bugün

dünyada sadece sakız adasında yetişen özel bir reçineden işlenerek yapılan tatlımsı. bir çay kaşığına dolanan reçel parçası soğuk su içinde ikram edilir. bu ikram şekli istanbullu rumlara ait bir ritüeldir. kıyı ege'de, özellikle de çeşme de kavanoz içinde satılmaktadır. *
mide ülserine iyi geldiği söylenen lezzetli bir reçeldir. ama ekmeğe sürülmez boşuna denemeyin.*
Ingilizce adi Mastic Tree.hem sakız adasında,hem de çeşme'de yetiştirilebilen bir ağacın meyvaları'ndan yapılan reçel.bembeyaz ve muhteşem bir reçel,reçel ötesi şeklinde tanımlanabilir.
Aslında her ne kadar recel dense de, recel degil bir tür macundur. Sakızlı macundur.

Mastika denilen agac'in meyvesinden yapilir. Muhallebiye falan koku vermesi icin katilir. cay kasigindan emilerek keyfi cikartilir, ya da bir miktarini agziniza sakiz gibi atıp, birkac dakika mutlu mesut olarak lezzet alinabilir.

izmir cesme'de , sakiz adasi ndan getirilmis orijinallerini bulmak mümkündür.
mesut yar'ın ölüler kitabı isimli denemeler kitabında 6-7 eylül olaylarını daramatik şekilde anlattığı öyküsüdür.
denildiği aslında bir tür macundur. çeşme'de hem yunanistan gelenini, hem türk malı olanını bulmak mümkün. ikisini de yemişliğim vardır. türk malı olanına aşırı derecede şeker koyuyorlar ve şerbet gibi oluyor, sakızın aroması kayboluyor. gidin yunan malı olanını alın, zevkten gebere gebere yiyin.
yunan malı olan tüm macro marketlerde satılmaktadır. meraklısına...
son derecede leziz mamül. hayatımda öyle güzel bir şey yemedim ben. şekeri az olanları daha güzel oluyor.
çiğnenmiş sakızlardan yapılan püsürden reçeldir.
yunan malı olanından evimizde 1 tane bulunan reçel. tadı gayet güzeldir. güzel aroması vardır. üzerince yunanca birçok şey yazmaktadır.
Aslen bir reçel değil macun olan, bembeyaz rengi ve kıvamıyla da göz dolduran damlasakızı eldesidir. Sade kahveyle harika gider.