bugün

kökü; fransızca "totalitaire" kelimesi olan totaliter sözcüğünden türeyen, sözlük anlamıyla "Demokratik hak ve özgürlüklerin baskı altında tutulduğu, bütün yetkilerin bir elde veya küçük bir yönetici grubunun elinde toplandığı demokratik olmayan devlet düzeni, yönetim rejimi" mânâsına gelen sözcük.. özellikle II.dünya savaşı öncesinde faşizm ideolojisi hâkim olan hitler almanyası ve mussolini italyasında görülen bu düşünce, temelinde bu iki ülkede de farklılıklar göstermekteydi ;
Nazi Almanyası totaliter bir rejim iken, Faşist italya totaliter olmaya çalışan otoriter bi rejim olarak kaldı. Almanya'da her kurum (siyasi partiler, sendika hareketi, ordu, okullar, üniversiteler, basın, sanat vs) rejimin hedefleri haline geldi ve her biri büyük bir hızla Nazileştirildi. Direnişe yakın ne varsa toplumun ucuna itildi ve etkisiz hale getirildi. Mussolini'nin rejimi pragmatik ve fırsatçı hareketleriyle ünlüyken, Naziler totaliter yöntemleri sistematik, tereddütsüz ve kalıcı oldu. Hedef, her bir bireyin her bir yaşam alanında kalıcı olarak baskı altına alınmasıydı. Totalitarizm, II. Dünya Savaşı sonucunda Mihver Ülkelerin mağlubiyeti ve faşizmin çöküşü ile tarih sayfalarına karışmış oldu...

kaynaklar ;
* http://www.tdk.gov.tr
* Faşizm, Setenay Nil Doğan, 2006, Yıldız Teknik Üniversitesi Toplumsal Yapılar-Tarihsel Dönüşümler Ders Kitabı
(bkz: totaliterliğe özlem geni)
bunu en iyi gündüz vassaf ın cehenneme övgü adlı kitabı anlatır.
(bkz: totaliterizm)
totalitarizm icin cocugun zihnini bir kahraman araciligiyla ele gecirmek yada rehin almak son derece onemlidir. cocuk belli bir degerler sistemini ve ideolojiyi kahramanlar araciligiyla sorgusuz sualsiz kabullenir, kendine mal eder. yetiskinler olarakta cogunlukla cocuklugumuzdaki karsiligimizi surdururuz.
otoriterizm ile temel özellikleri uyuşan bir sistemdir. otoriter sistemde karizmatik bir lider kendi sultasını korumak için vardır. ama totaliter sistemde ise liderin sultasını korumaktan çok toplumu belli bir hizaya getirme kaygısı baskındır. hal bu olunca otoriter sistemdeki karizmatik lider yerine sistemli düşünce ve propogandanın önemi artmaktadır. ha lider de karizmatik, bir el hareketi ile halkı galeyana getirebiliyorsa ne ala. (bkz: adolf hitler)
(bkz: monarşinin ve totaliter rejimlerin kötü yönleri)
otoriter idareler iktidarı sadece iktidarın kendisi için isterlerken, totaliter idareler ise, tek bir parti ve tek bir ideoloji üzerine kurulu olup, toplumu belli bir kalıba sokma misyonuna sahiptirler.
otoriterle arasındaki fark totoliter sistemler ideolojiyi dayatırken, otoriter rejimde bu görülmez.

diktatörlüğün köküne kadar yaşandığı rejimdir.
(bkz: totoş)
serbest çağrıştı.
Bireylerin özgürlüğünün devlet tarafından kısıtlanarak ikinci plana atılmasını öngören, en önemli varlığın devlet olduğunu varsayan bir sistemdir. Benito Mussolini tarafından uygulandığı bilinmektedir.
Adamisikerizm in naziklestirilmis halidir.
Faşist ideolojinin belirlediği insan,toplum ve devlet görüşlerinin bütününü belirtmek amacıyla kullanılan terim.

bu terim mussolini ve onu izleyen italyan faşist partisi,nazi almanyası (1933-45), stalin döneminde ki sovyetler birliği(1934-1953) yönetim özelliklerini belirtmek amacıyla kullanılmıştır. mao yönetiminde ki çin içinde aynı şey geçerli. mussolini'nin totaliter rejimini çok beğenen sayın çok zeki ismet inönü türkiye'de de aynı rejimi uygulamak istemiş ve bir raporla bunu mustafa kemal atatürk'e sunmuştur. ulu önder bunu sert bir dille reddetmiş ve aralarında ki soğukluk burdan patlak vermiştir. işte ondan sonra bu ülkeyi rakı masasında mı yöneteceğiz gibilerinden saçma laflar etmiştir inönü. neyse konumuza dönelim.

yani bundan çıkarılacak sonuç şudur ;
totaliter devlet olgusu yalnız sağ ya da yalnız sol rejimle ilgili değildir. bir yanda sovyetler ve çin öte yanda faşist italya ve nazi almanyası bulunması bunu kanıtlar. bu totaliter yapı olgusunu oluşturan devletlerin benim gözlemlediğim ortak özellikleri şöyledir;
- kişisel ve toplumsal yaşamın çok çeşitli yanlarını kapsayan devrimci bir ideoloji
- devlet içinde yürütme gücünü elinde tutmaya hakkı olduğunu ileri sürüp, bunu halka empoze eden tek bir politik partinin varlığı
- toplum ve devlete genellikle tek bir güçlü kişinin önderlik etmesi
- toplumsal ve kültürsel yaşamın yanı sıra ekonomi ve iletişim araçlarının tümüne egemen olma
- polis yardımıyla (gizli veya açık) sık sık yıldırma, terör, işkence, toplama kampları, idam gibi yöntemler uygulama
-toplumsal yaşamın özel yaşamdan üstün tutulması

bu tip ülkelerin rejimi totaliter ama isimleri süslüdür. örneğin;
"bla bla bla halk cumhuriyeti"
"bla bla bla halk demokrasisi" gibi.

totaliter devleti tek başına bu özellikler değil, bütün özelliklerin aynı anda bir araya gelmeleri oluşturur. yani başka bir deyişle devletler daha az ya da daha fazla totaliter olabilir, politik düzende daha çok veya daha az totaliter özellikler bulunabilir. ayrıca totaliter devlet olgusu hem değişken hem de sürekli değildir. otoriter rejimden farklı olarak totaliter rejim toplumu hizaya sokma kaygısı güder, normalde otoriter rejim ile aynı temeller üzerine kurgulanmıştır.
otoriter rejimden farklıdır. bazı açılardan da zıddıdır. totaliter rejimlerde siyasi çoğulculuk yoktur. bütün devlet ve ülke, tek bir partinin ideolojisi ekseninde şekillenir. mussolini italyası, nazi almanyası, stalin sovyetleri buna verilebilecek örneklerdir. bu rejimde, siyasal katılım ise otoriter rejimlerin aksine, çok fazladır. halk politize edilmiştir. ideolojiye uygun gösteriler, yürüyüşler, festivaller düzenlenir. totaliter partiye katılım, had safhadadır. insanlar harekete geçirilerek aktifleştirilir. muhalefete tahammül en düşük noktadadır.

otoriter rejimde ise çoğulculuk biraz da olsa vardır. ama siyasal katılım minimal düzeydedir, halk depolitize edilmiştir. insanlar siyasetten farklı alanlara yönlendirilir. insanlar siyasetin kirli bir iş olduğuna, kavgadan ve gürültüden başka bir şey getirmediğine inandırılarak siyasal sürecin dışına itilir.

türkiyede sıklıkla görülen rejim, otoriter rejimdir. abdülhamid dönemi de, itc dönemi de, 1. cumhuriyet de, darbe hükümetleri de genel olarak otoriter rejim esintileri gösterir. totaliter bir rejimle ise, en azından hitlervari bir totaliter rejimle, karşılaşmadığımızı düşünüyorum ben.
Başımıza türkçü komutan ile birlikte ihtiyaç duyduğumuz rejim.
Yönetim sistemlerini demokratik rejimler ve demokratik olmayan rejimler diye ikiye ayrıcak olursak totalitarizm, otoriterizm ile birlikte demokratik olmayan rejimler sınıfına girer.
Totalitarizmde devlet aygıtı tarafından toplumun sosyal hayatına da müdahale edilir. insanların nasıl giyinmesi gerektiği, hangi şekilde traş olması gerektiği şeklinde kurallar mevcuttur. Günümüzde en güzel örneğini kuzey kore oluşturur.
Totalitarizm; tüm yetkilerin merkezîleştirildiği, devlete mutlak itaat beklenen, diktatörlükvari yönetim. Sözcük sıfat hâlinde totaliter olarak kullanılır. Totalitarizmde bireysel özgürlüklere izin verilmez ve bireyin yaşamının tüm alanları devlet kontrolüne bırakılır
dünyadaki bütün kötülüklerin anası olan, insanlığın en büyük kanseri olan ideoloji değil ruh hastalığıdır, insanlık suçudur.
aslında (bkz: terör)ün ve (bkz: faşizm)in eş anlamlı kelimesidir bence.
ortak özelliği; korku, baskı, yıldırma, katliam.
bu rejim ile yönetilen ülkelerde doğsam ben öldürülür, fakirleştirilir, sakat bırakılır ya da tutuklanırım belki ama korkmam, yine de onlara karşı kazanacağımın inancını yitirmem. ama en azından bu iğrenç ideolojiye, egoist liderlere boyun eğmeden, onurumla, gururumla yaşarım ve onurumla gururumla ölürüm.
ama kesin bunlara karşı tutuklanırım ya da öldürülürüm diye korkmam.
yüksek ihtimalle öldürülürüm ya da tutuklanırım diye de düşünmem.
eski hesabımda buna benzer bir şeyler yazmıştım da hatalarımı düzelteyim dedim.