bugün

tanrı bizi yarattıysa da özgür bıraktı, ne yaparsak yapalım karışmayacaktı, cezası ve sefası öldükten sonra görülecekti. bazılarının demesi gibi "madem bu kadar büyük bir güç ben ona nasıl karşı gelebiliyorum?" diyebilirsinlakin o seni özgür bıraktığı için karşı gelebiliyor günah işleyebiliyorsun yoksa istediği gibi her olaya müdahale etseydi dünya bu durumda olmazdı. tabii lakin sorulabilecek tek soru kimseden adam gibi yanıtını alamadığım; " neden şeytanı o an yok etmedi, cezalandırmadı?"
(bkz: beynim olsaydı cümle kurabilirdim)
adı üstünde burası dünyadır. iyiler de olacaktır kötüler de. sevinçler de olacaktır hüzünlerde. unutulmaması gereken birşey vardır, o da bu aleme imtihan için geldiğimizdir. bundan dolayı kötüler ve kötülüklerle savaşırken güçlü ve sabırlı olmak gereklidir. sabrın sonu selamettir. muhakkak ki çabalarınızın karşılığını fazlasıyla verecektir size yaradan.
bir de şöyle düşünmek elzemdir, eğer dünyada sadece mutluluklar olsaydı yaşamanın ne anlamı kalırdı? yaradan elbet böyle düşündüğünden olacak ki iyiliği var ettiği gibi, kötülüğü de var etmiştir.
son derece mantıklı ve son derece eski bir çıkarım.

bugüne kadar teizmin girdiği pek çok çıkmazdan biridir. birileri hala dünya üzerinde geçerli mantık yasaları gereği "kötülük olmadan iyilik olamaz." diyerek bunu savunmaya çalışır. bu durumda sonsuz kuvveti olan bir tanrıyı, kendi mantığının sınırlarıyla sınırlamıştır.

"saf iyi" ve "saf kötü"yü yaratamayacak tanrı, cennetle cehennemi nasıl yaratabilir?

"özgür irade" ve "sınav" diyenlere ise sormak gerekir: "iyilikle ve merhametle dolu bir tanrı, kendi yarattığı bu kadar güçsüz canlılara bunca acı verebilir mi?" sınav adı altında çekilen bunca acının sorumlusu insanın kendisi değildir tabi ki. yoksa bütün evrenin kontrolü her insanın kendisinde olurdu. örneğin görmek istemediğimi görmez, duymak istemediğimi duymaz, çekmek istemediğim acıyı çekmezdim.

ancak bütün dış etkiler tanrı'nın yarattıkları iken, "kötü" insanın yarattığı bir şey demek mantıklı mıdır?
belki de 'tanrı iyi olsaydı' şeklinde değiştirilirse doğru olabilecek bir önerme.
mantıksızdır. dünya bir oyun yeridir ve bir oyunda sadece iyilerin olması oynayan için can sıkıcıdır. içinde sadece iyilik olan oyun "teletabiler kurabiye topluyor" gibi bir oyun olur ki buna da oyun demeye bin şahit gerekir.
OBjektif ve bilgi sahibi insanların :
''Dünya rahat yer olsaydı imtihan olmazdı zira dünyayı kötü hale çeviren tanrı değil insanlardır.Bu insanalrın da nasıl insanlar ve kaçta kaçının müslüman(yani hak din mensubu) olduğu bellidir.''Müslüman olupta insanlara hayatı dar eden liderler, başkanlar var onlar noluyo?'' diye sorulursada bu yanlış islamın değil! yanlışı seçmiş olan müslümanın eksikliği ve suçudur.'' tarzında çoğaltılabilcek anti-tezlerle çürütülebilcek bi görüş.Ve yüzeyseldir.Marjinalleşme çabasındaki bir çok ateistin doğruya ulaşmak için değilde ''karşı gel, tanın'' politikasıyla öne sürdüğü bi fikirdir.
şu linkte eleman tezleri ve anti tezleri ortaya koymuş ve 3 farklı sonuca ulaşmış;

1- Tanrı var, ama mükemmel derecede iyi değil, en azıdan bir parça kötü. Ya da belki hiç umursamıyor. Bu da dinlerin tanımladığı Tanrı'yla örtüşen bir varlık değil.

2- Tanrı var, mükemmel derecede iyi, ancak gücü tüm kötülükleri engellemeye yetmiyor, ya da yetmediği için hiç müdahale etmiyor. Yine dinlerin tanımladığı Tanrı'yla örtüşen bir varlık değil.

3- Tanrı yok, insanlar birbirlerine kötü davranabiliyorlar ve doğal afetler ve hastalıklar hiç bir amaç taşımadan yakınlarda bulunan insanlara acı verebiliyor.

eğer gerçekten kafanızda bu soru varsa mutlaka linkteki yazıyı okuyunuz.
Allah olmasaydı uludağ sözlüğünde olmayacağını anlayamayanların düşünceleri.
bana bakılırsa insanlar tanrı ( soyut kavram ) kafalarında yaratmıştır. insanlar bu soyut kavramı kurtarıcı olarak görür. çaresizlikler içinde kalan bir kişinin yüce bir soyut kavrama inanma ve ibadet etme gereksinimi duyar. madem kurtarıcı neden bunlar oluyor o zaman? buna bir yanıt verilmeli.
kötülükler tanrı'dan diil zaten, evrimden evrilmişlerdir.

lan, sözlüğün papazı yaptınız beni ya, cahilleeer!
o zaman tanrının yarattığı yerin adı dünya değil ütopya olurdu.
insan, "insan" olsaydı dünyada kötülük olmazdı.
Zamanında konu ile ilgili bir yerde şöyle bir entry girmiş woody allen;
Eğer bir tanrı olduğu ortaya çıkarsa, onun kötü niyetli olduğunu sanmıyorum. Ama işin kötüsü epey beceriksiz olduğunu söyleyebiliriz.
-öğretmenim öğretmen olsaydı sınavdaki şıkların hepsi doğru olurdu yanlış bir şık olmazdı.

bakın bu lafı minik öğrenciler bile henüz söylemedi.

aptallıkta rekora koşuyosunuz bi de ben ateistim şöyle zekiyim bölye akıllıyım falan filan..
"Sakın, Allah'ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor." (14/42) ayetiyle cevap verilmiş iddia.
geri zekalılar en önemli alternatifi unutmuşlar. belki de bilerek koymamışlardır. asıl din temeli odur çünkü.

alternatif önerme: tanrı var ve dünyayı sınav yeri olarak yarattı, iyilik ve kötülüğün savaşında kimin yanındaysanız size de ona göre karşılık verecek. ödül ve ceza sınavın sonunda sizi bekliyor olacak.

duydun mu beyinsiz, dünya kötü diye ağlayıp durma diyorum burdan beyni bedava olan site müdavimlerine
dinden çıkarım diye okumadıkları şu linkte her şey anlatılmış ancak ne hikmetse cesareti olan mügminler için 404 hatası veriyor;

(bkz: ying yang)
--spoiler--
Düz bir çizgiyi anlayabilmek için, yamuk yumuk bir çizgiyi görebilmiş olmanız gerekir. Her şeyin zıttı vardır.

Bu argüman da Tanrı'nın kötülüğü kullanmadan insanların iyiliği takdir etmesini sağlayamadığını söylüyor. Elbette Tanrı'nın gücü her şeye yetiyorsa o halde onun yarattığı insanların iyiliği kötülüğe ihtiyaçları olmadan takdir edebilmesi gerekirdi. Yamuk çizgiyi hiç görmeden de düz çizgiyi anlayabilmesi gerekirdi.
--spoiler--
(bkz: şüpheci melek)
dünya sınav yeridir?

Bu doğru olabilir, bir tür "sadakat"; testinden geçiyor olabiliriz. Peki doğuştan gelen bir hastalık yüzünden daha memeden kesilmeden (doğal afet ya da hastalıktan) ölen bir bebeğin "sadakati"nden nasıl söz edebiliriz? Bu bebeğin sadakatini sınamak ne kadar mantıklıdır? Burada sınanan şey anne babanın sadakatidir diyebilirsiniz. Ancak bu yine de hayatını ve yaşama hakkını kaybeden bebeğin belki de acılı ölümünü açıklamamaktadır.
Bu argüman yine Tanrı'nın gücünü sınırlandırmaktadır zira Tanrı'nın acı çektirmeden sadakati test etme yöntemlerini bilmediğini söylemektedir.
görmediğimi sandığınız şeye cevabımdır.
o geri zekalılara da ikinci bi kapak olsun.

kader, kaza, kalu bela konularında bu konuyu detaylıca öğrenebilir merak edenler. tez ve antitezlerin ikisinide aynı yerden aldığını söylemek çok da rasyonel olmayan bir yaklaşım, üstelik rasyonel yaklaşma hevesindeki birine.

eğer direkt olarak sizi cennete veya cehenneme koysaydı, siz yapmadan ceza almış olacaktınız yada iyi olmadan ödül ki bu da sizce adil bir hakimin şanına yakışır mı? düşünce suçları kadar saçma bi olay değil mi, ceza alanlar demeyecek miydi hem, gönder vallaha öyle yapmıyacam diye. kuranda bu haliyle bile, tekrar gönder bidaha yapmıyacam diyecekler diyor. e bu haliyle yartan sen haklısın mı diyecek, yada işini yarım mı bırakacak. yaratıcı işini en güzel şekilde yapmış. hesap zamanı kimse bana şu forsatı vermedin diyemeyecek.
imtihanlar olmasaydı okulu kim bitirmek isterdi? hem özgür irade diye sayıklayacaksın hem de kötülüğü seçince Allah bana neden izin verdi diyeceksin. insan yaptığı seçimlerle kaderini kendi yazar. bu iki kavram birbirini dengeler. Ancak galiba sizler sınav sorularını hem versin hem de yapsın istiyorsunuz.
özgür irade?

Bu savunma, sadece insanlardan kaynaklanan kötülükleri cevaplamaktadır. Eğer herhangi bir hastalığın veya doğal afetin olmadığı bir dünyada yaşıyor olsa idik ve gerçekten de dünyadaki acının yegane kaynağı insan olsa idi, bu durumda kötülüğün, çok daha önemli bir şey olan özgür iradenin ayrılamaz bir parçası olduğunu düşünebilirdik. Ancak dünyamız, tamamen doğal sebeplere dayalı acıların da yaşandığı bir dünya. Doğal afetlerde bir anda binlerce kişi ölebiliyor. Salgın hastalıklar milyonlarca kişiyi kısa bir sürede öldürebiliyor. insanlar doğuştan kusurlarla veya hastalıklarla doğabiliyorlar. Özgür irade tüm bu olan bitenle ilgisiz bir durumdur. insanların tamamı, özgür iradeleriyle "iyi" olmaya karar verseler bile, dünyada yine acı olacaktır.

Teist düşünceye göre, cennette hiç kötülük yoktur. Peki cennette bulunan ruhlar, birer robot mudur? insanlar kısa bir süreliğine çok değerli bir özellik olan "özgür irade"ye sahip oluyorlar da, öldükten sonra cennette gittiklerinde bunu kayıp mı ediyorlar?
kötülüklere bakıp, eğer tanrı olsaydı kötülükler olmazdı.
seri katillere bakıp, eğer kondom olsaydı dünyada seri katiller olmazdı.

iki önermenin düzmantığı aynıdır azizim.
yanlış önerme. insanın yaratılış amacını bilmeyen bünyenin ifadesi olabilecek önerme. insan dünyaya allah'a kulluk görevini yapmak aynı zamanda da dünyevi hayatını kazanmak, çocuk sahibi olarak neslini devam ettirmek ve nesline de allah'ı anlatmak amacıyla gelmiştir. bir de şeytan vardır o da insanı çekemediği için cennetten kovulup insanı doğru olandan saptırmak amacıyla insan karşıtı bir faaliyetin sorumluluğunu üstlenmiştir. insana düşen şeytana ve nefsine uymayarak doğru olandan sapmamasıdır. bu da iyiliğin temelidir. hayat insan için bir sınavdır ve bu sınavda zengin zenginliğiyle fakir de fakirliğiyle, hasta hastalığıyla, sağlıklı insan da sağlıklı oluşuyla sınava tabiidir.

şimdi bir bünye "allah şeytanı yoketse kötülük olmaz" diyebilir. o zaman insanın yaratılışındaki neden gerçeklenemez. kötülük olacak ki insan ondan kaçabilsin ve kötülük sayesinde iyiliğin, güzelin ve doğrunun anlamını bilebilsin. herkesin 100 alacağı bir sınav yapmak mı yoksa herkes çalışsın da "hakeden" barajı geçip dersi geçsin mantığı mı? amaç dünya sınavını en güzel şekilde verebilmektir inanaca göre ve bence bu yüzden kötülük şarttır.

insanın cennette herşeye sahip olacağı ve yine allah'a kulluk edeceğine inanıyoruz. herşeye sahipsen birşeyi illegal yöntemle elde etmek için kötülük yapmazsın, kaldı ki cennete gidenler zaten kötü olup cehenneme gidenlerden daha iyi oldukları için oradalar. ayrıca cennette nefsi kötüye çekecek bir şeytan da yok.
baba olsaydı dünyada kötülükler olmazdı bu yüzden babalara inanmıyorum.