bugün

bir malın fiyatında meydana gelen nisbi değişmenin o malın talebinde meydana getirdiği nisbi değişmedir.

talebin fiyat esnekliği 0 ile sonsuz değerleri arasında tanımlanabilir.

buna göre:

talebin fiyat esnekliği

0 ise, bu tam inelastik talep olarak tanımlanır. talebin fiyat esnekliği yoktur kavramını ifade edey. yani herhangi bir malın fiyatında meydana gelecek bir değişmenin o mala olan talebi etkilemeyeceğini öngörür. bazı kitaplarda tuz bu mal grubuna örnek olarak gösterilsede yanlış bir örnekleme olmaktadır. çünkü tuz un fiyatı bugün 0,5 ytl den 50 ytl çıkarsa talebide azalacaktır. bu yüzden talebin fiyat esnekliği 0 değildir. böyle bir mal yoktur.

0 ile 1 arasında, inelastik talep yada esnek olmayan talep olarak adlandırılır. bu durumda, bi malın fiyatındaki yüzdesel değişme o malın talebindeki yüzdesel değişmeden daha yüksektir. kullanımı zorunlu olan mallar bu gruba örnek olarak verilebilir. örnek olarak tuz ya da ilaçlar. bunların fiyatları ne kadar yükselirse yükselsin kullanmak zorunda olduğumuz için ancak ve ancak kulladığımız adeti düşürebiliriz.

1 ise: birim esnektir. yani malın fiyatında meydana gelen değişme ile talebinde meydana gelen değişmenin oranı birbirine eşittir. bu tanım içinde bir örnek gösteremiyoruz çünkü böyle bir genlleme yapmak imkansızdır. bazı mallar bazı durumlarda birim esnek özelliği göstermiş olsalarda bu her zaman aynı şekilde davranacaklarını ifade etmez.

1 den büyük ise, esnek talep deriz. yani malın fiyatında meydana gelen yüzdesel değişim talepde meydana gelen yüzdesel değişimden daha küçüktür. zorunlu olmayan malları örnek olarka gösterebiliriz. sinema bileti ya da güneş gözlüğü en iyi örneklerdir. bu malların kullanımlarının hayati bir önemi olmadığı için fiyat artışları karşısında birey bu malların kullanımından kolayca vazgeçebilir.

sonsuz ise: tam esnek talep deriz. bu bize malın fiyatında küçücük bir değişme bile olsa talebin bundan sonsuz derece etkileneceğini ifade eder ki yine geçerliliği olmayan bir önermedir. sadece tam rekabet piyasası gibi hayali bir piyasada geçerli olacaktır.
elasticity of demand dir bunun ingilizcesi derdi utku utkulu * adlı vatandaş. vay ekonomiye giriş, ekonomiyi çözeceğiz lan galiba falan derdik bir hevesle. velakin hiç bir halta yaramayan, sadece sınavda başarılı olmaya yarayan bir bilgi imiş. birinci sınıf iibf öğrencilerine güzel bir eğlencedir, fakat fazla beklentiye girmemek gerekir.