bugün

kuzey afrikalı halk. Ayrıca buddha Bar 1'in party cd'sinde çok hoş bir Le duc şarkısı.
volkswagen markasının üst sınıf cip * modelidir.
ispanyol yazar Alberto Vazquez figueroa'nın müthiş romanı.son zamanlarda çıkmış en güzel çeviri.insan üstü bir güçle sadece kendi halkının geleneklerine karşı geldiler diye bir orduyu peşinde maymuna çeviren Gazal Sayyah'a hayran olmamak imkansız.ama her horoz kendi çöplüğünde öter misali şehre inen tuareg için işler tersine döner.süpriz bir sonla insanın son sayfasını (belki değişir umuduyla) tekrar okumasını sağlayan bir çöl romanı.çevirisi için de inci Kut'u tebrik etmek lazım.
yüzlerini örtüş biçimleri ve köpüklü çaylarıyla ünlü çöl insanları. en zorlu koşullarda bile yaşamaya alışmışlardır. hatta çöl onlar için bir tutkudur, vazgeçilmezdir. adamları alın şehre koyun açlıktan ölürler ama çölde mutlu mesut yaşamaktalar. gizemli ve antik bir kültüre de sahiplerdir. hayvan derisine yazdıkları antik metinleri çöl kumlarının altında belli bölgelere gömerek, nesilden nesile aktarırlar. bu şekilde dil ve kültürlerini korumaktalardır.
sonradan filmi de çekilmiş (tabii ki filmi roman kadar etkileyici olmamış, ama yine de izlenir) bir roman. çölde kendi iptidai ortamında geleneklerine göre yaşayan bir tuaregin hayatını tamamen değiştiren ve onu beklenmedik maceralara sokan gelişmelerle karşılaşmasını ve gururundan ödün vermeden zorlu maceraya atılmasını anlatıyor. okunası, erkeklik gururu üzerine gaza getiren türden bir roman.
tuareg ismi arapça'da "tanrının terk ettiği" anlamına gelir, nedeni tuareglerin islamiyet'e dönmekte gecikmesi ve hala en katı inanışlara mesafeli olmalarıdır. kültürlerine oldukça bağlı, gururlu ve prensip sahibidirler. tek eşlilik hakimdir ve kadınlarına oldukça kibar davranan tuareg erkekleri kız ve erkek çocuklarına o coğrafyada var olan yaklaşımın aksine eşit davranıp aynı derecede eğitim verirler. yahudilere benzer bir tarafları da çocukların soylarını annelerinden almasıdır.
islamiyetin yayılması esnasında büyük sahra'da yaşamış göçebe halk. altın ticaretiyle beslenen sahra-aşırı trafiklerin yaratmış olduğu nijer yayı imparatorluklarından mali imparatorluğunun çöküşünde büyük rol oynamıştır.
Asırlar boyunca Büyük Sahra'dan Akdeniz'e uzanan kervan ticaretinin güvenliğini sağlayan ve yarı - göçebe kültürüyle kabileler halinde yaşayan bu insanlar, "çölün mavi insanları" olarak da bilinirler. Bunun sebebi, geleneksel elbise ve türbanlarında kullanılan mavi doğal boyanın ciltlerini de maviye boyamasıdır. Tarihi olarak Libya, Cezayir, Nijer, Burkina Faso ve Mali'nin Sahra ve sahil bölgelerini anayurt edinen Tuaregler, buraya "Azavad" demişlerdir. 19. yüzyılda kervan ticaretinin önemini yitirmesiyle zayıflayan Tuaregler (Osmanlı arşivlerindeki adıyla "Tevarikler"), 1875'te 2. Abdülhamit döneminde kendi istekleriyle Osmanlı hakimiyetine girmişlerdir. Ta ki Trablusgarp Savaşı'ndan (1911-1912) sonra Osmanlı'nın Afrika'daki nüfuzunu kaybetmesi ve 1918'de kıtadan çekilmesiyle Fransızların eline düşene kadar.

20. yüzyılın başlarından itibaren önce Mali'nin Fransız egemenliğinden kurtulması için , sonra kendi devletlerini kurmak için girişimlerini bugüne dek sürdürmüş Tuaregler, Mali Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1960'tan itibaren orduyla kesintili olarak 1961-1964, 1970-1971, 1990-1995 ve 2007-2009 arasında savaşan Tuaregler, son olarak Libya'da geçen yıl çıkan iç savaşta rejim güçlerini desteklemişti. Muammer Kaddafi ölünce de onun çölde gizlediği cephaneliklerden edindikleri silahlarlaocaktan itibaren Mali'deki özgürlük mücadelelerini yoğunlaştırdı.(08.04.2012, Esra Has,Radikal)
kaddafi nin mensubu olduğu ırk.

uzun boylu mavi gözlü güçlü kuvvetli ve inatçı olmalarıyla tanınırlar. çölün ustalarıdır bu insanlar.