bugün

cumhuriyet gazetesi ankara temsilcisi mustafa balbay'ın, ergenekon davası nedeniyle tutuklu bulunduğu silivri cezaevi'nden yazdığı ilk kitabı. bu kitabı olanaksızlıklar yüzünden elle yazmış.

birinci bölümde dava ile ilgili bilgiler verirken, ikinci bölümde kendisine yöneltilen suçlamaları, üçüncü bölümde ise silivri hapishanesi'nde yaşam başlığıyla adı üzerinde tutuklu olduğu günlerde kendisinin ve diğer tutukluların başından geçenleri anlatıyor. tüm kalbimle söylüyorum ki, gerçekten güzel bir kitap. konusu espiriye pek müsait olmadığı halde, tipik m. balbay üslubunun etkisiyle yer yer güldürüyor. özellikle de üçüncü bölümde.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

bir de küçük kanalizasyonu cennet edinmiş siyah böcekler vardı. bir gün fatih hoca (hilmioğlu), erol hoca (manisalı) havalandırmada yürüyoruz. erol hoca o böceklerden birini görünce refleksle bağırdı :
- burada böcek var !
fatih hoca yarı hiddetle bağırdı :
- yapma yaaa, burada da mı dinliyorlar !
az sonra bastık kahkahayı.

sf 276.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

15 eylül'de gürbüz çapan ve nusret enem'in bulunduğu f - 7 koğuşuna geçtim.
koğuşa geldiğimde çapan'la nusret abi takıldılar.
" yanındakileri ya hastahaneye gönderip tahliye ettiriyorsun ya da doğrudan evlerine gönderiyorsun artık bize de bir iyilik yap ... "
alttan almadım sordum : " tercihinizi söyleyin, ona göre bakalım. "

sf 240.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

bu davayla ilgili ilk bilgilerimi adil giray çelik'in sokrates'ten sivas'a, tarihin yargıladığı davalar kitabından tazeleyip nisan 2009 sonunda bir yazı yazdım.
gardiyanlardan biri yazıyı ertesi gün geri getirdi. sayfaları sallayıp haberleşme gözünden seslendi :
" mustafa bey bu yazıda sorun var diyorlar "

yazı buydu. (yüzbaşı alfred dreyfus'un yargılanmasıyla ilgili)
- bu yazının neresinde sorun var ?
" mustafa bey ben sizin televizyon konuşmalarınızı da izlerdim. "
- eyvallah ... yazının diyorum.
" siz kelimelerle de çok oynuyorsunuz. bazen bölüyorsunuz, farklı alamlar çıkarıyorsunuz. bazen çok bilinen bir kelimeyi farklı bir anlam çağrıştıracak şekilde söylüyorsunuz. "
- bu yazıda öyle bir şey yoktu.
" dreyfus demişsiniz "
- evet, dreyfus'un başına gelenlerle ilgili bir yazı.
" dreyfus diye biri var yani ? "
- tabii var. yazdığım gibi adamı gizli belge bulundurmuşsun, casusluk yapmışsın diye suçlamışlar. sonunda beraat etmiş.
" mustafa bey siz dreyfus demekle birilerine deyyus demek istemiş olmayasınız ? "

sf 233.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

bu hayallerin genişlettiği konuşma konularının etrafında volta atarken 30 temmuz cuma günü öğleden sonra yepyeni bir öneriyle karşılaştık. tam koğuş kapısındaydım, avukata gitmek üzere, üzerim aranıyordu. bir gardiyan hızlı adamlarla koğuşumuza doğru geliyordu. nefeselnip sordu :
- imam ister misiniz ?
bir an duraladım :
nasıl yani ?
- imam mustafa bey, imam ister misiniz ? hani siz sosyal faaliyet diyordunuz ya, o kapsamda ...
bize imam mı getirdiniz ? imamla nasıl bir sosyal faaliyet yapacağız ?
- yok, şöyle haftada bir gün silivri müdürlüğü'nden görevlendirilen imam, vaiz arkadaşlar geliyorlar. koğuşları dolaşıp dini sohbet ediyorlar. soruları olanlara cevap veriyorlar.

sayfa 308.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

diyelim ki avukatınız geldi. hapishanenin verdiği kimlik kartını üzerinize alıp çıktınız, kapıdaki gardiyana verdiniz. gardiyan kimliğinizi aldı, üzerinizi aradı, koridora çıktınız. avukat görüş kapısından geçip görüştünüz. dönüşte, avukatla görüşme koridorunun başındaki gardiyan üzerinizi arıyor. dedektörden geçiriyor. ayakkabılarınızı çıkarıp bir kez ters çevirerek yere vuruyorsunuz. koğuşunuza doğru gardiyanla birlikte ilerliyorsunuz, koğuş girişinde bir kez daha üzeriniz aranıyor. haftada ortalama 20 kez üzeriniz aranıyor.

bütün bu kontrollerin üstüne bir de ortalama ayda bir kez yapılan koğuş araması var. on beş - yirmi gardiyan koğuşa giriyor. habersizce. ne durumda olursanız olun, üstünüz aranıyor. sonra genel bir arama yapılıyor. dış güvenlikten sorumlu oldukları için jandarmalar da belli aralıklarla arama yapıyor.

sf 300.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

hukuk devletinde iddia makamı iddiasını kanıtlarıyla ortaya koyar. sanık buna karşı savunmasını yapar. ergenekonda savcılar, biz kuvvetle bu şüpheye sahibiz diyor. şüpheyi ortadan kaldırmak sanığa düşüyor. her $ey bir yana; devletin terörle mücadele eden bütün birimleri istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'ne resmi yazı yazdı. genelkurmay, mit, jandarma ve emniyetin yazılarının ortak paydası şuydu :
" bizim kayıtlarımızda, ergenekon adı altında bir terör örgütü yoktur. "
bütün sanıklar varlığı kanıtlanamamış örgüte üye olmadıklarını kanıtlamak için çırpındılar.
bu zulüm değil midir ?

sayfa 21.

bana yönelik suçlamaların tamamı dijital veriler olarak adlandırılan bilgisayar kayıtlarıydı. ancak bunların delil değeri taşıyabilmesi için bilgisayara el konulmadan önce mutlaka kopyasının alınması gerekiyor. cmk'nin 134. maddesinin emredici hükmü var. benimki dahil pek çok bilgisayarda bu yapılmamış. benden çıktığı iddia edilen kayıtların tümüyle oynanmış. bunların delil değeri taşımadığını ben ispatlamak zorundayım.
boğaziçi üniversitesi'nden bilirkişi raporu alıp mahkemeye verdik. tübitak'a da bir yazı yazıp bu tür delillerle oynanma olasılığını, yani bu delillerin ne derece sağlam olduğunu sordu. tübitak, " kopya almadınızsa güvenilmez " yanıtını verdi. mahkeme hem bilirkişi raporlarına hem tübitak görüşüne rağmen şu kararı verdi :
" bu konudaki kesin değerlendirmeyi, hüküm aşamasında yapalım. "
hüküm aşamasına yıllar sonra gelinecek.
bu zulüm değil midir ?

sayfa 22.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

26. sayfadan itibaren 2008/623 sayılı birinci iddianamenin özeti veriliyor.
burada ana konu istanbul ümraniye'de ele geçirilen 27 adet el bombasıyla ilgili başlatılan soruşturma ve ilk aşamada yakalananlar. savcılar ümraniye'de ele geçirilen el bombalarıyla bağlantılı görülüp yakalananlarla danıştay saldırısını gerçekleştirenler arasında bağ olduğu düşüncesinde. daha doğrusu daha baştan bunun böyle olduğunu kabul edip soruşturma kurgusunu buna göre yapmış.
ne var ki, 2010 yılı eylül ayına dek, davanın görüldüğü 13. ağır ceza mahkemesi, " evet, danıştay saldırısı ile ümraniye'deki el bombaları arasında bağ vardır " kararı veremedi.

sayfa 34.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

cumhuriyet çalışma grubu (cçg)'nun 7 ekim 2003'te, jandarma genel komutanlığı bünyesinde özel arşiv ve istihbarat ube müdürlüğü'nün adının istihbarat yönetim şube müdürlüğü olarak değiştirilerek kurulduğunu iddia ediliyor.
ancak jandarma genel komutanlığı'nın mahkemeye gönderdiği resmi yazıda böyle bir grubun kurulduğuna dair kendilerinde hiçbir bilgi ve kayıt bulunmadığını belirtiyordu.
iddianameye göre benim meşhur " genç subaylar tedirgin " başlıklı haberimi cçg yaptırdı.
iddianame cçg'nin 7 ekim 2003'te kurulduğunu yazıyor. benim haberin yayımlandığı tarih 23 mayıs 2003 !
iddianame, cçg'de j.kur.kd.bnb. mustafa koç'un görevlendirildiğini yazıyor. koç da bu dava nedeniyle tutuklandı. mart 2010'da tutukluluğunun birinci yılı dolduktan sonra sorgusu yapılmadan serbest bırakıldı.

sayfa 60.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

sevgili okur, seni bir kez daha düşünmeye çağırıyorum. bir örgüt var ki, türk silahlı kuvvetleri'ni ordu komutanlığına kadar ele geçirmiş, genelkurmay karargahında toplantı düzenletecek kadar etkili, bir yandan da terör örgütlerini yönlendirmeye girişiyor.
bu " mantık " kurgusunu tamamladıktan sonra devam edelim.
işte o örgütler :
pkk, dhkp/c, tit, mlkp, hizb - ut tahrir ...
devletin terörle mücadele eden birimleri diyelim ki, ergenekon izine hiç rastlamadı. yukarıda sözü edilen terör örgütleriyle ilgili sürekli operasyonlar yapılıyor, yönetici kadrolar, belgeler ele geçiriliyor, madem ki bunların üstünde, bunları yöneten başka bir örgüt var, neden hiç ipucu ele geçirilmedi ?

sayfa 65.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

şu suçun ağırlığına bakın :
" amerikan büyükelçisiyle gizli ve kapalı toplantılara katılmıştır. "
bunu da telefon konuşmalarından çıkartıyorlar. bu yemek abd büyükelçisi'nin çankaya köşkü'nün karşısındaki konutundaydı. yemeğe dört gazeteci davetliydi.
cumhuriyet'in ankara temsilcisi olarak ben, milliyet'in ankara temsilcisi fikret bila, zaman'ın mustafa ünal, referans gazetesi'nin ankara temsilcisi erdal sağlam.
buyurun mustafa balbay'ın amerika büyükelçisi ile yaptığı " gizli ve kapalı " toplantıya ...
bu öğle yemeğinde konuşulanların " yazılmamak üzere " olduğu baştan söylendi, hepimiz de uyduk. bu yemek ergenekon iddianamesinden öte medya mahkemesinde " casusluk " suçlamasına gidecek kadar ileri götürüldü.
hedefin cumhuriyet'i ve beni her türlü yöntemle yıpratmak olduğu açıkça ortadaydı.

sayfa 73.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

özkök ifadesinde kendisinde iddiaları doğrulayacak deliller olmadığını vrguladıktan sonra, " o dönem akp hükümetine yönelik herhangi bir talebin, herhangi bir iç değerlendirmenin olup olmadığına ilişkin soruya şu karşılığı veriyor :
" türk silahlı kuvvetleri'nin temsilcisi olduğundan, zaman zaman birçok konuda kendisine teklifler, endişeler, arzlar geldiğini, bunları zaman zaman müzakere ettiklerini, türk silahlı kuvvetleri'nin hassasiyeti olan konuların kendisine iletildiği zaman kendisi de doğrudan kamuoyu paylaşmak yerine bizzat başbakana gidip, ' böyle böyle endişeler var, kaygılar var ' şeklinde ilettiğini, herzaman kurumlar arasında düşmanlık değil, birlik ve beraberliğin ön plana çıkması için çalıştığını ... "
bu ifade hem benim 23 mayıs 2003'teki " genç subaylar tedirgin " başlıklı haberimin içeriğini doğruluyor, hem de o dönemdeki kimi rahatsızlıklarla ilgili olarak başbakanla genelkurmay başkanının görüştüğünü ortaya koyuyor.

sayfa 77.
Aydınlar Üniversitesi Silivri Kampüsünün hocalarından olan Mustafa balbay'ın çıkardığı kitaptır.
korkmayın, okuması suç değil.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

davadaki sanıklar yelpazesinin bir başka önemli, ilginç rengi eski istanbul kaçakçılık ve organize suçlar şube müdürü adil serdar saçan'dı.
on altı ay tutuklu kalan saçan, silivri hapishanesi'nde ayrı bir koruma ve kontrol altındaydı. çünkü yan koğuşlarda yatan pek çok kişi onun düzenlediği operasyonlar sonucu yakalanmış ve hapse konmuştu.
saçan, 2001 yılında tuncay güney'le ilgili çalışma yapmış. sorgu kasetleri, ilk dosyaları saçan'ın ekibinin elinden geçmiş. saçan o dönemde görev kuralları gereği savcılarla da koordineli olarak soruşturmayı gidebileceği yere kadar götürmüş. mahkemedeki sorgusu sırasında bunları detaylı olarak anlattı. saçan, mafya bağlantılı belli yapılanmalar olduğunu özellikle vurguladı, ama sonunda kendisinin de üye olduğu iddia edilen ergenekon tipi özel bir yapıya ulaşılmadığını söyledi.
iddianameye göre adil serdar saçan kendisini aramış ama bulamamış !
araştırmacı gazetecileri imrendirecek ölçüde belgeli yolsuzluk kitapları bulunan saçan, ergenekon iddianamesinin mantığına göre hem mafyanın üzerine gitmiş hem de mafya liderleri ile birlikte terör örgütüne katılmıştı !

sayfa 102.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

silahlarla ilgili de şu unsurlar dikkati çekiyordu :

- mühimmatlar bir kuyuya konmuştu. yani kullanılmaz hale gelmişti. bunlar bir darbe çalışmasının parçasıysa çok acemiceydi.
- vadide kazı elde kazmayla, kepçeyle yapılmıştı. burada gerçekten tuzaklı bombalar olsaydı, tatsız olaylar yaşanabilirdi. ama operasyonu yapanlar hiçbir güvenlik önlemi alma gereği duymamıştı.
- aylar onra yapılan açıklamada mühimmatların buraya ne zaman konduğunun araştırılmadığı belirtildi.
- mustafa dönmez ısrarla olayın bir komplo olduğunu anlatmak için olay yeri görüntülerini mahkemede izletti. yukarıdaki kuşkular görüntülerde de dikkati çekiyordu.

tüm polislerin ve teğmğn, üsteğmen, astsubay muvazzaf askerlerle sivas'tan oğuz bulut'la ersin gönenci'nin, kayseri'den fatma cengiz'le fahri kepek'in, oğuzhan sarıoğlu, hüdai ünlüer ve mehmet kural'ın tutuklanma nedeni susurluk davasının başlıca sanıklarından, eski özel harekat dairesi başkan vekili ibrahim şahin'le bağlantılarıydı.

kitabın genelinde sık sık vurgu yaptığım gibi ibrahim şahin'le ilgili olarak ortaya atılan iddiaları karşılayacak deliller tartışmalıydı. evinde krokilerin çıktığı söylendi, ancak adli tıp incelemelerinde ortaya çıktı ki, bunlar ibrahim şahin'in el ürünü olmadığı gibi, yargılananlardan hiçbirinin el ürünü değil. zira adli tıbba tüm sanıkların elyazısından örnekler gönderilmiş.

ibrahim şahin'in susurluk davalarındaki konumu, onu burada da adeta olağan şüpheli haline getirmiş görünüyordu.

sayfa 106 - 107.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

kendisi, hukuku ve özellikle ceza hukukunu iyi bildiği için usul hatalarını bir bir saptadı ve hem sorgusu sırasında hem sonraki talep konuşmalarında dile getirdi.

emcet olcaytu'nun saptayıp mahkeme heyetinin de sonuçta haklı bulduğu usul hatalarından bazıları şunlardı :

- savcılar iddianame dışında soru soramaz, ama soruyor.
- bilgisayar kayıtlarını uzman bilirkişi dışında kimse inceleyemez, ama tüm kayıtları rutin görevli polisler incelemiş.
- sanığa delilsiz soru yöneltilerek kendisi aleyhine delil üretmeye zorlanamaz, ama soruluyor.

sayfa 110.
burada yazanlardan sonra daha da ilgimi çekmiş bir kitap. bir an önce edinip, okumam gerektiğini düşünmeye başladım.
(#11097442)
bu giri dikkatle okunmalı.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

13 mayıs çarşamba günü saat 08.00'de sayımla birlikte erol hoca'yı hastahaneye götürdüler. bütün dileğimiz o akşam dönmemesi. dönerse yatışta sorun var demek. her şey baştan alınacak. dönmedi, sevindik. demek ki hastahaneye yatmıştı. fatih hoca rahatladı. " bu aşamadan sonra doktorlar onu buraya gönderezler " dedi.
ara ara erol manisalı'dan haber aldık. yaşamsal bir sorun olmadığını ama bir süre hastahanede kalacağını söylediler. sonra ameliyat olacak haberleri geldi.
bunca sağlık sorununa karşın hala tahliye yok. işin pratiğini bilen gardiyanların görüşü şuydu :
" eğer amansız bir hastalık teşhisi konursa tahliye ederler. aksi halde damar sertti, kalp ritmi bozuktu bunlara aldırmazlar.
5 haziran cuma günü haber geldi : " erol hoca'ya kanser teşhisi koymuşlar ".
birden yaşasıııııın narası koptu ağzımdan ...
bu özgürlük demekti, kesin tahliye ederlerdi, kuddusi okkır örneği vardı. üstelik gardiyanlar da aynı görüşteydi.
sonra ürktüm. elim ağzıma gitti. nasıl da " yaşasıın " diye bağırdım. erol hoca kanser, sıradan bir hastalık değil.

sayfa 256.
silivri toplama kampı zulümhane adlı kitaptan :

koğuşa 4 - 5 hapishane görevlisiyle aynı davada yargılanacağımız emekli tuğgeneral levent ersöz'le emekli albay atilla uğur geldi. gata'da tedavi altındalardı. oradan " silivri'de hapishanede kalmalarında sakınca olmadığı " raporu ile geldiler.
atilla uğur sağlıklı görünüyor, ama levent ersöz tekerlekli sandalyede. milim kıpırdayamıyor. kesinlikle bir yardımcıyla birlikte yaşaması gerek.

ferit hilmioğlu, " ben bir doktor olarak söylüyorum, bu durumdaki bir insan hapishanede kalamaz " dedi. bunu koğuşa gelen görevlilere de söyledi.
levent ersöz'ün bacağı sargı içinde. sağ bacağının üst kısmı ile karın arasında " et yiyen bakteri " var. bizim koğuşa gelene dek 7 kez ameliyat olmuş. küçük tuvaletini sondaya yapıyor. sondayı günde iki kez değiştirmek gerekiyor. bunu kendisinin yapması olanaksız, yardımcı gerekiyor.
ayrıca boyun fıtığı ve kalp yetmezliği var.
ertesi gün öğleden sonra levent paşa fenalaştı. acil revire götürdüler, revir hastahaneye göndermek gerek demiş. akşam saatlerinde silivri devlet hastahanesi'ne götürdüler. ferit hoca başta olmak üzere hepimizin tahmini şu oldu : artık geri gelmez.
gece saat 01.00 sıralarında yattık. saat 02.30 sıralarında demir kapı gecenin sessizliğinde büyük bir gürültüyle açıldı.
kapıdaki 3 - 4 görevli, tekerlekli sandalyedeki levent ersöz'ü koğuştan içeri iteklediler, " bizim içeri girmemiz yasak, hastaneden geri gönderdiler " deyip gittiler.
levent paşa'nın gözleri öfke ve çaresizlik içindeydi.
o an düşündüm :
bu insanın sonuçlanmamış bir davada yargılanmakta olduğu, hakkında kesinleşmiş hüküm verilene dek suçsuz kabul edilmesi gerektiği bir tarafa ...
40 kişinin katili olsa böyle bir muamele ile karşı karşıya bırakılmaması gerekir !

sayfa 249.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar