halen yeditepe üniversitesi türk dili ve ebebiyatı bölümünün başkanlığını yapmakta olan türk dili üzerine yapmış olduğu araştırma ve tasnifleriyle dilimize büyük katkılar sağlamış profesör.

gereksiz bilgi: ayrıca özlem tekin'in de babası olur kendileri.
türkiye'de "türkolojinin" yaramaz ve asi çocuğudur. milliyetperver ağırlıklı bir bilim câmiasının ender solcularından olmasının dışında başkaca enteresan tarafları da vardır. câmianın geneli "türk lehçeleri" der de bu asi çocuk "türk dilleri" der. câmianın önemli bir kesimi türkçede "uzun sesli" yoktur derken bu yaramaz çocuk "hayır efendim, türkçede bal gibi de uzun bir 'a' sesi vardır" der.

türkolojinin ileri gelenleri, türkmen, kazak, özbek, çuvaş, tatar, yakut vb. türk topluluklarının konuştukları dilin türkçenin bir lehçesi ya da şivesi olduğunu; bu lehçe ve şiveleri "ayrı bir dil" olarak kabul ederek onlardan türkmence, kazakça, özbekçe vb. diye söz etmenin türkçeye ihanet anlamına geleceğini söylerler. oysa talat tekin bu konuda şöyle düşünür:

çuvaşça, yakutça, özbekçe, kazakça, kırgızca ve diğerleri lehçe ya da şive değil, ayrı birer "dil"dirler. ana cermenceden çıkmış almanca ve ingilizceyi nasıl ki birbirlerinin lehçesi ya da şivesi olarak kabul edemezsek türk dillerini de ayrı dil olarak kabul etmek zorundayız. çünkü bugün bu diller, aralarında karşılıklı anlaşılabilirlik kalmayacak kadar farklılaşmışlardır.

talat tekin, "türkiye yazıları", "tarih ve toplum", "somut" gibi dergilerde çıkan ve nice türkoloji profesörünü yerden yere vurduğu yazılarını 1994 yılında "türkoloji eleştirileri" adlı kitabında toplamıştır. söz konusu kitapta talat tekin'in, özellikle prof. şinasi tekin'le(aralarında herhangi bir akrabalık yoktur) olan tartışmalarını okuyabilir ve "ayar nasıl verilir"miş birçok örneğini görebilirsiniz.
türkiye türkçesi derslerinde adını sürekli duyduğumuz sınavlarda kaynakça sorularında adını yazmadan geçemediğimiz, türk dilleri ailesi teorisi ve uzun ünlüler araştırmasıyla bilinen türk dili ve edebiyatı profesörü.
okulumda halen odası bulunan ve bana bu boş odaya gösterilen hürmetin kendisine gösterilip gösterilmediğini düşündürten altayist.
yaptığı çalışmalar, yazdığı eserlerle türk dilinin boşluklarını dolduran gurur kaynağı akademisyen.

hazır tdk başkanı şükrü akalın istifa etmişken onun yerine getirilse ya, ne kadar da güzel olur!
Baba adamdır Talat Hoca. Onu anlamak önemlidir. Eserleri zor bulunur. Türkiye Türkolojisine ve dünyadaki altayistik'e yön veren hocalardan biridir. Onun eserlerini okuyan kendisinin türkoloji,dil bilim,altayistik alanlarında aslında hiçbir şey bilmediğini ve yolunda başında olduğunu anlar. Genel kültür açısından da size çok şey katar eserleri. Kelimelerle anlatılamayacak hocalar vardır. Talat hoca da onlardan biridir işte. Dünya altayistik alemine kazandırdığı Güney Koreli öğrencisi aynı zamanda The Korea University of International Studies Rektörü için;

(bkz: Han-Woo choi)
Bugün kaybettik kendisini. Mekanın cennet olsun büyük hocamız ..