bugün

tiramisunun italyanca da kendine özgü bir anlamı vardır dandik değildir. ayrıca tiramisu labneyle değil maskarpon peyniriyle yapılır.

Edit: başlık bana kalmış.
tatlıya italyanca'da "yukarı kaldır" manasına gelen tirami su ismini koymaktır.

neyi yukarı kaldırıyor, kim kaldırıyor, bunların tatlı ile ilgisi ne? onu italyanlara sormak lazım.
(#30807354) nolu enrty de asıl anlamını gayet güzel açıklamıştır.
tebrikleri iletir aptal değil italyanın zevkten dolayı böyle bir isim verdiğini gösterir.
tatlı ismi diye şimdiki sözde modern ailelerin kızlarına koyduğu isme benzer bir isim koymuş italyan.

(bkz: pelinsu).
Lezzetli olduğu kadar gizemli, ayrıca afrodizyak olma özelliği taşıyan italyan tatlısı tiramisu ile ilgili birçok efsane vardır. En yaygın hikayeye göre, tiramisu ilk kez 17'nci yüzyılın sonlarında yapılmaya başlanmıştır. Bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo De Medici'nin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar. Sienalı pastacılar dükün onuruna, asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir tatlı hazırlamayı kararlaştırırlar. Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler bulunan, asiller hayatın tatlarını çok sevdiğinden aynı zamanda gösterişli ve afrodizyak bir tatlı olmalıdır. Böylece o zamanlar dükün onuruna yapıldığından "dükün tatlısı" adı verilen ve şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el becerilerine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransa'ya götürür. Böylece "dükün tatlısı" iyice ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını aşıp Venedik'e, oradan da tüm italya'ya yayılır. Asırlar geçtikçe de oradan tüm dünyaya...
Efsaneye göre, baştan çıkarıcı özelliklere sahip olduğu ortaya çıkınca, bu tatlı saraylıların en çok tercih ettikleri tatlı olur ve her romantik buluşma öncesi bol miktarlarda tüketilmeye başlanır. 
Sonra "dükün tatlısı" isim değiştirir ve herkes tarafınan bilinen "tiramisu" adını alır... Bu italyanca kelimenin Türkçesi "Beni kaldır" demek.

Tam olarak boyledir.
italyancayı kelime sonuna -elli tarzı ekler eklemek sanan mallar.