bugün

bir anı daha önce yaşanmış gibi hissettiğinde doğruluğu düşünülen kavram.
(bkz: kitaro) müziklerinden bir tanesinin adı..
(bkz: rekreasyon)
Dünyadaki en yaygın inançlardan biride, bazı durumlarda ölen birisinin kişiliğinin bazı koşullarda canlı bir vücuda geçerek yeniden doğmasıdır. Böyle bir ruh yeniden doğduktan sonra daha önceki yaşamını, ya da yaşamlarını pek hatırlamaz. Çünkü birkaç kere yeniden doğan ruhlar vardır. Bu inancın bazı öğelerine Hinduizm, Budizm, Sikhiler, Konfüçyanizm, Müslümanlık, ibrani ve Hıristiyanlık gibi dünyadaki belli başlı dinlerde de rastlanmaktadır. Ayrıca birçok gelenekte, bu inanç önemli bir yer tutmaktadır.
Yeniden dünyaya gelme (reincarnation) için hiçbir bilimsel açıklama yoktur; eğer gerçekse, gizemci (mistik) ve ruhsal bir olaydır ve dinsel yönden büyük bir anlam taşımaktadır. Daha önce yaşadığı duygusuna kapılan birçok kişinin ilk izlenimleri arasında bilmedikleri bir yerde daha önce bulunmuş gibi olma ya da kendilerine tamamıyla yabancı birini eskiden tanımış olduğunu düşünme gibi duygular vardır.
Modern araştırmacılar böyle duyguları bulunan kişilerin eski yaşamlarını hatırlamalarına yardımcı olmak üzere hipnoza başvurmaktadır.
Saçmalıktan öte gitmeyen inanış.Belirli topluluklarda görülür.Çünkü yaşayış biçimleri ve hurafeler toplumları imkansıza inanmaya itmiştir.
islam inancında hiçbir yeri yoktur.Çünkü herkesin bir ruhu ve mahşerde yargılanacak tek amel defteri bulunur.iki ayrı yaşayışın hangisi değerlendirilecek yoksa.
bir yasam bittikten sonra,yasami biten kisinin baska bir surette,baska bir bedende tekrar yasamaya baslayacagina inanma olgusu. (bkz: geri donusum kutusu)
Bu konuyla ilgili 2-3 yıl önce bir haber çıkmıştı.Manisada bir çocuğun ruhunun jfk ye ait olduğu söyleniyordu.Çocuk ingilizce konuşuyormuş normalda filan denmekteydi.Tabi ki bu tip şeylerin tutarlılılığı tartışılabilir.Ancak sıradışı bir şey olduğu apacık ortada....
ölen kişinin öbür tarafa gittiğinde "bi daha! bi daha!" diyebileceğini sanmasıyla inandığı saçmalık. *
ahirete olan inancın çürütülmesine faydalı olacağı düşünülen,ancak azınlıkta kalan grupların inandığı saçma oyun..
aslında cennetinde cehenneminde dunyada olduguna inanan insanlardan oluşan bir inanış topluluğudur.örneğin bir insan çok zengindir ama çok kötülük yapıyordur.ardından ölünce o kötülük yaptığı adamlardan birinin oğlu olarak yeniden dünyaya gelir ve cehenneme gelmiş olur.başka bir insan çok iyidir fakirdir ama namusludur.oda ölünce çok zengin bir adamın çocuğu olarak doğar buda bir nevi cennettir.***
inananlarının yanında yüksek sesle "bide yoksa ne gülerim varya" dediğim felsefi oluşum...
hinduizm ve animizm de ruhun başka bir bedene geri dönmesidir.dünyanın en abeste inanışıdır.yok ben eskiden kleopatraydim,sezardım,bilmemneydim demeleri de ayri bir embesilliktir.mısır dolaylarında pek bir inanılan inanç.budizm den sonra buda mı başımıza gelecekti diyesi geliyor insanın.
(bkz: insanların arayış içinde olması)
"salatayı, çiçeği, çimeni, her türlü ot yemeğini çok severim. Yoksa eski hayatımda ben bir inek miydim?" diye derin düşüncelerime daldıran konudur.
"Tenasüh" denirdi eskiden. yenilerde yerine "ruh göçü" denilebiliyor olan kavram.
ruhun başka bir bedene girerek tekrar yaşama gelmesi inancı.

Olur mu lan öyle şey. spermin yumurtayı döllemesinin 120. gününde cenin, aldığı etkiler sonucu beynin açılıma kavuşması suretiyle, kendi ruhunu oluşturmaya başlar. doğar, bir hayat yaşar, ölür. ve sonsuz yaşamına dünyada elde ettikleri ile devam eder.
bazı insanların kendilerini hipnotize ettirip uyandıklarında ben önceki yaşamımda iskenderunda filanca ustanın kızıymışım deyip, iskenderuna gidip filanca ustayı bulup konuya ikna olmaları cinlerin insanları kandırmalarından başka bir şey değildir.
reenkarnasyonu hipnoz yoluyla anlatmanın yanlış olduğunun sebebi insanlar hipnoz oldukları sırada kendilerinden ne istenirse onu yapar ve anlatır. tv'de izlediğimiz her programda "önceki hayatını anlat" diye konuya başlanırdı. bu anlat emri de ona birşeyler anlatmaya iterdi. neden ilk önce hipnoz olan kişiye "bu hayattan önce de hayatta mıydın?" diye sorulmaz?
yeniden doğuş* ile aynı şey değildir. reenkarnasyon tekrardan ete bürünmek anlamına gelir
rearkarnasyon'un amcaoğludur.biri önce biri ondan sonra doğmuştur.
bir ara teksoy görevde ile çok işittiğimiz konudur.
tanri inancinin yaninda en ciddi sekilde kalabilen dusunce.
insanın öldükten sonra ruhunun başka bir canlıya gecmesi.ruhun baska bir kimlikte yeniden canlanması
ahiret inancına tamamiyle ters olduğu için özellikle din adamları tarafından şiddetle eleştirilen bir inanıştır.
yoğun kast sistemi altında ezilen hindistan'da kitleleri uyutmak arayışı sırasında gelişmiş bir düşünce biçimidir. elbette ki reankarnasyona inanarak, ait olmadığı bir geçmişten hatıralar anımsadığını söyleyen birisi de hemen bu gerçek olgu doğrultusunda yalanlanmamalıdır. çünkü insan dna'sı geçmişe dair kalıntıları günümüze taşımaktadır ve psişik güçler gibi pek çok açıklanamayan durum vardır. yinede de insanlar günümüzde dna'nın taşıyabileceği kalıtsal hatıralar ya da psişik yetenekler yerine çökertilmiş durumda bulunan reankarnasyona inanmayı seçmektedirler.
kendi farklı göstermek isteyen insanların ürettiği fantastik hikayeler ve bir o kadarda fantastik bir inanış
eger varsa tanri'nin bir ruhu degisik zamanlarda ve degisik yasam kosullarinda nasil davranacigini tartmasi sistemi. sonuc olarak ortalama bir turk turkiye'de musluman olarak dogar ve musluman olarak yasar ve olur. ayni kisi hindistan'da dogsaydi hindu, hristiyan, budist vs. olabilirdi, ya da yahudi anne babadan dogsa koyu bir yahudi olacak ve hayati o sekilde devam edecekti. cinsiyeti ve dis gorunusu degisik olacakti vs.. boylece kisinin degisen kosullarda nasil bir insan oldugu daha acik bir sekilde ortaya konulabilir belki de. hinduizm gibi dinlerde reenkarnasyon kisinin su anki hayatinda yasadigi seyleri diger hayatinda yaptiklarinin belirlemesidir. iyi karmaya sahip kisi daha sanslidir, dunyaya daha iyi kosullarda gelir. basina gelecekler yine karmasina gore duzenlenir. insanin eski hayatini hatirladigi durumlar yok denecek kadar azdir. yanliz bazi durumlarda, ki belki milyonda birden bile daha az, kisilerin gercekten gercek hayatini hatirladigi gorulmustur. ornek verilecek olursa amerikali 5 yaslarinda bir cocugun irlanda'da bir yerdeki evin adresini bilmesi, orda yasayan 80 yaslarindaki insanin, cocugun diger hayattaki cocugu oldugunu soylmesi, 80 yasindaki kisi hakkinda herseyi bilmesi beni hayretlere dusurmustu (discovery channelin yalancisiyim). buna benzer vakalar uzmanlar tarafindan belirlenmis yanliz 'ben diger hayatimda napolyondum, yok kleopatraydim' diyen kisiler ruh hastasi olduklarindan, ve pek fazla kanit vadedemediklerinden ciddiye alinmazlar. sonucta kayida gecen reenkarnasyon vakalari ne kadar dogrudur tartismasi olabilir, dogrulugu kesin olmamakla beraber cogu insana gore bu reenkarnasyon sacmaliktir. elimize kesin bir kanit gecene kadar hakkinda soylenen her seyin sacma olacagi olay.