bugün

bilinci yitirme durumu, aşırı derecede alkollü olma durumu ya da ölmek üzere olan insanın içinde bulunduğu durum anlamına gelen osmanlıca sözcük.
Allah son nefeste iman nasip eylesin duasının altında yatan kaygı.
islam:
Ölüm anında başka bir zaman dilimi içinde şeytanla yapılan son pazarlık anı. Zaman bir varlıktır ve madde aleminin kısıtlayıcı üç büyük gücünden birisidr.
Ölen kişi her nasıl ölürse ölsün( aniden, uykuda vs.), ölümün madde gözüyle görünen biçiminin içinde zaman kırılır. Bı kırılma anında sadece ölen kişiye has yeni bir zaman başlar. Bı sırada şeytanla son kez büyük pazarlık olur. 'Allah son nefeste iman nasip eylesin' duası sekerat anındaki tehlikenin tedirginliği ile edilir. Dayanılmaz bir sususluk, korku, mekansızlık (yani:bir yere basamamak hareketlimi sabitmi olduğunu kestirememek) o anda hissedildiği rivayet edilen hislerdir. Şeytan kişiden imanını ister.

Yahudilik:
Yahudi inanışında sekerat pehnedir.
inanışa göre, insan ölümü sırasında açlılan bir kapıya girer ve içerdeki şeytanla konuşur. Şeytan ondan imanını ister karşlığında kurtuluş ve haz vaad eder.

Hıristiyanlık:
Luca ve barnabas yorumunda sekerat anı red edilmiştir. Yuhanna sekerata benzeyen exspecto (latince beklemek demektir) anını yorumlar. Bu yorumdada diğer dinlerde olduğu gibi ölmeden önce zamanın duruduğu ve yeni bir zaman başlayarak bu zamanda şeytanla iman pazarlığı yapıldığı anlatılır.

ORTAK SONUÇ:

ölümünün hzının, şiddetinin, yerinin, zamanının ve şeklinin bir önemi olmadan her ölen insanın şeytanla son randevüsü.
Bir kısım islam alemince ölüm anında çekilen acı olarak yorumlanmış, çeşitli hadis ve ayeler delil olarak gösterilmiştir.
can çekişirken kendinden geçme.
(bkz: sekerat-ı mevt)
(bkz: şeker at) *
arapça bir kelimedir. sarhoşluk anlamındadır.

ölüm anındaki insanın durumunu izah etmek için de kullanılır.
Sekerat kelime manası itibariyle ölüm anında görülem metafizik varlıklardan dolayı bilincin bu aleme kapanması demektir.
insan vücudunda dengeleme amaçlı bir çok mekanizma vardır. herhangi bir hastalıktan dolayı mekanizmalar dengeyi sağlayamaz hale gelince yani hastalık ile mücadeleyi bırakıp teslim olduğu zaman kısmi bir iyilik hali görülür. hastalık ile mücadele için çalışan koruma mekanizmaları artık güç harcmadıkları için hasta iyileşmiş gibi görünür ve artık ölümden geri dönüş yoktur.
zifiri'nin içine tüküren müzik grubu(?) imiş.. (bkz: sıçma eylemi) (bkz: göte gelmek)
azrail'in ölecek olan kişi ile dalga geçmesi ve ona acı çektirmesi durumudur.
Ölüm anı. Ebenin bilmem nesini , gerçeği göreceğin an. Evet.
Can verme zamanı.

Birgün herkes bu anı yaşayacak.
Yılların huysuz fatma yengesi var bizim mahallenin. Şuan tam olarak bu dönemde mi bilmiyorum ama bilincini kaybetmiş durumda. Doydugunu bilmiyor. Sürekli bir şey yemek istiyor. Çocuklarını bile tanımıyor. Sürekli evin içinde apalayarak dolaşıyor.
Ne bileyim üzüldüm be. Eskiden bizi deli ederdi mahalle de. Şimdi çocuk gibi. Hem komik hem üzücü. Allah ölümün de hayırlısını versin. Mümkünse bir de kimseye muhtaç olmadan göçüp gidelim.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar