bugün

Sobalı ev ve kaloriferli evin mukayesesidir.
Sobalı Evin Avantajları:
-Kışın sobanın yanında olan minderde uyunabilmesi. (Zaten keyfine düşkün kediler seviyorsa vardır bunların bildiği bişey)
-Sobanın üstünde kestane ve çay pişirilebilmesi.
-Sobada yakmak üzere odun ve kömür alınır.Bunları taşırken hem fit olursunuz hem de kilo almazsınız.
Doğalgazlı Evin Avantajları:
-Evin tüm odalarında istediğiniz gibi at koşturulabilmesi.
-Yaz ayından başlayan "Kömürü şimdi mi alayım? yoksa kışa girince mi alayım? diye düşünmeye gerek kalmaması
-Tüp alma gibi bir dertten kurtulunması.
dogalgazda kol gibi gelen faturalar aralarındaki en önemli farktır.

sobalı evde sobanın yandıgı oda 50 derece, diger odalar -50 derecedir. bu bakımdan ev ahalisi tek bir odada toplanır. bunun da kaynaştırıcı bir özelligi vardır. ama sıcaklık farkları nedeniyle saglık acısından zararlı olabilir.

sobada yakabilecek alternatif cokken ( karton, fındık fıstık kabugu, ıvır zıvır tahta parcaları vs.) dogalgazda böyle bir imkan yoktur.

dogalgazın suyu da ısıtması en büyük avantajıdır.

ayrıca güzel kış ortamlarında sobanın üstüne konan bir parca portakal kabugu evi mis gibi kokutur.

ikisinin de güzellikleri vardır vesselam, ancak konfor bakımından dogalgaz öne cıkar biraz.
yine de bence bir cocuk büyüyünceye kadar sobanın o güzel, sıcak ortamını tatmalı ve hayatı boyunca da anımsamalıdır.
sobalı ev her türlü alır. çünkü içi samimidir. o soba üstü çay demlemek, kestane yapmak. özlenendir.
soba aileyi bir arada tutar, doğalgaz ise farklı odalarda.
soba zehirleyerek siker atar.
sobalı ev ekonomik falan değildir. kömür fiyatlarını -ki her doğal gaz zammı ile birlikte ne hikmetse kömürde zamlanır, sanki doğal gazdan üretiliyor mübarek-, ve ekstradan kullanılacak tüp ve elektrik masraflarını, her kış bitiminden sonra yapılan boya badana masraflarını gözardı etmemek gerekir. yemeği sobanın üstünde yapsan ortalık yemek kokar, suyu soba da ısıtıp duşa girmekse mazi de kalmıştır. hele ki birde yatılı misafir gelmişse off... of ki ne of. kapıdan giren misafir ile beraber evin annesinin de beynine düşünceler girmiştir. ''odalarda soğuk, kimi nerede yatıracağım?'' sonuç olarak ekstradan elektrikli battaniye yahut alternatif elektrikli soba yakılması ekstra masraf olacaktır.

ayrıca evin annesinin çilesidir sobalı ev, ömür törpüsüdür. temizliği, yakması, ısınması her bir şeyi derttir. programlayıp, ben bu saatte evde olacağıma göre sende şu saatte devreye gir de, ben geldiğimde ev sıcak olsun şeklinde bir eylem gerçekleştirilemeyeceği için, soba yanıp ev ısınana kadar iki kere grip, üç kere nezle olunur. +75 derece olan sobalı odadan en fazla 5 derece sıcaklıkta olan mutfağa ya da evin baska bir bölümüne geçmekle kışı grip olarak geçirmeyi garantilemiş olursunuz. doktora ve ilaca yatırılan masrafları da ekleyebiliriz artık listeye.

kalabalık misafiriniz geldiğinde tek bir odaya tıkılmaktan başka hiç bir çare yoktur ve kimse diğerinin dediğini anlamaz. adı sıcak aile ortamı olarak belirtilen tek odada toplanma işi misafir geldiğinde kaos ortamına dönüşür.

bütün bunların çözümü yok mudur. vardır. sobayı evin her yanını ısıtacak merkez noktaya kurmaktır. ama bunun içinde evin şeklinin müsait olması gerekir. müsait nokta bulunduktan sonra da tüm evi ısıtmak için iki kat fazla kömür harcamak... aa gene mi ekstra masraf çıktı yaa.

bunun dışında soğuktan gelip arkasında kıvrılıp uyumanın, hali hazırda yanıyorsa içeri girer girmez yüze vuran o sıcaklıkla mayışmanın keyfi başkadır. üzerine atılan kestaneyi sıcak sıcak ,çıtır yemenin - bu arada kestanenin kilosu olmuş 12 lira!-, evi güzel kokutma işine gelince kabuklarını atacağınız mandalinanın kilosu 3,20 iken 300 kullanımlık oda spreyi de 5 liradır-. üzerinde bulunduracağınız bir güğüm su ile evin hava ortamını sürekli nemli tutabilmenin verdiği haz, doğal gazlı evde yoktur, doğrudur. Evet soba bi' başkadır çünkü gerçekten ısıtır, kemiklerin içindeki iliklere kadar ısıtır. kalorifer bunu yapamıyor ne yazık ki.

yine de eğer eksiler artıları götürecekse bu rekabette, doğal gazlı ev bu rekabeti açık ara kazanır bence.
Sobada kestane keyfinin yerini hiç bişey tutamaz arkadaş.
Sadece güzel anılara dayanarak "sobalı ev harikaydı yaaa" denmemesi gereken karşılaştırma.

Sizin evlerde o sobaları kim yakıyordu bilmiyorum da babamın görevi nedeniyle gittiğimiz bir kasabada (ben de çok küçüktüm) o odun kömür sobasını yakma görevi anneme aitti. Altı yaşındaki bir çocuğun ebatlarıyla aynı olan soba kovasını kömürlüğe inip doldurmak, kömürlükten yukarı taşımak, sonra da kaldırıp sobanın içine yerleştirmek, tutuşturmaya çalışmak, uğraşmak durmak, annem için bir eziyetti. Hala hayret eder nasıl belfıtığı olmadığına.

Allahtan babamın zorunlu görevi dört yıl sürdü de memlekete geri döndüler tekrar kaloriferli bir eve geçtik.

Sırf bu gerçeği göz önünde bulunursak, sobalı ev doğal gazdan iyi demek, hayal dünyasında yaşamaktır; geçmişin kötü izleri silinir, sadece iyi anılar kalır hesabı.

Aslında bu karşılaştırmada mikrofonu, o sobaları yakmak için heba olan annelere babalara uzatmak lazım. iki tane kestanenizi sokaktaki kestane satıcılarından alıverin efendim.
Doğalgaz kendini ısıtır. Soba donla oturtur.
Ev olsunda ısıtmanın yolu bulunur elbet.
sobanın o tatlı sıcağı ve üzerinde bir şey pisirebilmenin dışında hiç bir avantajı yoktur.
Dogalgai ev tabiki romantikler.
Sobalı evde sadece soba yakılan oda ısınır, diğer odalar soğuk kalır. Sıçmaya gidersiniz mesela götünüz donar.

Soba yakılan oda afrika, diğer odalar sibirya.
Sobalı ev seçimden seçime ısınır.
Doğalgazlı ev her halükarda alır.
sobayı ben yakmıyorsam sobalı ev daha güzeldir.
kimse kusura bakmasın.