bugün

devlet adamlığının yanı sıra risaleleri ile de ünlüdür. en önemli eserlerinden biri, avrupa ahvaline dair risale'dir. avrupa insanını, yaşayış ve geleneklerini, onlarda olup da bizde olmayan şeyleri anlatmıştır.
aynı dönemden benzer bir esere imza atan başka bir yazarımız için;
(bkz: mustafa sami efendi)
Anayasal monarşinin öncüsü
Mehmet Sadık Rıfat Paşa (1807-1857) birçok Osmanlı modernleşme tarihi yazarı tarafından usul-ü meşveretin öncüsü olarak ifade edilir

Sadık Rıfat Paşa, Enderun'da eğitimini tamamladıktan sonra Hazine Odası'na katip çırağı olarak tayin edildi. 1837'de Mustafa Reşit Paşa'nın Hariciye Nazırlığına getirilmesine kadar, bürokrasinin her kademesinde görev aldı. Mustafa Reşit Paşa Hariciye Nazırı olunca, Rıfat Paşa'yı Viyana büyükelçiliğine atadı Rıfat Paşa, Viyana'dan gönderdiği çeşitli mektuplarla Osmanlı devletinde yapılması gereken reformlar hakkında Reşit Paşa'yı yönlendiriyordu. Hatta, bu mektuplarda geliştirilen fikirler ve daha sonraki Gülhane Fermanı'nda ilan edilen prensiplerle, Reşit Paşa'nın kendi 1841 tarihli "Avusturya" reform projesi ve Tanzimat'ın ilk yıllarında imparatorlukta uygulamaya konan fiilî reformlar arasında belirli bir paralellik vardır.
osmanlı imparatorluğu'nda ilk kez insan hakları için fikirler üreten şahıs ona göre hamallık insan onuruna yakışmayan bir meslektir.

ayrıca tanzimat'a fikir babalığı yapmıştır. müntahabat-ı asar adı altına toplanan derlemelerinde avrupa'da gelişmekte olan liberal fikirleri osmanlı halkına aktarır.