bugün

Son derece sakıncalı bir uygulama olup ani krizlerde paranın devalüe olmasına yol açacağından bir günde fakirleşmeler yaşanabilir.Ülkemiz böyle bir krizi 2001 yılında Ecevit'le yaşamıştı.Kara Çarşamba.
bir ülke parasının yabancı ülke paraları karşısındaki değerinin hükümet tarafından belirlendiği ve döviz piyasasındaki arz ve talep koşullarından bağımsız olarak sabit tutulduğu döviz kuru sistemidir.
ecevit hukumeti zamanında uygulanmış ve meyveleri toplanmış dahiane sistemdir.
kısaca anlatmak gerekirse; bir ülkenin yerel para biriminin değerini uluslararası piayasada değeri olan bir başka para birimine veya altın vb değerlere endekslemesi olayıdır. uygulayıcı kimi ülkeler bu noktadaki sıkıntıları aşmak için bir sepet de oluşturabilirler. (1ytl= 0.25 usd+ 0.25 eu+ 0.1 gr altın vb.)bu sayede ülkenin para birimi endekslenen diğer parabiriminin uluslararası borsalardaki değer kaybından minumum miktarda etkilenmesini hedeflerler.

bu kur rejiminde piyasa aktörü merkez bankaları olur. endekslene oranın aşılması veya seviyenin altına inilmesi durumunda piyasaya döviz satarak veya piyasadan döviz alarak değer makasını korumaya çalışırlar.

en büyük dezavantajı ise kendi paranızı endekslediğiniz para biriminin merkezi durumundaki ülkede meydana gelebilecek ekonomik krizlerin ve olası enflasyon veya devalüasyonların kısa vadede ülkenizde de görüldüğü gerçeğidir. bu durum ülkenin bağımsız olarak kendi ekonomik politikalarını gerçekleştirmesini neredeyse imkansız kılar. bu da karşı ülkeye kendi ellerinizle bağlandığınız anlamına gelir basit anlamda.

bir diğer sıkıntı ise eğer merkez bankanızın ihtiyaç durumunda piyasaya satabileceği miktarda döviz rezervi bulunmuyorsa karşılaşabileceğiniz ekonomik krizlerdir. yanılmıyorsam 2001 krizi bu nedenle oluşmuştu. bu durumda yapılacak şey kısa vadede merkez bankanızda karşılığı altın cinsinden bulunmayan miktarın karşılıksız olarak para basmak suretiyle piyasayı pompalamaktır. bu ise orta vadede daha büyük bir sıkıntıya yol açar ki onun adı da enflasyondur. yanılmıyorsam kıbrıs barış harekatı sürecinde türkiye'nin yabancı yatırımcıyı elinde tutamaması nedeniyle doğan açığı karşılıksız olarak para basarak gidermeye çalışması nedeniyle türkiye enflasyon canavarı ile yaşamaya başlamıştı.

not: bu entryi bir sözlükte yazmıştım ama bir hata ile sabit kur değil de dalagalı kur başlığına. kurallar gereği tanım entryleri yazar tarafından silinemiyor, üç gün boyunca beş mesajla uyardım moderasyonu...değiştirmediler hala orada öylece hatalı hatalı duruyor... alın siz okuyun ulu sözlük yazarları...sabit kur budur. dalgalı kur başka birşey.

edit: unutmuşum dalgalı kur aynı zamanda bir sözlük yazarıdır.
Döviz kurunun belirlenen başka bir ülke parası ya da birkaç ülke parasından oluşan bir sepet değerine sabitlenmesi ve döviz kurlarının değişim oranının söz konusu ülke paralarının değişim oranına bağlanmasıdır.
sürekli dış açık veren bir ülkede merkez bankasının döviz rezervleri yeterli değilse uzun süre uygulanması imkansız olan kur politikası.
bir aralar, bütün ülkeler kendilerine doları hedef alıyorlardı. öyle ki, rezervlerini bile dolar olarak tutuyorlardı. ancak bu sefer de dünyada dolar kıtlaştığı için, amerika sıkıntıya düşmüştür. daha sonraları ise rezerv olarak altın daha kabul görmüştür. sabit kurda ise, hükümet-merkez bankası kendine bir kur belirler ( burada diğer ülkelerin parasından oluşan sepete göre ), ve +/- %1 kur marjı belirler, kurların bu marjın dısına cıkması mümkün değildir.
yonja'nın kur sistemidir. sabittir. her kur "selam, naber, resimdeki gerçekten de sen misin" diye başlar...
döviz kurunun, önceden belirlenen alt ve üst sınır bandlari çerçevesinde dalgalanmasına izin verildiği kurdur.
bu kurun bir başka uygulaması da ulusal para biriminin belli bir değere endekslemesidir.
Sabit kur sistemleri, kurlar sabit olarak tutulabildiği ya da sabit tutulabileceğine olan güven azalmadığı sürece, ekonomik birimlere geleceğe dönük olarak planlama ve fiyatlama yapma olanağı tanımakta ve böylelikle yatırım ve ticaret hacminin genişlemesine yardımcı olmaktadır.

Sabit kur sistemlerinde ekonomik birimler geleceğe yönelik ücret ve fiyatları beklenen kur artış oranına uygun olacak şekilde belirleyerek, enflasyonun düşürülmesine yardımcı olabilirler.

Sabit kur sistemleri merkez bankalarına döviz kurlarını kendi belirlediği denge seviyesinde tutma imkanı tanımaktadır.

Finansal araçların ya da piyasaların esnek bir döviz kuru sistemini uygulamaya imkan verecek kadar gelişmediği ülkelerde, para politikası uygulamalarına disiplin getireceğinden sabit kur sistemleri uygulamak tercih edilebilir.

Sabit döviz kuru sistemi para politikasına kısıtlar koymaktadır. Uygulanan para politikası döviz kurunun sabitlendiği ülkenin uyguladığı para politikası ile çelişmesi ve parasal hedeflerde sapmalar meydana gelmesi durumunda ortaya çıkacak istenmeyen sermaye hareketleri, merkez bankası müdahalelerini zorunlu kılabilir. Sermaye girişleri enflasyon üzerinde baskı yaratabilir, sermaye çıkışları ise rezervlerde erimeye neden olabilir.
Merkez bankasının müdahalelerin likidite üzerindeki olumsuz etkilerini dengelemek üzere ters taraflı sterilizasyon işlemleri yapması gerekebilir ve bu işlemler merkez bankalarına ek maliyetler yükler.

Sabit kur sistemleri para otoritesinin kredibilitesinde bir azalma olması durumunda spekülatif ataklara açık hale gelmektedir. Bu nedenle, merkez bankalarının spekülatif atakları caydırabilmek için yüksek düzeyde rezerv bulundurmaları gerekmektedir.

Sabit kur sistemlerinde merkez bankalarınca belirlenen döviz kurunun denge seviyesi olup olmadığını ve denge kurunu merkez bankasının piyasadan daha iyi belirleyip belirleyemeyeceğini kesin olarak söylemek mümkün değildir.

Sabit kur sistemlerinde döviz kurları nominal olarak sabit kalsa da önemli bir gösterge ve hatta kimi zaman hedef olabilen reel kurlar değişebilmektedir.

Dış şoklar döviz kurlarına yansımamakta, etkisini işsizlik ve ekonomik faaliyetlerdeki değişikliklerle göstermektedir.
ara ara bazı ekonomi cahillerinin savunduğu kur sistemi.

açıklamak gerekirse, sabit kur sisteminde ülke parası dövize veya altın vb bir kıymetli madene sabitlenir. ve ülke merkez bankası belirlediği ya da sabitlediği bu kur üzerinden piyasaya döviz alır veya satar. bunda ne var ki denecek olursak, şöyle bir örnekle açıklayalım. diyelim merkez bankası 1$=2,5 tl olarak sabitledi. bu ucuz dövize talep artaracak ve merkez bankası 2,5 tl veren herkese döviz satmak durumunda kalacak. sınırlı rezerv azalmaya başladıkça devalüasyon kaçınılmaz olacaktır.

sabit kurun işlemesi için iki durum olması lazım. birinci durum ülkede döviz talebinin düşük olması(dışa açık ekonomilerde biraz zor bir durum), ikicisi ise merkez bankasının güçlü bir rezervi olması lazım ki artacak döviz talebini karşılayabilsin.

velhasıl kelam dalgalı kurda kalıp, ekonomide yapısal reformlara gidilmesi lazım.
Bunu vatan bilgisayarın sabit kurdan bilgisayar satmasıyla karıştıranlar var. Çocuklar, sabit kur dediğiniz şeyi uygulayabilmek için dışa bağımlı bir ekonominin olmaması gerek. Hem neye sabitleyeceksiniz? Öyle bir rezerv söyleyin ki ülkenin yabancı para talebini, kendi parasını devalüasyona uğratmadan karşılasın? 3. Dünya ülkesinde neyin sabit kuru? Siyasete cehalet alet etmeyin bari.

hey allam ya. Neyse gidip çilekli sütümü içeyim.
Katarlı Bein Sports'un kendi kafasına göre uyguladığı sistem. Dolar 5.50 ama bu beyefendiler ödemeleri 3.26'dan yapıyor.
Sirk gibi memleket.
Saat mi kuruyorsun lan, sistemidir.
Yemez.net
Şu an finans çevrelerinde Türkiye için olup olamayacağı sorgulanan sistem.
Tl çin parasına sabitlenmelidir.
işte yapılırsa ski tutacağımız sistem budur.

örneğin doları 5 tl ye sabitlediniz ülke içinde.lakin içeride bir sik üretmeyip her şeyi dışardan aldığımız için ve dışarıdaki dalgalı kur ülke para birimine sabit olmayacağı için dış borçlanmanın artacağı, ülkedeki sabit kuru stabil tutmak için de vergilerin sürekli arttırılması gerekeceği bir sistemdir. o zaman da ski tutacağımızı anlamak için ekonomist olmaya gerek yoktur.
Tl altına endekslenirse belki bir anlamı olur. Ama büyük ihtimalle beton aşkı yine ağır basacak.
26 milyar dolar mb rezervi ile 1 dolar = 12 lira eşitliğinde işletilebilecek bir sistemdir. savunanlarından zeka fışkırmaktadır, o yüzden kaçın.
türkiye'nin neden sermaye hareketlerine müdahele edemeyeceği uzun bir konudur, onu sonra belki yazarım.
Uygulanan ülkelerde el altından kur oranının 2 katına döviz bozdurulan sistem.

iran’da çalışıp döviz ile maaş alan tanıdıklarım Avrupadaki emsallerinin 2 katı maaş alıyor böylelikle.
Diyelim ki dolar 6 liraya sabitlendi.

Yurt dışından 1 dolarlık bir ürün alınacak. Bugünkü fiyatı 6 liraya ülkeye girecek ithalatçı kazancı vs derken 10 liraya satılacak bize . Buraya kadar normal

Ama bizim ülke içinde dolar 6 lirayken yurt dışı borsalarında TL düşmeye devam edecek. 7 liraya yurt dışından alıp sabit kur nedeniyle borçlanarak yine yurt içine 6 liradan sokulacak.

Böylece dış ticaret açığı katlanarak devam edecek. Ve sonunda piyasadaki toplam para borcu ödeyemez hale gelecek.
bizim ülke için fazla karışıktır...

yukarıdaki arkadaşları okudum. bu sabit kur bizim ülkeyi bozar. ekonomi ile ilgili bir şeyi tek okuyuşta anlamakta zorluk çekiyorsanız, bilin ki o işin sonu bom bok bir yere gider.

bizim daha basit çözümlere ihtiyacımız var. mesela emine'ye çanta almak yerine o parayı hayvancılıkla uğraşan insanlara verelim. en azından et ucuzlar...
Lübnan gibi gün gelir götünüzde patlar. Bankadan 100 dolarınızı bile zor çekersiniz.