tamamına yakınını yatırım amaçlı faize yatırırlar. harcadıkları çok az paranın çoğuyla kitap alırlar.

3- büyük çoğunluğu kitap okuma alışkanlığı bakımından türkiye ortalamasının çok üstünde, okumuş çocuklardır.

4- büyük çoğunluğu yalancıdır..
her kriz döneminde matbaacılar tarafından ısıtılıp ısıtılıp önümüze getirilen konudur.
olmayan alışkanlıktır. daha doğrusu okuma adına pek çok şey vardır ama genel anlamda alışkanlık haline gelememiştir ve daha önemlisi bilinçli okuma alışkanlığı olgusu henüz oluşmamıştır efendim.
görsel
yoktur. olmadığını kafamızı ülkenin hangi coğrafyasına çevirsek görebiliriz. olmadığı için bu halkın birlikte hareket etme yetisi çok yüksektir, fakat birlikte karar alıp hareket etme yetisi sıfıra yakındır. okuma alışkanlığı yoktur ama okutulma alışkanlığı yüzde yüze yakındır.
sözlük platformları, facebook, twitter ve bloglarla artmış olan alışkanlıktır. kitap, gazete olmasa da ortada bi okuma var.
medya popülerliğiyle artıyor. mesela tüm gazetelerde bir yayınevinin verdiği "aklından bir sayı tut... inanın dünya çapında en çok satan, kitap satış listelerii altüst eden bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız." tarzı ilanlar oluşturuyordur bu şahısların okuyacağı kitap listelerini. kendince hiçbir özgün seçimi yok. yanlış olan, dünya çapında çok satan kitapları satın almak değil; hiçbir kitap okumadığı halde, "bu kitabı alayım. zaten çok satmış. herkesin elinde de var. hem havam olur böylece. bir de kitabın dışı bile çok güzel." düşüncesiyle okumaktır. oysa ki bu salak bilmez ki medyanın (daha doğrusu yayınevlerinin) abarttığı bu kitaplar balon gibi fos. mesela birkaç örnek:
-aklından bir sayı tut.
-olasılıksız. konusu ilginç diye "bir şaheser" sıfatını hak etmiyor.