bugün

aynı mekanı paylaşmalarına karşın aralarında karşılıklı ilişkiler bulunmayan insan birikimleridir.
başı boş kalabalıklardır, yeri geldiğinde gayet tehlikeli olabilirler.
ürkütmemek lazım.
miting şakşakçıları.
insanlar arasında görüş teması olmasına rağmen ilişkileri yok denecek kadar az ise bu toplumsal yığın'dır.

toplumsa yığın 4 şekilde görülür.
a. sıradan kalabalıklar.
b. etkin kalabalıklar.
c. izleyici topluluklar.
d. gösterici toplulukları.
fiziki yakınlığa rağmen aralarında ilişki ve etkileşimlerle birleştirici ve bütünleştirici bağlar bulunmayan insan topluluklarına toplumsal yığın denir. yığınlarda statü ve roller belirlenmemiştir. toplumsal yığın çeşitleri şunlardır;

1) sıradan kalabalıklar: belli bir işlevden yoksun tamamıyla rastlantılar sonucu bir araya gelmiş insan kalabalıklarıdır. geçici bir amaç söz konusudur.

2) etkin kalabalıklar : genelde yıkıcı ve antisosyal nitelikli insan kalabalıklarıdır. lider durumunda olan insanların çok kolay etkisinde kalırlar.

3) dinleyici ve izleyici kalabalığı : herhangi bir gösteriyi izlemek ve dinlemek üzere bir araya gelmiş insan kalabalıklarıdır.

4) gösteri kalabalığı : bir düşünce, bir inanç, bir kişi veya bir tutumun yanında ya da karşısında gösteride bulunmak amacıyla bir araya gelmiş kararlı insanların oluşturduğu yığın çeşididir. bu kalabalıklarda amaçları doğrultusunda kısa sürede olsa örgütlenme vardır.
bu yığının içinde olmaktan keyif alan ve daha çok izleyici ve dinleyici kalabalığı oluşturan kimselere sosyal insan yaftası yapıştırmak pek ala mümkün olabilir.
genel bir tabirle, sokakta gezenler, kırmızı ışıkta bekleyenler, anlamsız insanlar falan... hepsini severim. öyle ya.
'kişilerin, fiziksel olarak aynı mekanda bulunmalarına rağmen aralarındaki ilişkinin minimum düzeyde olması durumu' anlamına gelen bir sosyoloji terimidir.