bugün

sendikaların, kadrosuz işçilere kadro istiyoruz taleplerine hükümetin bakış açısıdır.

sendikaların bu taleplerinde ki ısrarlarının altında yatan ana nedenin, kadrolu işçilerden toplanan aidatlardan mahrum kalmamak olduğunu beyan eden hükümet yetkilileri. sendikaları bu aidatlardan mahrum bırakmak adına işçilere kadro verilmeyeceğini, işçileri bu aidat yükünden kurtacaklarını beyan etmiştir.

acaba....?
memlekette ne mal insanlar var anlamamıza sebep olmuş hükümet beyanatı.

inşallah buna inanan dallamalar ömürleri boyunca sözleşmeli olarak çalışmak zorunda kalırlar, kadroyu rüyalarında bile göremezler. amin.
yersen, bahane.
bir sendikayi ayakta tutan tabii ki üye aidatlaridir. bunun sagindan solundan dolanmaya gerek yok. bir sendikaci olarak acik ve net bir sekilde bunu söylemekten gocunmam.

yalniz "sendikalar bugüne kadar ne yapmistir" sorusunu sormak gerekir burda. her ülkede, sendikalar kitle eylem örgütleri olarak gebelik izni, emzirme izni, yasal tatil, yasal calisma süresi, asgari ücret, saglik sigortasi, yemek+yol gibi imkanlari tabanindan gelen kuvvetle elde etmistir.
sendikalar, isci sinifinin örgütlendigi ve de esasinda sendika agalarina birakmadan yönlendirdigi mekanlar olmalidir. simdi böyle olunca, herhangi bir grevde olsun yürüyüste olsun cesitli imkanlarin saglanabilmesi icin paraya ihtiyac var. hem insan, aidat ödedigi bir yere farkli sekilde baglaniyor. bunu da az cok hepimiz biliyoruz.

ancak hükümetin "sendikalar aidat icin kadro istiyor" demesi sacma. kadrosuz calisan iscilerin de sendikal haklari var büyük fabrika ve firmalarda (türkiye capinda sendikalasma hadisesi abd ile yarisacak sekilde cetrefillidir. avrupa'ya bir bakmak gerekiyor bu acidan).

konuyu 4c mevzuuna getirecek olursak, 4c sadece özlük haklarin elden alinmasi degil, kölelik kosullarinda calismanin meydana getirilmesi. 9 aylik is akdiniz hasebiyle sendika hakkiniz tamamen elinizden aliniyor. neymis efendim? "bu kadar calisiyorsun, sendika senin neyine" imis...
soruyorum, buna karar verebilecek merci hükümet midir? ben isci olarak sendikalasmak hakkimi kullanmak istiyorsam, bunun önündeki engel beni yöneten insanlar bütünü olabilir mi?

olsebepten, hele de tekel iscilerinin direnisi altmisinci gününü devirmisken, böyle aciklamalara böyle mavralara prim vermemek en güzeli.

dipnot: sendikalarin yönetim seklinden memnun degilsek, madem ocagi eylemlerindeki gibi bir sürece girilinip, sendika yöneticilerinin alasagi edilerek gercek isci temsilcilerinin oralara getirilmesi icin caba göstermek gerekir.
iscinin, en kitlesel örgütü olan sendikasina sahip cikmaktan baska cikar yolu yok.
(bkz: nalıncı demokrasisi)
(bkz: sol gösterip sağ vurmak)