bugün

Desteklediğim bir karardır. Birilerinin cebini doldurmamak da sizin elinizdedir. Kullanmayın kardeşim alın bir sırt çantası markete giderken boş götürün her şey sığıyor zaten.
bugün karşılaşdığım uygulamadır. devlet babadır büyüktür atadır. devlet yanlısı vatandaş olarak kınadigim uygulamadır. bir plastik posetimiz(kulağımızın arkası) kalmıştı tam olmuş.
2019un ilk kazığını yedik hayırlısı.
1 ay.

1 ay içinde market zincirleri haricinde kimse devam ettirmeyecek. Bizim mahalle marketi yapsın bakalım poşetleri paralı ekmek alıyor muyum? Alla alla.
Poşet satın almayıp yanında poşet getirenlere sanki çok kötü bişey yapıyormuş gibi bakalım ki poşet alsınlar ve ülkemiz kalkınsın.
Bu çok üzücü, şimdi kasiyer kıza çaktırmadan nasıl poşet çalacağız. En çok bunu özleyeceğim.
Markette Manav reyonundaki poşetlerden 10'ar 10'ar alıp, evdeki çöpleri de poşet harcamamak için camdan sokağa fırlatarak deldiğim uygulama. bunu siz istediniz.
Poşeti geri getirince parayı niye geri alamıyoruz. Bu haksızlık. Üstelik fişi de var.
Çevre kirliliği ile alakası olmayan şeydir. Zaten markete gidince cüzdanın yarısını kasada bırakmak zorunda kaldıkları için kimse 25 kuruşu poşetten esirgemez satın alır.
Yok lan yok! Poşetlerin geneli üniversite biter bitmez askere gittikleri için paralı maralı olmazlar. Uydurmayın!
Dün ilk kez tecrübe ettim. Bisküvi bir şeyler almıştım. Poşetlerin paralı olduğu sonradan aklıma geldi. Protesto ettim, Poşet istemedim. Ben de cebime sokuşturdum.

Ben de bu uygulamayı oldukça saçma bulanlardanım. Yahu ben zaten poşeti ihtiyacım kadar alıyorum. Fazladan 3-5 poşet alayım da lazım olur düşüncesinde değilim. Bu beni pek etkilemeyecek. Yani yine alışverişimi yapacağım, parası neyse 25 kuruş vereceğim, poşetimi alıp erzakları poşete koyacağım. Bana koymaz 25 kuruş fazla ödemek. Öyle neler neler ödüyoruz hiç haberimiz olmadan. Sıkıntı yok benim için. Ama bu poşet uygulamasının bir yerde ters tepeceğini, marketlerin geri adım atacağını düşünüyorum. En azından böyle saçma bir uygulamayı protesto için herkes kendi mahalle bakkalından alış veriş yapsa, bu büyük marketler öyle bir kampanya yapar ki, hem poşeti bedava verir, hem de üzerine fiyat indirimi vaadeder.

Bu olayın öyle yok doğayı koruyalım, çevreye az zarar verelim düşüncesiyle ortaya çıkmış olduğunu düşünmüyorum. Yine ortada bir kapitalist ali cengiz oyunu var diye düşünüyorum. Yoksa kimse poşetlerin çevreye verdiği zararın tasasında değil.

Ne yani paralı oldu diye elimizde 7/24 poşetle mi, pazar çantasıyla mı gezeceğiz? Çok da fifi. Veririm 25 kuruş satın alırım poşeti. Çok büyük iş sanki. Hem zaten marketler yıllardır poşet parasını ürünlere yansıtarak bize geçirmiyorlar mı? Bal gibi de geçiriyorlar. Bir de böyle geçirsinler bakalım! Madem doğaya zararlı, doğada çözünebilir poşetleri neden yasal hale getirmiyorsun? Yok o başka. Vatandaşa şemsiye girmesi lazım illaki.
Niye bu kadar dert edildi anlayamıyorum. Ulan tepenizde tek adam rejimi kuruldu ses etmediniz. Dünyanın çoğu yerinde de uygulanan bir uygulamaya geçildi diye isyanlardasınız. Kuzum siz ne dengesizsiniz böyle? Ve sanki daha önce bedava veriliyordu plastik poşetler. Hayır marketten alışveriş yapmadan gidip alamazdınız. Yollarda görürdük o poşetleri. Atardınız. Hiç değilse bir parça çöpünüz azalmış olacak niye bu gereksiz isyan? Şurada plastik torbaların hayatımıza girmesi 30-40 yıllık bir geçmiş. Ondan önce de insanlar yaşıyordu. Hem plastik poşetlerin hepsi de ücretli olmuyor. Pazardan - Manavdan istediğiniz kadar plastik poşet de alabilirsiniz * Evet alışkanlıkları değiştirmek zor. fakat hiçbiriniz plastik poşetlere muhtaç değilsiniz. Çok boyutlu düşünün lütfen.
bu yasa pek işleyecek gibi durmuyor büyük yerler dışında (bkz: poşet yasasının olması gereken hali)
Bugün 25 kuruşa poşet almaya başladıysak gün gelir her sene poşetin fiyatına zam yaparlar.
doğayı korumak için değil de sömürgeciliği legalleştirmek için türetilmiş gibi.

kimler tarafından yönetildiğimizi bilmesek neyse.
samimi değil.

Edit: aynı düşünceye sahip bir yazar buna benzer giride bulunmuş, okumadan yazdım.
görsel
Poşet almadığımız zaman ortaya çıkacak görüntü.
Bunun için ya para verip poşet alacağız ya da elimizde çanta torba ile markete gideceğiz.
Herkes çevrecilik falan diyorda şimdi herhangi bir markete gitsem 10 tane poşet satın alsam, sonra 10 poşeti yere atsam. Hani engellendi mi kirlilik? Engellenmedi. Yapacak olan parayla alır kullandıktan sonra yine yere atar. Bu zihniyet meselesi.
Bir grup çevreyi kirletiyor diye çevreyi kirletmeyen kesimi mağdur etmek hoş değil.x yerde poşet dağı oluşmuş. Ee temizleyin,ben çevre vergimi veriyorum,poşetleri de yere atmıyorum.
Ayrıca bunu okurken sorun sadece poşet değil diye düşünmüşsünüzdür. Pet şişeler,plastik kaplar her şey plastik. Sonuç olarak şunu anlıyoruz: paralı poşet çözüm değil, geri dönüşüm çözüm.
demin markette kavga cıkmasına neden olan durumdur. adamın biri bir suru sey almıs benimde iki sıra onumde alısverisini bitirdi kız sordu poset ister misiniz diye adamda olur dedi. zavallı kasiyer kız 1 lira ekliyorum o zaman hesabınıza dedi ve kızılca kıyamet koptu adam ne parası posete paramı vericem birde dedi aldıklarını doldurmaya basladı. kız parasını vermezseniz poset alamazsınız diyor adam kufrediyor. en sonunda guvenlik geldi cıkardı adamı posetleride geri aldı. ben mi? ben posete para vermedim ekmek posetinden para alınmıyor onun icine doldurdum aldıklarımı.
Yakında aldığımız nefesten de para alınacak ve ülkece muhtemelen oksijen tasarrufuna gideceğiz. Plastiğin doğaya zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz fakat doğaya zararlı olan şeyleri bu alandan başlayarak durdurmaya çalışmak da halkın kıçındaki dona göz dikmekle eşdeğer oluyor.

Önce sanayi bölgelerinde fabrikaların temiz sulara bıraktığı atıklara, kontrolsüz madenciliğe, gıda alanında yapılan usulsüz ve sağlıksız uygulamalara göz gezdirsek doğaya ve insana faydalı daha çok iş yapmış olurduk ama yine de siz bilirsiniz.
Devlet yine milleti sikmenin bir yolunu buldu amk.
Babannem çeyizime lif örüyordu söyleyeyim de onu poşete çevirsin.
Abur cuburları 6 lı büyük su ambalajına tıkmak suretiyle şimdilik etkilenmediğim durumdur. Yalnız çöp poşetimiz azalıyor onu nasıl halledeceğiz bilmiyorum.
Marketten aldığım bu poşetleri ekseriyetle çöp torbası olarak kullanırım, ayrıca çöp poşeti de satın alır kullanırım.

Market poşeti satın almıyorum diyelim, bez torbayla işimi görüyorum. Bu halde evimdeki atıkları atmak için ayda 10 çöp torbası kullanıyorsam bunu 20 torbaya çıkaracağım aşikâr. Çöpü balkondan sokağa sallayacak halimiz yok.
Poşetlerin paralı olması, Pazar çantalarının geri dönmesi demektir.

görsel
en çok bulgar göçmenlerini üzecek durumdur..

şimdi 10 ar 10 ar büyük poşetleri çöp poşeti diye nasıl çalacaklar...
hükümetin boş kalan kasayı doldurmak için bulduğu akılalmaz yöntem. böyle bir fikir ortaya atıldığına göre ciddi ciddi batıyoruz demektir, maaşlarımız belki de bu parayla ödenecek.

---- hesaplayan adamlar mode on ----

diyelim ki; a101, bim ve şok'un toplamda 15000 mağazası olsun. her mağaza günde 500 poşet satsın. devletin poşetin 25 kuruşundan aldığı pay 15 kuruş olduğuna göre, poşet vergisinden devletin kasasına girecek para günlük 1 milyon 125 bin türk lirası, yıllık 410 milyon 625 bin türk lirası eder.

sadece a101,bim ve şok'u hesapladım: süpermarketler, evlere servis yapan birçok lokanta, mahalle bakkalları, tatlıcılar, simitçiler(?), giyim mağazaları bu hesabın içinde yok.

---- hesaplayan adamlar mode off ----