bugün

ortak mazi, birlikte yaşama arzusu gibi subjektif unsurların temel alındığı milliyetçilik anlayışı.
(bkz: atatürk milliyetçiliği)
atatürk milliyetçiliği ile uzaktan yakından alakası olmayan milliyetçiliktir. çünkü atatürk milliyetçiliği diye bir milliyetçilik yoktur.
(bkz: türk milliyetçiliği)
anayasamızın ikinci maddesi Türkiye Cumhuriyeti... Atatürk milliyetçiliğine bağlı... bir... devlettir.

1961 Anayasası döneminde Anayasa Mahkemesi 11-14 Şubat 1975 tarih ve K.1975/23 sayılı Kararında milliyetçilik konusunda sübjektif milliyetçilik anlayışını dile getirmiştir:

Milliyetçilik... Anayasanın [1961] Başlangıç bölümünde özlü anlatımını bulan, ;bütün fertlerini, kaderde, kıvançta ve tasada ortak bölünmez bir bütün halinde, millî şuur ve ülküler etrafında toplayan ve milletimizi, dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olarak millî birlik ruhu içinde daima yüceltmeyi amaç bilen Türk Milliyetçiliğinden başka bir anlam taşımamaktadır. Irkçılık, Turancılık veya bir din veya mezhep doğrultusunda bütünleşmeyi amaçlayan inanışlar... Türk Milliyetçiliği; anlamının dışındadır ve... Cumhuriyet esaslarına tamamen aykırı, sosyal ve hukuksal yönden geçerli hiçbir değer kazanamamış kavramlardır

Anayasa Mahkemesi 1982 Anayasası döneminde verdiği kararda sübjektif milliyetçilik anlayışını sürdürmeye devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi 18 Şubat 1985 tarih ve K.1985/4 sayılı Kararında şöyle demiştir:

Atatürk Milliyetçiliği, Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesi Türk sayan, dil, ırk ve din gibi düşüncelerle yapılacak her türlü ayrımı reddeden , birleştirici ve bütünleştirici bir anlayışı temsil eder.