bugün

mecazi olarak çok taneli, sık anlamında kullanılan kelime.

bir tür bitki.
otsu bir bitkidir.
(bkz: yaran yanlış okumalar)
çocukken abimle aramızdaki şiddetli savaşlardan sonra abimin barış antlaşması adı altında,sevimlilik namına saçlarıma dikenlerini fırlattığı berbat bir ottur. okulda da benden hoşlanan çocuk sürekli saçıma pıtrak otu dikeni fırlatırdı arka sıradan. çıkarmaya çalışmayın sakın. saçlarınızın büyük bölümünü kaybedersiniz benim gibi. zira çıkarmaya çalıştıkça, saçınıza daha da yerleşir, yapışır, çıkmak bilmez. yoluk yoluk ,yapak yapak saç tutamları ilesinizdir artık. en kısa yoldan annenize koşun, anneniz onu halletsin sihirli elleri ile...
belki de şöyle bir şeydir;

"bir mısırı kamışından koparıp yüzdü. şöyle bir bakıp "koçanların üzerinde pıtrak gibi taneler var, bu yıl mahsul iyi" dedi.(t.ünalan)
Pıtrak tarlalarda bulunan, dikenleriyle insanlara ve hayvanlara yapışan bir bitkidir. Pıtrağın üzerindeki dikenlerin kötü gözü uzaklaştırdığına inanan Anadolu insanı onu nazarlık motifi olarak kullanmıştır. "Pıtrak gibi" deyimi ağaçlardaki meyve bolluğunu ifade etmektedir, bu yüzden de un çuvallarında, tandır örtülerinde pişmiş toprak kapların üzerinde kullanılmıştır.
bisiklet lastiklerimin vazgeçilmez sevgilisi. bırak tarlayı düz yolda denk geliyor. başımın belası.
muhtemelen böyle üstü pürüzlü hafif şişkin şeylere söylenen kelime.